Spausdinti šį puslapį

Atvėrė duris ir savaitgalį

Gedimino Nemunaičio nuotr. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras pacientams atvėrė duris ir šeštadienį. Tądien nuo šiol dirbs budintis šeimos gydytojas ir trys bendrosios praktikos slaugytojos. Anksčiau šeštadieniniam darbui prieštaravusios profsąjungos dabar priekaištų turi tik dėl netinkamo jo organizavimo.

Apie dešimtmetį savaitgaliais Ukmergės PSPC nedirbo, tačiau šis klausimas buvo nuolat keliamas pacientų ir rajono politikų.

Nuo šiol įstaiga šeštadieniais dirbs nuo 8 iki 13 valandos.

„Taip siekiame pagerinti sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą ir kokybę prie mūsų įstaigos prisirašiusiems gyventojams. Norime, kad mažiau pacientų kreiptųsi į  Ukmergės ligoninės Priėmimo – skubios pagalbos skyrių, kad gautų daugiau paslaugų pas mus“, – sako Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Janina Galiauskienė.

Šeštadieniais dirbs budintis gydytojas kartu su slaugytoja. Dar dvi slaugytojos dirbs registratūroje, procedūriniame kabinete, atliks elektrokardiogramos tyrimus.

Dvi galimybės

Galiauskienė pasakojo, jog šeštadienį poliklinikoje apsilankė 8 pacientai. Iš jų du atėjo išsiimti mirties liudijimų. Paprastai darbo dienomis čia apsilanko apie 600 pacientų. Prognozuojama, kad vėliau savaitgaliais ligonių turėtų padaugėti.

Vyriausioji gydytoja pasakojo, jog apie darbą šeštadienį diskutuota su kolektyvu. „Didelio noro kolektyvas neišreiškė. Savo nuomonę išsakė ir susitikimų su savivaldybės vadovais, tarybos nariais metu. Tačiau savivaldybė yra mūsų steigėjas ir privalome vykdyti jos nurodymus. Be to, pažadėtos lėšos kompensuoti šeštadieninį darbą“, – sako ji.

Vadovė patikino, kad derinant šeštadieninio darbo organizavimą, buvo svarstomos dvi galimybės. Viena – suteikti išeiginę kitą savaitės dieną, kita – apmokėti šeštadieninį darbą pagal nustatytą tarifą.

„Darbuotojai galimybę pasiimti išeiginę už dirbtą šeštadienį atmetė vienbalsiai. Be to, ir įstaigai tai nebūtų naudinga. Savaitgalio darbo krūvis mažesnis nei darbo dienomis, kai gydytojas priima net iki 50 pacientų“, – pasakojo J. Galiauskienė.

Ukmergės PSPC medikams labiau patiko galimybė papildomai užsidirbti. Nustatytas atlygio tarifas už šeštadieninį budėjimą įstaigoje – 1,5 vienos darbo dienos atlyginimo.

Neprisirašiusieji mokės

Pagal sudarytą budėjimų grafiką kiekvienam gydytojui dirbti savaitgalį teks po vieną kartą per tris mėnesius.

Galiauskienė sako, jog nuodugnių sveikatos tyrimų tądien galimybės atlikti nebus. Gydytojui juos paskyrus šeštadienį, tai bus galima padaryti pirmadienio rytą – nebereikės laukti šeimos gydytojo priimamajame.

Žadama, kad šeštadieniais į Ukmergės PSPC gydytojus galės kreiptis visi ukmergiškiai. Tačiau įstaigoje neprisirašiusiesiems už paslaugas teks susimokėti pagal numatytus tarifus.

Vis tik vadovė rekomenduoja šeštadienį įstaigoje lankytis tuos, kurie tikrai negali atvykti darbo dienomis arba ūmiais atvejais. Pavyzdžiui, jei žmogus pasijuto sergąs penktadienio vakarą ar šeštadienį.

„Jei žmogus ateina išsirašyti vaistų, vis tiek būtų geriau, kad tai padarytų jo šeimos gydytojas, kuris geriausiai žino problemą“, – siūlo pašnekovė.

Domėtasi kaimynų darbu

Dirbti savaitgaliais nuspręsta atsižvelgus į savivaldybės darbo grupės bei rajono politikų rekomendacijas. Domėtasi ir aplinkinių rajonų tokio darbo organizavimu.

Šeštadieniniam Ukmergės PSPC darbo organizavimui ir apmokėjimui iš rajono biudžeto žadama 16 tūkst. eurų. Šių metų biudžetą politikai turėtų tvirtinti vasarį.

Pasak J. Galiauskienės, dar nežinia, ar šių pinigų užteks, ar teks prisidėti iš įstaigos biudžeto.

Rajone mažėjant gyventojų, tai jaučia ir Ukmergės PSPC. Čia pernai sausį buvo 26 tūkst. 80 prisirašiusiųjų, o šiemet beliko 25 tūkst. 806.

Įžiūri pažeidimus

Anksčiau savaitgaliniam įstaigos darbui prieštaravusi profsąjunga savo poziciją pakeitė – iš esmės šeštadieniniam darbui neprieštarauja.

„Suprantame, kad ukmergiškiams to reikia“, – sako Lietuvos slaugos specialistų Ukmergės PSPC grupės vadovė Aldona Kalesnikienė. Nepaisant to, dabartinį darbo organizavimo būdą laiko juridiškai neteisėtu.

Kalesnikienė pasakojo, jog apie tai diskutuota praeitą savaitę vykusiame šios įstaigos profesinių sąjungų valdybų posėdyje.

Profsąjungos parengė raštą, kurį ketina įteikti įstaigos vadovui bei rajono merui. 

Jame nurodoma, kad sprendimas dėl darbo organizavimo šeštadienį priimtas skubotai, nebuvo atsižvelgta į profesinių sąjungų reikalavimus sudaryti papildomas darbo sutartis dėl papildomo darbo.

Taip pat numatytas darbo apmokėjimas – už darbinį šeštadienį mokėti 1,5 atlyginimo – medikų netenkina.

Anot A. Kalesnikienės, Darbo kodekse nurodoma, kad už darbą išeiginę dieną darbuotojas turi gauti dvigubą atlyginimą.

Profsąjungos įžvelgia pažeidimų ir tame, kad darbas nereglamentuotas, įstaiga šeštadienį dirbo nepatvirtinus darbo grafikų. Pagal įstatymą juos kartu su įstaigos vadovu  tvirtina ir profesinės sąjungos.

„Kolegos nerimauja, kad dabar šeštadieninis mūsų darbas – lyg ir skolon. Juk kol nebus patvirtintas biudžetas ir įstaiga negaus žadėto finansavimo, mums už šį darbą niekas ir nemokės“, – sako A. Kalesnikienė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)