Spausdinti šį puslapį

Nutraukti pamokas mokykloje privertė virusai

Mokinius į lovas guldo gripas. Gedimino Nemunaičio nuotr. Mokinius į lovas guldo gripas. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Medikai įspėja, kad visoje Lietuvoje sparčiai auga sergamumas gripu ir peršalimo ligomis. Ne išimtis ir Ukmergė – mūsų rajone jau priartėta prie gripo epidemijos slenksčio, o dėl siaučiančių virusinių ligų jau uždaryta viena mokykla.

Bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) rodiklis praėjusią savaitę šalyje buvo 98,4 atvejo 10 tūkst. gyventojų, o Ukmergės rajone šis rodiklis jau truputį peržengė 100 ribą.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Ukmergės skyriaus laikinai vadovės pareigas einanti Vitalija Motiejūnienė pažymėjo, kad gripo atvejų šiame skaičiuje kol kas nėra labai daug – tik 11 proc. Esant tokiam sąlyginai mažam gripo atvejų skaičiui epidemija šią savaitę dar nebuvo paskelbta.

Gripo epidemijos laikotarpis skelbiamas, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Dėl gripo kol kas nebuvo hospitalizuotas nė vienas ukmergiškis – visi gydosi ar išsigydė namuose.

Tuo tarpu šalyje dėl gripo į ligoninę per savaitę paguldyti 77 asmenys.

Daugiausia – vaikai

Praėjusios savaitės duomenimis, Ukmergėje nustatyti 42 gripo atvejai. Iš jų 26 – vaikams.

Kaip ir visada, labiausiai sergamumas peršalimo ligomis paplinta tarp vaikų. Skaičiuojama, kad vaikai šiomis ligomis dabar serga daugiau kaip šešis kartus dažniau nei suaugusieji.

Pagal patvirtintą tvarką, jei savivaldybėje dar nėra paskelbta gripo epidemija, o mokyklos dėl peršalimo ligų nelanko pusė vaikų, tokios įstaigos veiklą laikinai galima sustabdyti. Jei epidemija jau būna paskelbta, užtenka, kad sergančiųjų būtų ketvirtis ir mokyklos veiklą jau galima stabdyti.

Mokslus nutraukė

Nuo šios savaitės trečiadienio dėl siaučiančių virusų nutarta laikinai nutraukti ugdymo procesą Ukmergės „Šilo“ pagrindinėje mokykloje.

Mokyklos direktorius Leonas Žuklys sako, kad susirgusių vaikų palaipsniui pradėjo daugėti nuo praėjusios savaitės. Iš pradžių susirgusiųjų procentas siekė 25 proc., paskui viršijo 30 proc., o šį antradienį į pamokas nesusirinko beveik pusė vaikų. Sergančiųjų dabar – 44 procentai.

Mokyklos direktorius apie tokią situaciją informavo Ukmergės savivaldybės gydytoją ir buvo priimtas sprendimas laikinai – trims dienoms – ugdymo procesą įstaigoje nutraukti.

„Į elektroninį dienyną parašėme, kad pirmadienį visų laukiame jau sveikų“, – pasakojo įstaigos direktorius. Sako, kad šie metai pirmieji, kai būtent jų mokyklą pačią pirmą rajone išguldė virusai.

Tiesa, rūpestis dėl ligų – daugiau suaugusiųjų reikalas. Mokiniams, kurie neserga arba tik nedaug sloguoja, toks įstaigos sprendimas – didžiulis džiaugsmas.

Ginklas – vanduo ir muilas

Siautėjant gripui visi raginami dažnai plauti rankas arba jas valyti drėgnomis servetėlėmis, kurias po panaudojimo tuojau pat išmesti, kosėjant ar čiaudint nusisukti nuo kitų žmonių, burną prisidengti ne delnais, o vienkartine nosinaite alkūnės linkiu.

Kitam žmogui čiaudint ar kosint patariama sulaikyti kvėpavimą ir kelis žingsnius pasitraukti nuo jo saugiu atstumu – daugiau negu 1 m. Įstaigoje, darbo vietoje ar didesniame žmonių susibūrime dėvėti vienkartines medicinines kaukes, vėdinti patalpas, dažnai drėgnai valyti grindis, durų rankenas, laiptų turėklus, kompiuterių klaviatūras ir peles, vandens nupylimo sistemų rankenėles ar mygtukus tualetuose.

Susirgus patariama neiti į darbą ar į pamokas, vengti viešumos, netgi su medikais bendrauti, jei tai įmanoma, telefonu.

2 000 skiepų

Gripas į Lietuvą dažniausiai ir atkeliauja vasario mėnesį.

Praėjusiais metais Ukmergėje gripo epidemija buvo paskelbta sausio 31 dieną.

Patikimiausias būdas išvengti šios ligos – skiepai.

Pasak V. Motiejūnienės, artėjant gripo sezonui nuo ligos jau pasiskiepijo daugiau kaip 2 000 ukmergiškių. Didžioji dauguma jų – nemokama, valstybės lėšomis finansuojama, vakcina. Tik 78 žmonės vakciną pirko patys.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)