Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

...Kve­pia braš­kė­mis, že­muo­gė­mis. Ra­gau­jam pa­čių už­si­au­gin­tas gė­ry­bes ar dai­ro­mės va­sa­ros vi­ta­mi­nų tur­gu­je. Pre­ky­bi­nin­kų siū­lo­mas uo­gas ly­gi­nam su iš Len­ki­jos ar ki­tur at­ke­lia­vu­sio­mis. Kol vie­ni gi­ria lie­tu­viš­ką­sias, ki­ti sa­ko ma­žai skir­tu­mų įžvel­gian­tys.

Įdo­mu, ku­rios la­biau pa­tik­tų ma­žie­siems de­gus­ta­to­riams – var­nė­nams, straz­dams ir ki­tiems ne­nau­dė­liams? Su jais au­gin­to­jams der­lių da­ly­tis ten­ka kas­met. Ko tik ne­pri­gal­vo­ja, kad sal­dži­ą­sias ap­sau­go­tų: gąs­di­na pe­tar­do­mis, bai­dyk­lė­mis, o šie, pa­si­ro­do, ir prie to jau pri­pra­tę.

 

Kad ir ko­kia ma­lo­ni bū­tų to­ji va­sa­ra, ap­kar­ti­na tuos ma­lo­nu­mus ir ki­ti su­tvė­ri­mai. Dir­bant so­de ar il­sin­tis prie eže­ro, nuo­tai­ką ga­di­na spie­čiais puo­lan­tys uo­dai, ma­ša­lai. Gam­ti­nin­kai pa­ste­bi, kad ir šie­met krau­ja­siur­bių ypa­tin­gai pa­dau­gė­ję. Sie­ja tai su kait­riais orais bei tuo, jog ma­ša­lai ne­be­nai­ki­na­mi, kaip bu­vo da­ro­ma se­niau. Esą pi­ni­gų nė­ra nei pre­pa­ra­tams, nei ty­ri­mams nu­sta­ty­ti šių gy­vių po­pu­lia­ci­ją.

Pa­ste­bi­ma ir tai, jog nuo vabz­džių re­tai be­ap­sau­go pre­ky­bo­je siū­lo­mi purš­kik­liai, te­pa­lai, juos at­bai­dy­ti tu­rin­čios žva­kės ar ži­bin­tai...

Bėg­da­mi nuo min­čių apie ken­kė­jus, dar­bą, nuo­var­gį, žmo­nės plūs­ta į pa­jū­rį, dai­ro­si ki­tos atos­to­gų vie­tos. Ge­ru oru ir po­il­siu džiau­gia­si iš Pa­lan­gos, Šven­to­sios grį­žę uk­mer­giš­kiai. Į ku­ror­tą daug kas ver­žia­si per Jo­ni­nes, ir jau iš anks­to sku­ba­ma ras­ti nuo­mo­ja­mą kam­pe­lį. O nu­vež­ti, ap­gy­ven­din­ti, su­teik­ti pa­to­gu­mus, par­vež­ti siū­lo­si skel­bi­muo­se be­si­rek­la­muo­jan­tie­ji. Ži­no­ma, už tam tik­rą mo­kes­tį.

Moks­lei­vių ka­ti­no die­nos – rū­pes­tis tė­vams. Kaip jau­ni­mui tin­ka­mai iš­nau­do­ti lais­vą lai­ką, kad ne­švais­ty­tų jo vė­jais ir nei­tų lau­kais? Vie­ni ren­ka­si sto­vyk­las, ki­ti ieš­ko­si už­dar­bio ga­li­my­bių. Jiems no­rint ar­ba ne, vai­kai trum­pam „iš­tre­mia­mi“ ir pas už­sie­ny­je dir­ban­čius ma­mą, tė­tį, gi­mi­nai­tį. Dar ki­ti atos­to­gau­ja dau­gia­bu­čių kie­muo­se, krep­ši­nio aikš­te­lė­se, prie mū­sų Šven­to­sios.

Kad ne­rū­pes­tin­go­ji va­sa­ra pra­ei­tų be skau­džių pa­da­ri­nių, pa­rei­gū­nai pri­me­na apie at­sar­gų el­ge­sį gam­to­je, mau­dan­tis, ke­ly­je. Apie tai kal­bė­tis su vai­kais ra­gi­na­mi ir tė­vai.

O kaip gam­to­je el­gia­ma­si iš­ky­lau­jant, pra­mo­gau­jant? Ar vi­sa­da – tin­ka­mai? De­ja, miš­ki­nin­kai kaip di­džiau­sią pro­ble­mą įvar­di­ja šiukš­li­nan­čius po­il­siau­to­jus. Sa­ko, jog la­biau­siai gai­li­ma mū­sų ra­jo­no prie­mies­ti­nių miš­kų. Gam­tai mes – pa­tys bai­siau­si ken­kė­jai. Daug di­des­ni nei uo­dai, ma­ša­lai ar bal­sin­gie­ji braš­kių sma­gu­riai.        

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų