Vieni vandentiekio laukia su džiaugsmu, kitiems tai – per brangu

Vandentiekis – jau ir soduose. Vandentiekis – jau ir soduose.

Keliose Ukmergės sodininkų bendrijose šiuo metu įgyvendinami centralizuotų vandentiekio ir nuotekų tinklų įrengimo darbai. Vieni soduose gyvenantys ukmergiškiai jų pabaigimo laukia su nekantrumu, o kiti apgailestauja, kad tai jiems – per brangu.

Į redakciją paskambinusi ukmergiškė, turinti sklypą „Dukstynėlės“ sodininkų bendrijoje, nuogąstavo dėl brangių vandentiekio tinklų įvado privedimo darbų. Juos atlieka UAB „Ukmergės vandenys“ ir yra girdėjusi, kad už įvado privedimą turės mokėti po 50 eurų už kiekvieną metrą. Paskaičiavo, kad iš viso jai teks mokėti 1 000 eurų. Tokių pinigų neturi. „Prieš tai nežinojome, kad reikės mokėti. Nesupratome kiek, esame pensininkai“, – sakė moteris. Pasak jos, ir kaimynai esą kalba, kad jiems tokia kaina per didelė.

UAB „Ukmergės vandenys“ direktoriaus pavaduotojas Stanislavas Gilvydis sakė, kad mokėti turės tik tie, kurie užsisakys įmonės paslaugą. Tačiau gyventojai gali įvadą prisivesti ir patys savo jėgomis arba samdyti kitą rangovą.

Informavo, kad 50 eurų yra vidutinė darbų kaina. „Kiekvienas atvejis yra individualus. Kaina gali svyruoti nuo 30 iki 80 eurų už metrą, priklausomai nuo atstumo ir darbų. Pavyzdžiui, ar reikės atstatinėti dangą“, – sakė jis.

Pasiteiravus, ar prisijungimas prie tinklų gyventojams yra privalomas, S. Gilvydis paaiškino, kad prisijungimas yra privalomas tik tiems, kurie rengiant projektą pateikė prašymus, nes pagal tai buvo skirtas finansavimas. Projektas įgyvendinamas „Dukstynėlės“ „Rasos“ ir „Pušelės“ sodininkų bendrijose.

Įgyvendinant šiuos projektus, nuotekų daliai 70 proc. lėšų skiriama iš ES fondų, o likusiems 30 proc. bei visai vandentiekio daliai paimta lengvatinė paskola, kurią reikės grąžinti per 20 metų.

Nevykdant sutartinių įsipareigojimų Viešųjų investicijų plėtros agentūra skirs sankcijas įmonei, o įmonė jas perkels žmonėms.

Pavaduotojo duomenimis, sodininkų bendrijose buvo patvirtintas panašus prašymų skaičius – maždaug po 80 prašymų. Tiesa, prašymų buvo gauta daugiau, tačiau ne visi pateko į projektą. „Ne visos sodų gatvės pagal sudarytą miesto detalųjų planą patenka į aglomeraciją, nes jų yra per mažas apgyvendinimas arba gyventojai gyvenamąsias vietas yra deklaravę kitur“, – kalbėjo pavaduotojas. Projekte vieno sklypo prijungimo prie tinklų kaina siekia 3 000 eurų. Pasak jo, įtraukė tiek norinčiųjų, kiek galėjo.

Pasidomėjus, ar iš pateikusių prašymus ir įtrauktų į projektą gyventojų yra atsisakančių prijungimo prie tinklų, S. Gilvydis sakė, kad yra vienas kitas. Tačiau, jeigu vietoje jų prijungiami kiti gyventojai ir įmonė įvykdo sutartinius įsipareigojimus dėl bendro skaičiaus, sankcijos nėra taikomos.  Šiuo metu atšakos įrenginėjamos „Pušelės“ soduose. Prie tinklų jau prijungta apie 50 gyventojų iš maždaug 80-ies pateikusių prašymus. Užbaigę darbus šioje sodininkų bendrijoje, juos tęs „Dukstynėlės“ soduose.

Ar bus galimybė prie tinklų prisijungti tiems, kurie prašymų neteikė ir į projektą nepateko? „Kas neteikė prašymų, tiems nebus padarytos atšakos iki sklypų. Atšakos ilgis – 3 metrai.

Jeigu vėliau gyventojai norės prisijungti prie tinklų, įmonė savo ar savivaldybės skirtomis lėšomis turės įrengti atšakas. Gyventojams tai nekainuos. Pagal įstatymus privalome tinklus privesti iki sklypo ribos“, – paaiškino S. Gilvydis. Anot jo, svarbu, kad soduose jau nutiesti tinklai ir yra galimybė prie jų prisijungti. O tų gatvių, kuriose tinklų dar nėra, gyventojams reikės laukti, kada bus skirta lėšų jiems įrengti.

Dėl tų, kurie nenorėjo, nenori ir nenorės prisijungti prie tinklų pavaduotojas sakė: „Reikalavimas prisijungti taikomas tik tiems, kurie patenka į aglomeraciją. Tai – Pašilė, Varinės, Statikų, Jonuškų, Šaukavos kaimai. Sodininkų bendrijos į aglomeraciją dažniausiai nepatenka, išskyrus tankiausiai apgyvendintas gatves. Aglomeracijoje siekiama 98 procentų prisijungimo.“ S. Gilvydžio duomenimis, panašiai ir yra, o įgyvendinus projektą, procentas bus pasiektas. Kitas klausimas dėl likusių 2 proc., kurie nesijungia dabar ir neketina to daryti. Ateityje galimai didės neprisijungusiųjų kontrolė, kurią vykdys aplinkosaugininkai. S. Gilvydžio žiniomis, šiuo metu Aplinkos ministerija kuria sistemą.

Nepatenkantiems į aglomeraciją prisijungimas nėra privalomas. „Kas soduose tik dirba žemę, sodina daržoves, tiems vandentiekio ir nereikia. Laistymui jie vandens turi, o laistyti vandeniu iš vandentiekio būtų per brangu“, – sakė S. Gilvydis.

Pasiteiravus ar soduose yra kokių nors apribojimų tiems, kurie norėtų prisijungti, pavaduotojas atsakė, kad vienintelis apribojimas – piniginė. Nesvarbu, ar žmogus gyvena sode, ar jame tik dirba žemę, turi namelį ar neturi – įmonė netaiko jokių apribojimų. Jei yra tinklai, veda vandentiekį visiems, pareiškiantiems norą. Svarbu, kad turėtų lėšų susimokėti už privedimą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # arte 2023-05-27 16:23
galiu ivest vandentieki rankom iskasciau ir apsildau vamzdi nera reikalo ten kas metra 90 uztenka 80 cm metras 25 kainuos :lol:
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų