Kaip apsisaugoti nuo kenksmingo druskos poveikio?

Maistas Maistas

Kas dieną suvartojame neįtikėtinai didelius kiekius druskos: apie 2 – 3 šaukštelius beriame gamindami maistą, o jei aktyviai sportuojame, dažniausiai nesąmoningai šį kiekį padidiname kone perpus.

Dietologų teigimu, toks kiekis tampa pavojingas mūsų sveikatai ir gali sukelti nemalonių pasekmių. Ką daryti, jei vis dėlto sunku visiškai atsisakyti druskos vartojimo ar nepavyksta sumažinti jos kiekio?

Tyrimų metu nustatyta, jog rekomenduojamas druskos kiekis per dieną yra nuo pusės iki vieno šaukštelio. Tad kodėl mes taip stipriai viršijame rekomenduojamas paros normas? Manoma, jog druska sukelia priklausomybę. Nepaisant to, kad  ji dalyvauja druskos jonų apykaitoje organizme, mažina širdies ligų rizikos tikimybę, o natrio ir kalio santykis organizme užtikrina sveikos širdies veikimą, vis dėlto besaikis druskos vartojimas sveikatai gali turėti ypač didelį neigiamą poveikį.

Medikai ir papildų ekspertai paklausti, kaip padėti organizmui kovoti su neigiamu druskos poveikiu, pastebi, kad vartojant maisto papildų, galima sumažinti žmogaus organizmui kenksmingą druskos poveikį. „Tiktų papildai, kuriuose yra veikliųjų medžiagų, skirtų ląstelių energijai palaikyti, aktyvumui užtikrinti, padedančių apsaugoti širdies ląsteles ir kontroliuoti arterijų sklerozę skatinančius metabolinius procesus“, – konsultuoja vaistininkė Daiva Šemetulskienė.

Apie ką nutyli druskos tiekėjai?

Daugumos druskų (net ir košerinės) gamintojai naudoja sieros rūgštį ir chlorą tam, kad išbalintų druską – taip produktas atrodo patrauklesnis vartotojui. Taip pat ant pakuotės dažnai galite rasti etiketę su užrašu „99,7 % grynas produktas“. Neretai vartotojai mano, jog toks produktas yra be jokių priedų. Tačiau tokia nuomonė yra klaidinga. Kai iš druskos yra pašalinami kiti mineralai, organizmas jų paprasčiausiai negauna. Rafinuota arba išvalyta druska yra laikoma kenksminga, nes jos sudėtyje nėra jokių papildomų mineralų. Manoma kad tai – nenatūralus procesas. Suvartojus tokio produkto, organizmas į jį reaguoja kaip į svetimą medžiagą, dėl to gali atsirasti įvairių sveikatos problemų – padidėja rizika susirgti hipertenzija, isteoporoze, skrandžio ir inkstų ligomis.

„Pasaulio sveikatos organizacijos duomenys rodo,  kad suvartojant per daug druskos, galima susirgti pirmine arterine hipertenzija, kuria serga 80 – 90 % žmonių. Druskos sudėtyje gali būti medžiagų, kurios leidžia jai nesulipti į gabalėlius. Įprastai randama sunkiųjų metalų – medžiagų, ypač kenksmingų mūsų organizmui (įvairios cianidinės medžiagos, amonio citratas, aliuminio silikatas – junginiai, kuriuos galime rasti ne tik druskoje, bet ir buitiniuose valikliuose)“, – pasakoja suomiškų papildų ekspertas Mindaugas Rasimavičius.

Kokią druską pasirinkti?

Vartodami neapdirbtą druską galime apsaugoti savo organizmą nuo kenksmingų medžiagų, aprūpinti jį daugiau nei 80 skirtingų mineralinių medžiagų, taip padėdami organizmo metabolitinėms funkcijoms, saugodami širdies ir kraujagyslių sistemą bei gerindami bendrą organizmo savijautą.

„Maisto papildai, kuriuose yra fermentuotų raudonųjų ryžių miltelių, vertingo standartizuoto jūrinių pušų žievės ekstrakto bei natūralių bioflavonoidų ir organinių rūgščių, padeda sustiprinti širdies ir kraujagyslių sistemą bei imunitetą, apsaugo viso organizmo ląsteles nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio“, – konsultuoja suomiskipapildai.lt ekspertai.

Specialistai pataria nepamiršti, kad druska yra ne tik kenksminga – jos būtinai reikia mūsų organizmui, ląstelių funkcijoms palaikyti bei organų funkcionalumui užtikrinti.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų