Spausdinti šį puslapį

Pasigenda pažeidėjų pavardžių

Skaitytojai teiraujasi, kodėl spaudoje nebeskelbiamos neblaivių vairuotojų pavardės, kaip būdavo seniau. Prisimena, kad tokia informacija anksčiau būdavo viešinama ir „Ukmergės žiniose“.

„Kodėl tvarka pasikeitė? Juk laikraštyje policijos pranešimų apie sustabdytus neblaivius vairuotojus Ukmergėje ir rajone būna ne tiek jau mažai. Man atrodo, kad prasižengėliai, nepaisantys įstatymų ir keliantys pavojų visiems mums, nusipelno viešumo“, – kalbėjo ukmergiškis.

Skaitytojų minimą informaciją dar prieš bemaž penkmetį rajono žiniasklaidai teikdavo Ukmergės rajono policijos komisariatas. Būdavo galima viešinti ne tik policijai įkliuvusių neblaivių vairuotojų vardus ir pavardes. Oficialiai pateiktoje informacijoje – ir tai, kiek kuris vairuotojas pripūtė promilių į alkoholio matuoklį bei kokia atsakomybė už tai gresia.

Policijos komisariate paaiškino, kodėl tokia informacija spaudai nebeteikiama: „Keitėsi asmens duomenų apsaugos įstatymas, kuris sugriežtino asmens duomenų apsaugą. Todėl tokios informacijos skelbti negalime.“

Teigiama, kad įstatymas keitėsi pernai. Vis dėlto neblaiviųjų sąrašo nebegauname jau daug ilgiau: paskutinįkart tokia informacija „Ukmergės žiniose“ buvo išspausdinta 2013 m. pavasarį.

Kodėl policija nebeviešina pažeidėjų pavardžių, pasiteiravome ir Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos. „Nebeviešinami duomenys todėl, kad teismo sprendimai buvo nepalankūs tokiam viešinimui. O šių sprendimų policija privalo laikytis. Taip pat ir dėl Duomenų apsaugos įstatymo ši informacija yra ribojama ir nebeviešinama“, – teigiama Policijos departamento Komunikacijos skyriaus pateiktame atsakyme.

Vidaus reikalų ministerija paaiškino nekaupianti teismų sprendimų, tad kokio konkrečiai teismo ir kokie sprendimai yra minimi, galėtų pasakyti Nacionalinė teismų administracija. Tačiau ir čia nepavyko sužinoti: „Nežinant situacijos sunku atsakyti. Tai gali būti ne dėl teismo sprendimo, o dėl BDAR (Duomenų apsaugos reglamento), o gal vadovaujantis viešuoju interesu – tada tai jau kiekvieno teismo (teisėjo) sprendimas.“

Po kurio laiko Nacionalinė teismų administracija patikslino savo atsakymą: „Pažeidėjų sąrašus žurnalistams pateikia policija, o ne teismas, todėl pati policija turi aiškiai pasakyti, kokiu pagrindu pasikeitė tvarka, kad tų duomenų jie nebeteikia.“

Pridūrė, jog, pavyzdžiui, Vilniuje neblaivių vairuotojų duomenys buvo viešinami vadovaujantis Vilniaus miesto VPK viršininko 2004-04-30 nurodymu „Dėl informacijos apie neblaivius arba apsvaigusius nuo narkotikų, vaistų ar kitų svaigiųjų medžiagų transporto priemonių vairuotojus skelbimo Vilniaus miesto VPK interneto svetainėje“. Taigi, teigiama, apie savo tvarką ir nurodymus bei tai, kodėl kas nors pasikeitė, geriausiai žino kiekvienas komisariatas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)