Spausdinti šį puslapį

Šalina restauracijos darbų broką

Pašiliškis Petras piktinosi, kodėl netvarkomi Pašilės kapinių tvoros vartai.

„Taip ilgai pastolių nenukelia – visur apdėta, „apkarstyta“... Kai būna laidotuvės, žmonės net su karstu nepraeina. Teko matyti, kad kiti ir per tvorą lipa“, – pasakojo jis.

Teiravosi, kada bus išspręsta ši, anot jo, jau „metus laiko“ besitęsianti problema.

Ukmergės miesto seniūnei Zitai Pečiulienei ji labai gerai žinoma. „Ir į seniūniją žmonės skambina skųstis. Deja, visiems atsakau tą patį: labai gaila, kad taip yra, bet seniūnija negali nieko padaryti“, – sako ji.

„Kapinių vartų tvarkymo darbų pirkimus vykdė savivaldybė, ji atlieka ir darbų priežiūrą. Kiek žinom, sutvarkius išlindo brokas, nes dirbusi įmonė kažko nepadarė. Tačiau jie sako dabar esantys labai užimti ir baigs tvarkyti tada, kai turės laiko“, – pasakojo seniūnė.

Atsakymą į pono Petro klausimą taip pat pateikė rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyriausioji specialistė Sonata Vitaitė.

„UAB „Avona“ taiso broką, kuris atsirado po pernai atliktų kapinių vartų restauracijos darbų. Šiandien susisiekus su rangovu šis informavo, kad darbai jau eina į pabaigą ir planuojama juos užbaigti per dvi savaites“, – penktadienį teigė ji.

„Ukmergės žiniose“ seniau rašėme, kad buvo pradėti griūvančių ir grėsmę žmonėms kėlusių Pašilės kapinių vartų tvarkymo darbai, kurių rangovas – minėta įmonė iš Kauno. Savivaldybė 2016 m. rugpjūtį skelbė, kad ji laimėjo viešąjį pirkimą, pasiūliusi mažiausią kainą – apie 39 tūkst. eurų.

Tik iš trečio karto pavyko rasti įmonę, kuri imtųsi sutvarkyti nesaugius kapinių tvoros vartus. Kadangi objektas yra pripažintas ypatingu statiniu, kultūros vertybe ir nuo 2007 m. įtrauktas į Kultūros vertybių registrą, jo tvarkybos darbus gali vykdyti tik atestuota įmonė.

Remiantis su savivaldybe pasirašyta sutartimi, įsipareigota sutvarkyti ir restauruoti dvejus – didžiuosius (8,15 m aukščio, trijų dalių, turintys dviejų varčių vidurinę ir vienos varčios šonines dalis) ir mažuosius (su aštuonbriauniais stulpais abipus) vartus.

Pašilės kapines juosiančią skaldytų akmenų mūro tvorą su dvejais raudonų plytų vartais 1891 m. pastatė Petras Dziekovskis. Tai padaryta priešpaskutinio Vaitkuškio dvaro šeimininko grafo Stanislovo Kazimiero Kosakovskio iniciatyva. Savo stilistika vartai panašūs į maždaug tuo pačiu metu – XIX a. pabaigoje – projektuotus ir statytus angliškos neogotikos stiliaus Vaitkuškio dvaro rūmus.

Grafas buvo palaidotas Pašilės kapinėse 1905 m. Čia palaidota ir jo motina Aleksandra de Laval-Kosakovska (1811–1886) bei tragiškai žuvusi jos anūkė Anulka. Pašilėje taip pat palaidotas (1982 m.) Vincas Kuzmickas – vienas iškiliausių lietuvių literatūros istorijos tyrinėtojų, gimęs 1936 m. Šaukavoje, Ukmergės valsčiuje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)