Spausdinti šį puslapį

Gripas jau peržengė rajono ribas

Gedimino Nemunaičio nuotr. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Mūsų rajone užregistruoti pirmieji gripo atvejai. Visuomenės sveikatos centro specialistai tikina, kad skiepytis nuo šios ligos dar ne vėlu – pasiskiepijus imunitetas įgyjamas per porą savaičių.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Ukmergės skyriaus vyriausioji specialistė Vitalija Motiejūnienė pasakojo, kad praėjusią savaitę užregistruoti trys gripo atvejai.

Geriausia apsauga nuo gripo – skiepai. Šiemet mūsų rajone gautos 1665 vakcinos dozės. Praeitais metais buvo skirta daugiau – 2150, tačiau 22 procentai jų liko nepanaudota.

„Kadangi gripo vakcina brangi, viena dozė kainuoja 7 eurus, kad nereikėtų jų paskui naikinti, rajonui ir skirta mažiau“, – paaiškino V. Motiejūnienė.

Anot jos, pasibaigus vakcinos galiojimo laikui, jos sunaikinamos kaip medicininės atliekos – sudeginamos.

Ukmergiškius skiepyti nuo gripo pradėta nuo rugsėjo pabaigos. Jau išnaudoti 88 procentai visų gautų vakcinų.

Pasiskiepyti galima VšĮ Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centre, UAB „Teragyda“, UAB „Laimutės šeimos gydytojo centras“, UAB „Vilkmergės klinika“.  

Motiejūnienė aiškina, kad skiepytis nuo gripo galima visus metus. Nors paprastai tai daryti pradedama prieš tą laikotarpį, kuomet didžiausia gripo epidemijos tikimybė – rudenį ir ankstyvą pavasarį.

Vyriausioji specialistė pabrėžė, jog jei gripu susergama jau pasiskiepijus, žmonės neretai kaltina vakciną: „Skundžiasi, neva ji neveiksminga arba iš viso kaltina, kad susirgo nuo skiepo. Tačiau taip tikrai nėra. Tokie atvejai pasitaiko tuomet, kai pasiskiepijama jau užsikrėtus gripu, tačiau inkubaciniu periodu dar nejaučiant ligos požymių.“

Motiejūnienė sako, kad didžiausia klaida, kurią daro ligoniai, – ligos ignoravimas, vaikščiojimas, ėjimas į darbą sergant. Ne tik kolegas galima užkrėsti, bet ir pačiam susilaukti rimtų komplikacijų. Tai – ryklės, nosiaryklės, balso stygų uždegimas, sinusitas.

Dar sudėtingesnės komplikacijos – širdies raumens pažeidimas, plaučių uždegimas. Nors reti tokie atvejai, tačiau gripas gali baigtis net mirtimi.Motiejūnienė sako, kad medikai akušeriai neigia ir mitą, kad skiepytis nuo gripo nepatartina nėščiosioms.

Neseniai sostinėje vykusioje medikų konferencijoje pabrėžta, kad nėščiajai užsikrėtus gripu, vaisių neigiamai veikia net du faktoriai – gripo virusas ir aukšta temperatūra. Kadangi dėl jų galimi apsigimimai, būsimoms mamoms geriau pasiskiepyti ir nerizikuoti.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)