Spausdinti šį puslapį

Į patalus guldo peršalimo ligos

Gedimino Nemunaičio nuotr. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Lietuvoje sparčiai auga sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis. Per savaitę Ukmergėje tokių ligonių padaugėjo dvigubai ir jau pamažu siekiame epidemijos lygį.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Ukmergės skyriaus vyriausioji specialistė Vitalija Motiejūnienė informavo, kad sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis Ukmergės regione siekia 101,43 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Šio pirmadienio duomenimis, gripas šiame skaičiuje kol kas sudaro nedidelę dalį: iš sergančių 370 ukmergiškių gripas diagnozuotas 47 ligoniams. 6 iš jų – vaikai.

Dėl tokios situacijos gripo epidemija kol kas neskelbiama. Tačiau, pasak V. Motiejūnienės, prasidėjus palankiam metui ligai plisti, kitą savaitę epidemijos lygis gali būti pasiektas.

Kaip ir visada, prasidėjus virusinių ligų protrūkiui, medikai rekomenduoja ypač laikytis higienos taisyklių – dažnai ir kruopščiai su muilu plauti rankas. Vandens čiaupą užsukti ir bendro naudojimo tualeto duris rekomenduojama daryti su servetėle.

Čiaudint burną geriau prisidengti ne delnu, bet alkūne ar apykakle, nes mūsų delnai – patys geriausi viruso nešiotojai.

Pasak V. Motiejūnienės, sergančiųjų statistiką atspindi tik atėję pas medikus ligoniai. Kiek žmonių serga ir gydosi patys – sunku įsivaizduoti.

Medikė pabrėžė, kaip svarbu susirgus neiti į darbą ar mokyklą, o bent tris pirmąsias ligos dienas praleisti namuose gydantis ir geriant arbatas.

Viena iš teorijų rekomenduoja susirgus ne tik gulėti, bet ir stengtis kuo daugiau miegoti. Esą sveikata grįžta miego metu.

Net ir mūsų senelės žinojo, kaip svarbu žiemą nesušlapti ir neperšalti kojų, saugoti nuo šalčio patariama ir rankas. O, pavyzdžiui, laiptinėje ar gydymo įstaigoje varstant duris geriau būti su pirštinėmis.

Motiejūnienė pasakojo, kad gydymo įstaigose gripas yra nustatomas pagal klinikinius požymius.

Nedidelė dalis gripuojančių ukmergiškių mėginių keliauja į laboratoriją Vilniuje. Tačiau tokia tvarka – tik dėl teorinės statistikos, siekiant nustatyti, kokio tipo virusu šiuo metu serga žmonės.

Gydymo įstaigos yra gavusios antivirusinių vaistų. Tad reikalui esant medikas pacientui jų gali skirti.

O gal dar verta pasiskiepyti? Medikai tokios apsaugos prasidėjus epidemijai jau nerekomenduoja. Kaip ir grūdinimosi. Skiepytis ir grūdintis geriau pradėti iki didžiojo masinio ligų antpuolio.

Visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę šią savaitę buvo paguldyti 105 asmenys. Iš jų – 19 vaikų iki 2-ejų metų. 13 iš hospitalizuotų asmenų paguldyti į intensyviosios terapijos skyrių.

Daugiausiai į ligoninę dėl gripo buvo paguldyta Alytaus, Panevėžio, Vilniaus apskrityse. Mažiausias sergamumo rodiklis registruotas apie Šiaulius.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)