Spausdinti šį puslapį

Be darbo šeštadieniais – ir daugiau naujovių

Autorės nuotr. Darbus aptarė medikai. Autorės nuotr. Darbus aptarė medikai.

Veiklos ir finansų planus šiems metams dėliojasi Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras. Darbuotojų rūpesčius stengiamasi lengvinti keliant atlyginimus, ieškant kitų būdų.

Viena didžiausių pastaruoju metu – PSPC darbo šeštadieniais naujovė. Pasak įstaigos vyriausiosios gydytojos Janinos Galiauskienės, šeštadienį poliklinikoje būna šeimos gydytojas ir trys slaugytojos. 

Pagal naują tvarką įstaiga dirba beveik pusantro mėnesio. Per tą laiką šeštadieniais į PSPC kreipėsi daugiau kaip pusšimtis žmonių. Daugiausia – dėl gripo, jo komplikacijų, viršutinių kvėpavimo takų ligų, bronchito. „Buvo ir dėl radikulito, keli – sąnarių patinimo atvejai, vienas kitas – su dideliu kraujospūdžiu. Taip pat keletas kreipėsi, prireikus išrašyti mirties liudijimą“, – pasakojo J. Galiauskienė. 

Finansiškai, anot jos, taip yra taupiau: „Jei tie asmenys būtų kvietę „greitąją“, su važinėjimu mums daugiau kainuotų.“ Primena, jog registruotis pas šeštadienį dirbantį gydytoją galima tel. 65250. 

Apskritai įprastą dieną poliklinikoje apsilanko iki 600 pacientų. Čia dirba 12 šeimos gydytojų, 3 pediatrai, po mediką – 7 ambulatorijose.

Sveikatos punktai nedings  

Kaimiškose vietovėse gyventojų kasmet vis mažiau, taigi mažėja ir įstaigoje prisirašiusiųjų.

„Gyventojų skaičius yra tiesioginis finansavimas. Nėra žmogaus – nėra lėšų. Mūsų lėšos mažėja, o struktūra beveik tokia pati. Išlaikyti reikia 16 kaimo bendruomenės sveikatos punktų, kuriuose dirba po vieną slaugytoją, 7 ambulatorijas, kurios irgi baigė metus su minusu. Tiesa, dalį „greitosios“ pinigų panaudojam kitiems padaliniams, ir – ne tik jos: labai pelningai pas mus veikia psichiatrijos dienos stacionaras. Taigi, pinigus padalinam“, – pasakojo ji. 

„Savivaldybė šiek tiek finansuodavo ūkinę dalį, kuri „suvalgo“ 20 proc. lėšų, o 80 proc. išeina atlyginimams“, – sako gydytoja.  

Ukmergės PSPC yra 180 darbuotojų. Iš jų 32 dirba Greitosios medicinos pagalbos skyriuje, tarp kurių 14 – vairuotojų. 

„Savivalda suinteresuota, kad visi padaliniai būtų išlaikyti dėl žmonių. Tad pažadėtas visiškas visų bendruomenės sveikatos punktų išlaikymas – tam biudžete numatyta eilutė“, – patikino ji.

Įdarbins paramedikus 

Dar viena tema, dėl kurios nerimsta kai kurių medikų aistros, – situacija Ukmergės greitojoje pagalboje. Skundai menkais atlyginimais, kalbos apie ukmergiškių norą jungtis prie Vilniaus pasiekė ir televiziją.

Tačiau panašu, jog „skyrybos“ neįvyks. „Sudaryta darbo grupė, situacija nagrinėjama. Priėjom prie išvados, kad „greitoji“ turi būti mūsų rajone“, – sako J. Galiauskienė. 

Jos teigimu, sudarytuose įstaigos veiklos trejų metų planuose – kasmet po 5 proc. darbuotojams didinti atlyginimus, artimiausiu metu įdarbinti penkis paramedikus, atnaujinti greitosios medicinos pagalbos automobilių parką. Šiuo metu jame – keturios transporto priemonės. 

Rengiantis netrukus įdarbinti paramedikus, sako gydytoja, ruošiama nauja darbo apmokėjimo tvarka, kurią tvirtinant bus derinama su keturiomis įstaigos profsąjungomis.  

Atitinkamoje medicinos normoje apibrėžta, jog paramedikas – asmuo, įgijęs ne žemesnį kaip vidurinį išsilavinimą, baigęs paramediko mokymo kursus pagal patvirtintą mokymo programą.

„Kaip ir šeimos gydytojui, yra norma, pagal kurią paramedikas turi dirbti. Jiems jos „uždedamos“ labai didelės. Mes iš sąrašo kai ką nuėmėm, nes ne kiekvienas ir sugebėtų tiek“, – sakė ji.

Ukmergėje dirba du greitosios pagalbos postai ir vienas – ne visą parą, o švenčių dienomis – visi trys ištisai. Gyventojų skaičių dalijant iš postų, vienam tenka 15 019 gyventojų.

Rezervuoja telefonu 

Iš Ukmergės dar nenori trauktis gripas. Šiemet, medikų teigimu, jis pasižymi itin skaudžiomis komplikacijomis, liekamaisiais reiškiniais. Būta ne vieno mirties atvejo, daug labai sunkios būklės ligonių. 

„Ukmergėje epidemijos nebuvo jau porą metų, o dabar ir pas mus nemažai komplikacijų. Labai dažnos – sinusitai, bronchitai, plaučių uždegimai, daug ligonių guldoma į stacionarą“, – pasakojo J. Galiauskienė. 

Skiepus nuo gripo ji vadina veiksminga priemone, tačiau dabar skiepytis jau per vėlu. „Nemokamų skiepų turėjom 900 ir dar skolinomės, keletas vakcinų – mokamų. Tačiau ukmergiškiai skiepijasi nelabai aktyviai. Dažniausiai – tie, kurie tai daro nuolat, metai iš metų“, – pastebi ji.

Nepanaudotos vakcinos – nuostolis įstaigai, mat jas tenka nurašyti. 

Beje, gripo epidemijos laikotarpiu daug paprasčiau gauti nedarbingumo pažymėjimą: jį galima rezervuoti telefonu, paskambinus į registratūrą. Ukmergiškiai, anot gydytojos, šia galimybe naudojasi noriai, mat, kamuojamam ligos, nereikia kelti kojos iš namų ir laukti eilėse virusų pilnoje poliklinikoje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)