Žiemos pavojai – traumos ir nušalimai

Varvekliai Varvekliai

Atšalus orams smarkiai padidėja traumų paslydus ir parkritus bei nušalimų pavojus. Visuomenės sveikatos specialistai pataria, kaip išvengti neigiamų žiemos pasekmių.

Slidžios gatvės – viena dažniausių pėsčiųjų traumų priežasčių. Parkritus dažniausiai lūžta riešo, čiurnos sąnariai, žastikaulio ir kaklo kaulai, vyresnio amžiaus žmonėms – šlaunies kaklelis. Siekiant išvengti traumų, būtina pasirūpinti savo saugumu. Svarbiausia – būti atidiems ir neskubėti, atsargiai lipti laiptais, išlipant iš viešojo transporto laikytis už turėklų. Geriau eiti sniegu, o ne slidžiais šaligatviais. Svarbu avėti tinkamus batus grubaus reljefo padu, vengti aukštakulnių.

Patariama naudoti batų apkaustus. Juos lengva užsidėti ir nusiimti, jie beveik nepastebimi ant batų, o nusiėmus užima nedaug vietos. Jei visgi palydote ir jaučiate, kad parkrisite, atsipalaiduokite, kadangi tuomet raumenys neįtempti ir kritimo smūgis švelnesnis.

Nušalimas – tai odos audinių pažeidimas žema temperatūra, kuri sukelia kraujagyslių spazmus. Dažniausiai nušąla skruostai, nosis, ausys, smakras, kakta, riešai, rankos ir pėdos. Nušalimų galima išvengti tinkamai pasirūpinus savimi ir savo artimaisiais.

Jei lauke šalta ir pučia stiprus vėjas, svarbiausia šiltai ir patogiai apsirengti. Ir vaikai, ir suaugusieji turėtų nešioti ausis dengiančią kepurę, ryšėti šaliką, mūvėti pirštines (geriausia – kumštines). Labai svarbu gerai apsaugoti tas vietas, kurios jau kažkada buvo nušalę. Viršutinis drabužių sluoksnis turėtų būti neperpučiamas. Jei drabužiai sušlampa, juos būtina kuo greičiau pasikeisti, nes drėgni drabužiai labai greitai atšaldo kūną. Avalynė, kaip ir drabužiai, turi būti laisva ir nespausti.

Žiemos metu valgykite kaloringesnį maistą nei vasarą ir jokiu būdu nesilaikykite dietų. Dažnai gerkite ir valgykite ką nors karšto, tai padeda palaikyti kūno temperatūrą. Jokiu būdu nesugalvokite šildytis alkoholiu, nes jis plečia kraujagysles ir taip greičiau prarandama šiluma, tad rizika sušalti tik padidėja. Nepatariama ir rūkyti, nes nikotinas sutrikdo kraujotaką, o tai lemia greitesnį galūnių nušalimą.

Jei šalta, stenkitės lauke būti kuo trumpiau. Šaltyje nedirbkite sunkių darbų ir venkite didelio fizinio krūvio, ypač jei sergate širdies ligomis ir turite padidėjusį kraujospūdį. Jei tenka lauke praleisti ilgesnį laiką, stenkitės nestovėti vietoje, pasivaikščiokite. Nebūkite įtempę raumenų. Jei pajutote, kad šąla veidas, mankštinkite veido raumenis – darykite grimasas. Judinkite kojų pirštus batų viduje, mūvėkite šiltas kojines. Prieš išeinant į lauką ir esant poreikiui, veidą bei rankas pasitepkite riebiu kremu, kurio sudėtyje nėra vandens.

Šaltinis: Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų