Spausdinti šį puslapį

Rodikliai – tarp geriausiųjų, bet skundų nestinga

Gedimino Nemunaičio nuotr. Pilki ir niūrūs daugiabučiai puošiasi nauju apdaru. Gedimino Nemunaičio nuotr. Pilki ir niūrūs daugiabučiai puošiasi nauju apdaru.

Ukmergės namų renovacijos rodikliai per pastaruosius metus šovė į viršų – antram gyvenimui prikelti 22 daugiabučiai, 10-yje darbai eina į pabaigą. Tarp šalies savivaldybių esame trylikti pagal atnaujintų namų skaičių. Nepaisant to, atliekamais darbais ir pasiektu efektu patenkinti ne visi.

Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro salė pirmadienį vos sutalpino renovacija besidominčius ukmergiškius. UAB Ukmergės butų ūkio organizuotame renginyje gyventojai supažindinti su renovacija šalyje, rajone, išdėstyti jos etapai ir žingsniai, energijos suvartojimo rodikliai prieš ir po daugiabučių atnaujinimo.

Pasidžiaugta, kad 826 šeimos jau gyvena moderniai sutvarkytuose namuose.

Suprato esą atsakingi

Rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas pasidžiaugė ukmergiškių sąmoningumu: anksčiau daugiabučių gyventojai nesijautė atsakingi už savo namus, reikalavo, kad juos tvarkytų savivaldybė.

Seimo narys Arūnas Dudėnas sako, kad pastaruoju metu gerokai suspartėjus renovacijos tempams, Seimo aplinkos apsaugos komitete sprendžiama, kaip to tempo nesulėtinti. Priminė, kad valstybės parama mažėja. Mat pirmiesiems, įsijungusiems į renovacijos procesą, sutaupius ne mažiau kaip 40 proc. šiluminės energijos, finansuojama iki 40 proc. statybos darbų. Renovuotis pradėjusiems vėliau iki 2018 metų bus suteikiama iki 35 proc. kompensacija. Vėliau ji dar mažės.

Pirmaujančių gretose

Aplinkos ministerijos viceministrė Daiva Matonienė Ukmergę ir joje vykdomos renovacijos rezultatus priskyrė „prie lyderių“. Teigė dažnai spaudoje pastebinti straipsnius apie tai, kad renovacija Lietuvoje stringa.

Šiuo metu šalyje renovuoti 738 daugiabučiai. Iš viso šalyje yra apie 34 tūkst. statytųjų iki 1993 metų.

Lyginant šiuos skaičius, atrodo, kad renovacija tikrai stringa. Tačiau viešnia pateikė statistiką, kuri rodo, jog pastaraisiais metais tempai gerokai pajudėjo. Jei 2013 metais renovuotas 41 daugiabutis, šiemet atnaujinta 800. Taip pat laukia daugiau kaip 4000 patvirtintų projektų.

Pasak viceministrės, renovacija daro didžiulę įtaką šalies ekonomikai – statybų sektorius pernai sudarė 40 proc. visų pajamų.

Renovuos kvartalais

Viešnia išdėstė Aplinkos ministerijos strategiją ir viziją atlikti kvartalinę renovaciją. Ją atliekant atnaujinami nebe pavieniai namai, o iš karto visas gyvenamasis rajonas, kompleksiškai sutvarkyta jo teritorija, modernizuota infrastruktūra.  

Pirmi bandomieji kvartalinės renovacijos Lietuvoje projektai, kuriuos įgyvendinti padės vokiečių ekspertai, bus atlikti Šiauliuose, Utenoje ir Birštone.

Ministerija yra parengusi Nacionalinę kvartalų renovacijos programą. Kalbėta apie Vyriausybės planuojamus iššūkius – planuojama skirti finansavimą kiekvienai savivaldybei renovuoti po vieną viešosios paskirties pastatą.

Nauda – akivaizdi

UAB Ukmergės butų ūkio specialistų sudarytame leidinyje pabrėžta, kad renovavus 22 daugiabučius, įžiūrima reali nauda: gražesnė aplinka, didesnė nekilnojamojo turto vertė bei sumažėjusios šildymo kainos.

Paskaičiuota, kad net 65,5 proc. šilumos dabar sutaupo J. Basanavičiaus g. 8 daugiabutis, 60 proc. – Jaunimo g. 15, Miškų g. 58, 50 namų gyventojai. Namai, pasirinkę kompleksines energijos priemones, sutaupo 40–55 proc. šilumos.

Pasak Ukmergės butų ūkio Būsto administravimo skyriaus viršininko Andriaus Kalesniko, trys namai įsirengė saulės kolektorius. Paskaičiuota, kad jie jau gyventojams pagamino elektros energijos už 2231 eurą.

Tarpininkauja administratorius

Šiaulių banko Ukmergės klientų aptarnavimo skyriaus atstovas Dominykas Gesevičius tikino, kad gyventojams praktiškai netenka bendrauti su bankais. Tarpininkavimo funkciją atlieka administratorius – Ukmergės butų ūkis. Mat vienam namui sudaroma viena kreditinė sutartis, o sąskaita banke atidaroma administratoriui.

Buvo išdėstytos ir bankų keliamos sąlygos gyventojams. Maksimalus Šiaulių banko suteikiamas kredito terminas – 20 metų. Kreditinė metinė palūkanų norma – 3 proc. Bankas sutinka suteikti kreditą, jei yra 60 proc. butų savininkų pritarimas.

Apie administratoriaus įsipareigojimus informavo ir Ukmergės butų ūkio direktorius Giedrius Pocius. Į įmonės pareigas įeina investicinių planų derinimas su gyventojais, o investicinių projektų – su Būsto energijos taupymo agentūra, kreditų paraiškų teikimas bankui.

Pasak pranešėjo, iškilus nesklandumams, ne kartą teko keisti rangovus.Taip pat jau prasidėjo kreditų grąžinimo procesas ir su ja susijusios dokumentacijos tvarkymas.

Klausė, gyrė ir skundėsi

 Po išdėstytos informacijos pasipylė gyventojų klausimai, komentarai. Vieni džiaugėsi renovavęsi būstus, patikino pajutę komfortą bei ekonominę naudą. Kiti skundėsi dėl nenumatytų atvejų.

Miškų gatvės 58 daugiabučio bendrijos pirmininkas Vygaudas Nugaras svarstė, ar įsirengtas saulės kolektorius duoda naudos. Aiškinta, kad ant jų daugiabučio stovintis saulės kolektorius pagamino elektros energijos už 1000 eurų. Tačiau saulės kolektoriai dar yra naujovė ant daugiabučių ir nėra metodikos, kuria būtų skaičiuojama, kiek juo pagaminta šilumos vandeniui pašildyti.

Viceministrė D. Matonienė pažadėjo dėsianti pastangas, kad ši metodika būtų kuo greičiau patvirtinta. Tikimasi, kad kitą sezoną ja bus vadovaujamasi.

Žmonės skundėsi dėl šalto oro, plūstančio į butus per ventiliacijos angas. Atsakyta, kad vienas paprasčiausių ir pigiausių būdų – ventiliacijos angoje įstatyti elektrinį ventiliatorių.

Pelijant sienoms patarta arba įsirengti vadinamąją priverstinę ventiliaciją, arba tiesiog dažniau praverti langus vėdinimui.

Gyventojai klausinėjo apie vienokį ar kitokį statybininkų paliktą broką – rūdijančias metalines langų dalis, plyšius balkonuose. Patarta pastebėjus broką pranešti administratoriui. Priminta, kad, baigus renovaciją, kiekvieno buto savininkas turi patvirtinti tai savo parašu. Pastebėjus broką, siūloma nepasirašyti, kol jis nebus ištaisytas. 

Dvejojantiesiems dėl atliekamų darbų kokybės Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta paaiškino, kad renovacijos procesas yra nuolat kontroliuojamas. Pasak jo, Ukmergėje esminių pažeidimų buvo nedaug, o broką palikę rangovai įpareigojami jį ištaisyti.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)