Spausdinti šį puslapį

Rožiniai šienainio ritiniai laukuose ragins moteris tikrintis dėl krūties vėžio

Rožiniai šienainio ritiniai Rožiniai šienainio ritiniai

Jau šią vasarą Lietuvos ūkininkų laukuose išvysime naujovę – rožinės spalvos agro plėveles. Šios neįprastos spalvos plėvelės – projekto „Nedelsk“ simbolis. 

Viena didžiausių žemės ūkio kompanijų Lietuvoje „Baltic Agro“ ir viena didžiausių polietileninių plėvelių gamintoja Europoje, švedų  kompanija „Trioplast“ tapo projekto “Nedelsk”, kviečiančio moteris reguliariai tikrintis dėl krūties vėžio, rėmėjomis.

Bendrovės kviečia ir ūkininkus tapti šio socialinio projekto partneriais – aktyviai jungtis prie iniciatyvos: pirkti būtent rožinės spalvos agro plėveles “Trioplast”. Rožiniai šienainio ritiniai ūkininkų laukuose moterims primins, jog reikia laiku tikrintis sveikatą.

 „Mūsų pakelėse jau šią vasarą šienainis bus supakuotas į rožinę plėvelę. Turiu prisipažinti, jog esu nustebinta šia ūkininkų ir plėvelės gamintojų iniciatyva. Tai netikėtas ir labai malonus solidarumo su projektu "Nedelsk" ženklas. Tai Lietuvos ūkininkų atsakingas požiūris į moters sveikatą. Ačiū mus palaikantiems”, - džiaugiasi projekto „Nedelsk“ iniciatorė Agnė Zuokienė.

Tikimasi, kad pardavus rožinės spalvos plėveles už gautas lėšas jau birželio mėnesį po Lietuvos miestus ir miestelius galės važinėti „Rožinio kaspino” autobusėlis, kuriame moterys nemokamai galės išsitirti dėl krūties vėžio.

Dažniausiai per vieną dieną „Nedelsk“ autobusėlis aplanko dvi gyvenvietes, kiekvienoje jų patikrinama vidutiniškai po 50 moterų. Tyrimai rodo, jog daugumai moterų tai būna pirmoji profesionali konsultacija. Kas penktai moteriai randamos gėrybinės krūtų ligos, vienai iš 100 – krūties vėžio ženklai.

„Tikiuosi, kad ši akcija Lietuvoje pavyks ir jos dėka bus išgelbėta ne vienos moters gyvybė“, – viliasi bendrovės „Baltic Agro“, kuri yra „Danish Agro“ grupės dalis, generalinis direktorius Arūnas Bielskis.

Idėja kilo Australijoje

Rožinės spalvos plėvelių gamintojos, švedų kompanijos „Trioplast“ atstovas Irmantas Sukys pasakojo, kad idėja tokiu būdu atkreipti dėmesį į krūties vėžį kilo Australijoje.

„Ši idėja gimė Australijoje bei Naujojoje Zelandijoje. Vieno iš mūsų partnerių šeima buvo susidūrusi su krūties vėžiu. Būdami socialiai aktyvūs, jie norėjo prisidėti prie vietinės organizacijos, dirbančios su krūties vėžio prevencija, veiklos. Kadangi jų įmonė pardavinėjo „Trioplast“ gaminamas agro plėveles šienainiui pakuoti, natūraliai gimė idėja: kodėl gi jų nepagaminus rožinės spalvos? Tokiu būdu mes inicijavome rožinės plėvelės gamybos projektą ir kartu su jais išplatinome pirmuosius kiekius Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje. Socialiai atsakingi ir solidarūs ūkininkai supakavo šienainį į rožinę plėvelę, taip ją parodydami tūkstančiams žmonių. Tai yra prasminga akcija, kuria siekiame paraginti moteris daugiau dėmesio skirti savo sveikatai“, - kalbėjo Irmantas Sukys.

Bendrovės atstovas sako, kad šis projektas, kuomet ūkininkai naudoja rožinės spalvos plėvelę laukuose, jau įgyvendinamas ir daugelyje Europos šalių: Švedijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Šveicarijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Prancūzijoje.

Nuo vėžio miršta milijonai

Kiekvienais metais pasaulyje nustatoma apie 1 mln. naujų krūties vėžio atvejų. Lietuvoje – 1 400 atvejų. Mūsų šalyje ši klastinga liga kasmet pasiglemžia po daugiau kaip 500 moterų gyvybių.

Anksti nustatyti krūties vėžį – ypač svarbu. Statistika skelbia, kad laiku diagnozavus I ar II stadijos krūties vėžį išgyvena beveik 95 proc. moterų. Jeigu diagnozuojamas IV stadijos krūties vėžys, tik 22 proc. moterų išgyvena ilgiau negu 5 metus.

„Kviečiame moteris būti atsakingas už save ir savo šeimas ir bent kartą per metus pasitikrinti dėl šios pavojingos ligos“, - ragino projekto „Nedelsk“ iniciatorė A. Zuokienė.

2003 – 2015 metais projektas „Nedelsk“ nemokamai dėl krūties vėžio patikrino beveik 100 tūkst. moterų, iš kurių 951 buvo diagnozuotas vėžinis susirgimas ir pradėtas gydymas.

Itin didelį dėmesį šis socialinis projektas skiria mažesnių miestelių moterims, kurioms daug sunkiau pasiekti onkologinius centrus bei pasitikrinti profilaktiškai. Projekto „Rožinio kaspino“ autobusėlis iš viso yra aplankęs 660 Lietuvos miestelių ir gyvenviečių.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)