Spausdinti šį puslapį

Darželinukais tampa vos nuo metų

Specialistai pastebi, kad į ikimokyklinio ugdymo įstaigas vedami vis mažesni vaikai. Kadangi vietų Ukmergės vaikų darželiuose užtenka visiems mažyliams, didžiausias tėvelių rūpestis – kad įstaiga būtų kuo arčiau namų.

Vaikų priėmimas į rajono ugdymo įstaigų ikimokyklines ir priešmokyklines grupes vyksta iki vasario 28 dienos. Tėveliai, anot savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistės Ramunės Bakučionienės, nedelsia ir registruoti atžalas pradeda labai anksti.

Dabar tai daroma elektroniniu būdu, apsilankius Ukmergės savivaldybės tinklalapyje.

Atliekant viešuosius pirkimus, buvo įsigyta tam skirta vaikų registracijos į ugdymo įstaigas sistema. Savivaldybė sudarė sutartį su UAB „Nacionalinis švietimo centras“, kuris aptarnauja sistemą. Ji veikia jau metus laiko – pirmojo elektroninio priėmimo duomenys, pasak specialistės, į sistemą buvo sukelti pernai vasarį.

Prašymai priimti į darželius pildomi elektroniniu būdu, prisijungus prie šios informacinės sistemos. „Tuomet sistema automatiškai sukelia vaikus į grupes. Jei yra laisvų vietų, jiems galima ir toliau rašytis. Paskui pradedamos komplektuoti grupės“, – pasakojo ji.

Primena tėvams 

Kai vaikas priimamas, sistema internetu atsiunčia žinutę apie tai, mat registruojantis paliekami kontaktiniai duomenys. Tuomet tėvai ar globėjai per 5 dienas turi ateiti į ugdymo įstaigą ir pateikti dokumentus.

Nutinka, kad kai kurie pamiršta tai padaryti. „Pagal tvarką, turėtų būti priimama tais atvejais, kai terminas nepražiūrėtas. Tačiau yra ir žmogiškasis faktorius: nesulaukusios tėvų, įstaigų vadovės paskambina jiems pasiteirauti, ar nepersigalvojo dėl darželio, primena apie dokumentus. Iš priimtųjų sąrašo vaiko iš karto nebraukia“, – sako R. Bakučionienė. Ragina tėvelius neatidėlioti, gavus žinutę, taip pat primena, jog prašymus priimti vaikus galima teikti ištisus metus.

Priėmimas – skaidrus

Neišvengta ir nesklandumų, susijusių su naujosios sistemos veikimu: „Pirmiausia reikėjo sukelti visų rajono ugdymo įstaigų duomenis. Kol nauja priėmimo tvarka įsibėgėjo, pasitaikė, kad sistema strigo. Buvo atvejų, kai teko susisiekti su „Nacionaliniu švietimo centru“, kad trūkumus pašalintų.“

Pašnekovės teigimu, sistema nepalieka jokios tikimybės, kad vaikai į darželius galėtų būti priimami neskaidriai.

Tiesa, kai ką, anot jos, dar reikėtų tobulinti: „Grupės komplektuojamos mokslo metams, o sistemoje matom kalendoriniais metais laukiančius vaikus. Kad vaikas būtų priimtas į grupę, reikia labai atidžiai peržiūrėti eiles darželiuose, nes yra norinčių lankyti ne nuo rugsėjo, o, pavyzdžiui, sausio pabaigos ar kovo.“

Pritrūksta kantrybės

Kad atliktų elektroninę registraciją, reikia prieigos prie interneto. Jos neturintys tėvai gali kreiptis į ugdymo įstaigą, kurion pageidauja leisti vaiką, – čia bus padedama užregistruoti.

Anot R. Bakučionienės, ne visiems sekasi perprasti technologijas. „Tėveliams rudenį rengėm apklausą, norėdami sužinoti, kaip sekėsi registruoti, bandė patys ar kreipėsi pagalbos, – pasakojo ji. – Vis dėlto jie ieškojo lengvesnių kelių. Domėtasi, kiek tėvų neturi galimybės naudotis internetu. Paaiškėjo, kad dauguma prieigą turi, tačiau vis tiek labai mažas procentas tų, kurie registravo patys. Daugiausia kreipėsi į ugdymo įstaigą.“

Apklausos dalyviai sakė, jog taip paprasčiau. „Buvo, kad ir mums skambino, jog sudėtinga, negali užsiregistruoti. Atėjusiems padėjom, o ir kai patys pabandė, pavyko. Sistema ne per sudėtinga, tik pritrūkstama kantrybės, gal – ir gebėjimų, jei mažiau dirba kompiuteriu. Registruojantis reikia tiesiog įsigilinti į tinklalapyje pateiktą instrukciją“, – pataria specialistė.

Siūlo įvairių krypčių

Pastebi, jog vaiko priėmimu pradedama rūpintis iš anksto. „Anksčiau sujudimas būdavo juntamas vasarą, birželį. O dabar labai aktyvūs ir šiuo metu. Galbūt skuba prieš vaikų įkėlimą į grupes – vasario 28-ą. Pareigingi, rūpestingi tėvai stengiasi anksčiau užregistruoti“, – ji sako, kad šitaip galima išvengti bereikalingo antplūdžio paskutinėmis termino pateikti dokumentus dienomis.

Skirtingai nei Vilniuje, Ukmergės vaikų darželiuose vietų pakanka visiems norintiesiems.

Rinkdamiesi ugdymo įstaigą, tėvai išrankūs tik dėl vieno dalyko: svarbiausia – arčiau namų. „Visi darželiai gerai dirba, kiekvienas turi savo kryptį, – tvirtina pašnekovė. – „Nykštukas“ – sveikos gyvensenos ir sporto. „Žiogelis“, „Eglutė“ daugiau orientuojasi į meninį ugdymą, „Žiogelis“ turi molio krosnelę. „Šilelyje“ – etnokultūros, „Saulutėje“ – gamtamoksliniai dalykai, daugiau gamtos tyrinėjimų. „Buratine“ – saviraiška per teatrą, mokykla-darželis „Varpelis“ stiprina matematinį, loginį mąstymą, moko ekologijos.“

Kelia nerimą

Ugdymo įstaigas pradeda lankyti vis jaunesni vaikai. „Mamos anksti išeina į darbus, atveda mažiukus – vienų metukų lopšelinukus. Sunku prognozuoti, kiek jų gali ateiti, todėl sudėtinga suskaičiuoti, kiek reikės vietų. Tuo labiau kad ir Gyventojų registre netikslūs duomenys, vyksta migracija tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Su vyresniais paprasčiau: anksti pradėję lankyti darželius, eina iš grupės į grupę“, – pasakojo pašnekovė.

Paprastai komplektuojamos iki 20 vaikų grupės, bet štai pačių mažiausių – lopšelinukų – susirenka ir daugiau. „Gal reikėtų tuo ir pasidžiaugt: vaikas anksti ateina į įstaigą, nuo mažens ugdomas kryptingai pagal įvairias sritis. Tačiau kelia nerimą tai, kaip visus mažylius sutalpinti“, – šypsosi ji.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)