Beglobiai gyvūnai savivaldybėje liko be globos

Ukmergėje iškilo beglobių gyvūnų problema. Ukmergėje iškilo beglobių gyvūnų problema.

Rajono savivaldybė metų pradžioje, nesibaigus terminui, nutraukė sutartį su VšĮ „Akeso gyvūnų prieglauda“ dėl bešeimininkių naminių gyvūnų gaudymo, karantinavimo, laikinosios globos ir kitų paslaugų teikimo. Balandį buvo paskelbtas naujas konkursas, tačiau jis dalyvių nesulaukė.

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Pečiulienė informavo, kad sutartis su VšĮ „Akeso gyvūnų prieglauda“ dėl bešeimininkių ir bepriežiūrių naminių gyvūnų gaudymo, karantinavimo, laikinosios globos, eutanazijos, gaišenų surinkimo ir gaišenų utilizavimo, bešeimininkių kačių sterilizavimo, kastravimo paslaugų teikimo buvo sudaryta 2021 metų liepą dvejiems metams.

Ji nutraukta nuo šių metų sausio 1-osios šalių susitarimu. Dėl sutarties nutraukimo buvo sudarytas papildomas susitarimas prie sutarties. 

Patvirtinus Viešųjų pirkimų planą, naujas konkursas buvo paskelbtas balandžio mėnesį, tačiau jis neįvyko, nes negauta nė vieno pasiūlymo.

Ukmergėje veikiančios tokias paslaugas teikiančios įmonės konkurse nedalyvavo.

Anksčiau, iki sutarties sudarymo su pastarąja įmone, ne vienus metus šias paslaugas ar dalį jų teikdavo VšĮ „Klajūnas“. Įstaigos vadovė Ilma Germanienė viešai paskelbė, kad šįsyk nedalyvavo paskelbtame konkurse. Pasak jos, konkurso dalyviams numatytos tokios sąlygos, kokių jos vadovaujama įstaiga negalėtų išpildyti.

„Savivaldybės iškeltos sąlygos dalyvauti konkurse prasilenkia su sveiku protu. Toks jausmas, kad valdžios atstovai nelabai nutuokia, iš ko ir kaip laikosi prieglaudos. Pavyzdžiui, privalu turėti specialų transportą gyvūnams vežti. Negalima katės ar šuns vežti transportavimo narve.

Dar vienas reikalavimas – turėti injekcinį šautuvą, skirtą nuotoliniam gyvūno užmigdymui. Man neteko girdėti, kad paprastos, ne valstybinės, prieglaudos tokius dalykus turėtų. Šautuvo nenueisi ir nenupirksi taip paprastai. Tam reikia policijos leidimo ginklui, seifo jam laikyti ir pinigų. Dar reikia mokėti juo šaudyti“, – dalijosi I. Germanienė. Ji kėlė klausimą, kokiuose teisės aktuose yra numatyti reikalavimai, kurie išdėstyti savivaldybės konkurso sąlygose.

„Panašu, kad mūsų savivaldybė specialiai sukuria tokias sąlygas, kad paprastos prieglaudos nedalyvautų“, – išsakė savo nuomonę įstaigos vadovė. Pasak jos, tokiu būdu atveriamos durys karantinavimo tarnyboms.

„Klajūno“ vadovė iškėlė problemas, su kuriomis susiduria nedidelė tiesiogiai nefinansuojama gyvūnų globos organizacija.

„Negalėčiau priimti tiek gyvūnų, koks yra realus poreikis. Pasirašius sutartį, privalėčiau suteikti prieglobstį visiems, nes, mano įsitikinimu, sutarties privalu laikytis. „Klajūnas“ – nėra didelė prieglauda su daug vietų gyvūnams. Sutalpinti daugiau gyvūnų, nei globojame dabar, fiziškai neįmanoma, nes nėra kur. O pastatyti papildomus voljerus – ne dienos, ar savaitės darbas ir kainuoja ne vieną eurą“, – aiškino ji.

„Trūksta ir žmogiškųjų išteklių, o lėšų darbuotojams samdyti nėra. „Klajūnas“ yra globos namai, kuriuose su gyvūnais dirba vienas žmogus – vadovė-administratorė-valytoja-dresuotoja-prižiūrėtoja-slaugytoja-šėrėja… Dirba be poilsio dienų, be savaitgalių, švenčių, atostogų, be jokio asmeninio gyvenimo, poilsio, be teisės sirgti, pavargti, pailsėti…“ – teigė I. Germanienė.

Įstaigoje dar dirba ir jos vyras, taip pat vienas keliose pareigose – yra statybininkas, apdailininkas, santechnikas, elektrikas, suvirintojas, dailidė.

Pasak vadovės, oficialiai įdarbinti dar nors vieną ar du žmones, kurie turėtų transportą, galėtų reaguoti į iškvietimus, mylėtų gyvūnus, nebijotų darbo, įstaigai, net jei kažkas sutiktų dirbti už minimumą, susumavus išlaidas su visais mokesčiais valstybei, per brangu.

Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vyriausioji specialistė V. Pečiulienė patvirtino, kad konkurso reikalavimai išties yra aukšti, tačiau patikino, kad jie yra pagrįsti teisės aktais. „Konkurso sąlygos atitinka Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimus. Rengiant techninę specifikaciją, ji derinama su Tarnyba. Pirkimo metu buvo nurodyti dokumentai, kokiais konkrečiais teisės aktais yra pagrįsti reikalavimai“, – sakė specialistė.

Ji priminė, kad anksčiau sutartį dėl bešeimininkių gyvūnų gaudymo, karantinavimo, laikinosios globos ir kitų paslaugų sudarydavo miesto seniūnija. Nuo tada, kai konkursą organizuoti pavesta savivaldybės skyriui, sutarties su VšĮ „Klajūnas“ sudaryta nebuvo. Kokie ir kokiu pagrindu reikalavimai konkurso nuostatuose būdavo įtraukiami anksčiau, specialistė duomenų neturi. Pažymi, kad dabartiniai reikalavimai atitinka galiojančius teisės aktus.

Kada bus naujas viešas konkursas V. Pečiulienė datos nenurodė. Pasak jos, siekiama, kad konkursas būtų paskelbtas kuo greičiau, tačiau reikia išlaikyti nustatytas procedūras.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+5 # Vajie 2023-05-20 09:22
Tai kodel ta peciuliene jums zurnaliugai nepasake kad savivaldybe pinigu neturi ir nori surasti prieglauda kuri turi savo pinigu ir gali islaikyti gyvunus apie tai net kalbos nebubo jusu rastelyje kai rasote tokius straipsnius tai pasidomekite apie daugiau aplinkybiu kas sutartyje parasyta nes savivaldybe koka uz dvi savaites 100 euru ir paskui tas gyvunas lieka prieglaudai visam laikii taip jie nori tad siomis salygomis nie viena prieglauda nesutiks
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-1 # Oj, ne 2023-05-20 14:33
Tikrai ne. Visos Lietuvos prieglaudos prižiūri, gydo, laiko gyvūnus už savo - žmonių suaukotas lėšas. Niekur nėr, kad išlaikytų valstybė tuos gyvūnus. Tik va Akeso 100 € pasirodė mažai. O kiti ir be sutarčių ir apmokėjimų visam laikui, dirba, ir nesiskundžia
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+4 # politrukas 2023-05-20 14:20
Skaitykit reklaminius - agitacinius straipsnius apie savivaldybes darbus. Visi rajonines spaudos straipsniai yra butent apie tai. Problemu rajone nera.Viena partija - viena tiesa. Vyresne karta prisimena, is kur tai...
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Ir vel 2023-05-20 17:12
Rashk i konkurencijos tarnyba, i kitas tarnybas...
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų