Spausdinti šį puslapį

Iš proto veda lojantys šunys

Vilkmergėlės gatvės gyventojas guodėsi, kad visiškai nebėra rimties ir tylos dėl... šunų. Jis pasakojo, kad yra priverstas nuolat klausytis lojimo – lauke prie jo namų dieną naktį vis loja kaimynų augintiniai. Ne vienas, o keli šunys.

„Trikdoma ramybė, žmonės pasipiktinę. Net naktį neįmanoma ilsėtis – loja po pat miegamojo langu“, – skundėsi skaitytojas.

Vyras klausė, ar tokiais atvejais šeimininkai neturėtų pasirūpinti, kad šitaip nebūtų. Teiravosi dėl baudų ir kur galima kreiptis pranešti apie tokią netvarką.

Už savo augintinius yra atsakingi jų laikytojai, o gyvūno nepriežiūra ar viešosios rimties trikdymas gali būti pažeidimas. „Jei šunys trikdo ramybę, žmogus pirmiausia turėtų kreiptis į policiją. Ypač tada, jei tai vyksta nakties metu. Šuns, žinoma, nenubausi, bet šeimininkas turi imtis veiksmų“, – komentavo Aidas Dutkus, savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjas.

Tačiau, jo teigimu, pirmiausia svarbu išsiaiškinti, kodėl šuo loja: „Gal gyvūnas paliktas be priežiūros, jam kas nors negerai – neturi ėsti, yra mušamas. Tada šeimininkui – dar kitokia atsakomybė.“

Sako, jog būna įvairių atvejų, susijusių būtent su šeimininko elgesiu, o dėl to kenčia ne tik augintinis, bet ir netoliese gyvenantys žmonės. Prisimena vieną tokį, buvusį Krekšliuose. Iš gyventojų taip pat buvo sulaukta skundo apie naktimis vis triukšmaujantį šunį. Nuvykus patikrinti paaiškėjo nesiliaujančio šuns naktinio lojimo priežastis. Pasirodo, sutemus į jo būdą būdavo mėtomi akmenys. Matyt, kažkam pritrūko minčių apie kitokių pramoginių užsiėmimų galimybes...

„Visais atvejais, jei šuo loja, o šeimininkas nekontroliuoja, reikia kreiptis į policiją bet kuriuo metu – jie dirba 24 valandas per parą, – sako savivaldybės pareigūnas. – Atitinkamai bus įvertinta ir situacija.“

Dieną, darbo valandomis, galima apie tai pranešti ir savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriui tel. 60351, 60353, 60339.

Visos savivaldybės turi gyvūnų laikymo ir priežiūros taisykles, kuriose nurodytos laikytojų pareigos, reikalavimai. Augintinių savininkai privalo nepažeisti kitų asmenų teisių ir interesų, laikytis sanitarijos, higienos reikalavimų, garantuoti, kad gyvūnų auginimas ir laikymas nekels grėsmės ne tik žmonių sveikatai, gyvybei, nuosavybei, bet ir ramybei.

Ankstesnėse mūsų rajono savivaldybės tokiose taisyklėse irgi buvo kalbama apie šią savininkų prievolę. Kiek pakeistos Gyvūnų laikymo Ukmergės rajono savivaldybės teritorijos gyvenamosiose vietovėse taisyklės buvo patvirtintos pernai metų pabaigoje. Nežinia, kodėl, bet punkto būtent apie ramybę jose neliko...

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)