Bažnyčios bokšte skambės kurantai

Ukmergės Švč. Trejybės bažnyčios bokšte prabils kurantai. Ukmergės Švč. Trejybės bažnyčios bokšte prabils kurantai.

Ukmergės Švč. Trejybės bažnyčios klebonas Šarūnas Petrauskas nutarė įgyvendinti gražią įdėją – bažnyčios bokšte pastatyti kurantus, kurie kas valandą praneš tikslų laiką.

Kurantai – senovinis pavadinimas bokšto ar didelių kambarinių laikrodžių, turinčių rinkinį varpų, išmušančių nustatytą melodiją. Tarp žinomiausių kurantų – Vestminsterio bokšto laikrodis Big Benas Londone.

Klebonas Š. Petrauskas sako, kad kurantai taptų svarbiu viso Ukmergės senamiesčio akcentu.

Šiuolaikiniai kurantai yra skaitmeniniai. Jų sudedamosios dalys: kolonėlė, laikrodis, stiprintuvas ir grotuvas. Pasak klebono, mechanizmas bus bažnyčios viduje, o kolonėlė įmontuota bokšte, tad įrašytų varpų garsas sklis iš aukštybių.

Šiam įrenginiui sumontuoti pasamdyta lenkų firma, kuri prieš 8-erius metus mūsų bažnyčioje sumontavo įgarsinimą.

Klebonas pasakojo, kad, pagal sumanymą, kurantai turėjo tapti praėjusią savaitę vykusios Miesto šventės staigmena, tačiau susirgus jų meistrui sumanymą teko atidėti.

Anot Š. Petrausko, kurantai kainuos 5 000 eurų. Birželio mėnesį šių maldos namų tikinčiųjų aukos bus skirtos šiam sumanymui įgyvendinti. Taip pat prie jo raginami prisidėti visi norintieji ir palaikantieji šią gražią idėją.

Šalia Švč. Trejybės bažnyčios, Vienuolyno gatvėje, yra sumontuotas skaitmeninis laikrodis. Bet jis neveikia. Klebonas labai tikisi, kad naujiesiems kurantams tokia bėda neiškils.

Žodis „kurantai“ kilęs iš prancūziško žodžio „courant“, reiškiančio „bėgantis“. Atliekant sudėtingesnę melodiją keliais varpais dideliame bokšte, varpininkui tekdavo tiesiog lakstyti nuo vieno varpo prie kito siekiant, kad nesustotų melodija.

Spėjama, kad daugiskaitinė forma atsirado rusų kalboje dėl žodžio „часы“ („laikrodis“) daugiskaitos.

Bokštų kurantų Europoje būta jau XIV a. viduryje. Nuo XV a. jie paplito Olandijoje, Belgijoje ir Šiaurės Prancūzijoje, vėliau ir kitose Europos valstybėse, JAV.

Lietuvoje kurantai atsirado XVII a. 1665 m. iš Karaliaučiaus jie buvo atvežti ir sumontuoti Pažaislio vienuolyne. 1672 m. pagaminti Vilniaus rotušės kurantai. Šiems sudegus, vėliau nupirkti nauji.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų