Spausdinti šį puslapį

Padėti gali dietologas

Kaloringas maistas Kaloringas maistas

Visame pasaulyje kasmet daugėja viršsvorį turinčių žmonių. Statistika byloja, kad Europoje kas antras gyventojas turi antsvorį, o kas trečias yra nutukęs. Manoma, kad tokią situaciją lemia smarkiai sumažėjęs žmonių fizinis aktyvumas ir suvartojamo kaloringo maisto ir gėrimų dideli kiekiai.

Mesti svorį turėtų tie žmonės, kuriems yra padidėjęs kraujospūdis, sergantys širdies, sąnarių ligomis, diabetu, podagra. Kuo daugiau svorio priaugama metams bėgant, tuo didesnė širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Antsvoris ir nutukimas trumpina mūsų gyvenimą bei blogina jo kokybę – turintieji viršsvorį dažnai jaučia nepasitenkinimą savimi.

Lietuvoje nuo praėjusių metų patvirtinta gydytojo dietologo ambulatorinių konsultacijų Ligonių kasų apmokėjimo tvarka.

Šis specialistas neseniai pradėjo dirbti ir Ukmergės ligoninėje. Gydytoja dietologė Jolanta Karalienė konsultuoja ligonius konsultacijų poliklinikoje. Į ją gali kreiptis pacientai, sergantys širdies-kraujagyslių, virškinamojo trakto, endokrininės sistemos ir kitomis ligomis.

Medikė primena, kad kiekvienas mūsų galime pasiskaičiuoti savo kūno masės indeksą (KMI). Tai ūgio ir svorio santykis, kuris padeda įvertinti žmogaus svorį, kuris gali būti per mažas, normalus ir per didelis.  KMI apskaičiavimas yra atliekamas pagal tokią formulę – kūno masė (kg) dalinama iš ūgio (m2). Daugiau informacijos apie kūno masės indeksą: dietoscentras.lt

KMI reikšmės vertinimas:

mažiau nei 18,5 – per mažas kūno svoris, gali būti sveikatos problemų;

18,5–24,9 – normalus kūno svoris;

25–29,9 – antsvoris, gali būti sveikatos problemų;

30–34,9 – I* nutukimas, sveikatos problemos;

35–39,9 – II* nutukimas, sveikatos problemos;

daugiau nei 40 – III* – didelio laipsnio nutukimas, rimtos sveikatos problemos.

J. Karalienė pastebi, kad pagrindinė antsvorio ir nutukimo priežastis – netaisyklinga mityba (per daug riebalų, cukraus, per didelis maisto kiekis) ir judėjimo stoka. Į organizmą patenkantis energijos kiekis viršija jos sunaudojimą ir kaupiasi organizme riebalų pavidalu.

J. Karalienė įspėja: papildomi kilogramai yra pagrindinė II tipo cukrinio diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų priežastis, jie stipriai padidina apkrovą kaulams ir sąnariams, skatina vėžinių susirgimų vystymąsi.

Nuo pat mažens vaikams reikia formuoti taisyklingos mitybos įpročius. Dažnos tėvų klaidos – tai raginimas vaiką maitintis, lepinimas įvairiais saldumynais, traškučiais, saldintais gėrimais. Svarbu stebėti, kiek vaikas juda, žaidžia aktyvius žaidimus.

Pagrindinis dietologo darbas – mokyti taisyklingos mitybos, išsiaiškinti gyvenimo būdo  klaidas ir jas koreguoti, esant sunkiems nutukimo atvejams, galimas ir vaistų skyrimas.

Teko girdėti apie specialiai sudaromus mitybos planus. Kas tai?

Mitybos planas – tai asmeninis kelių dienų dietos valgiaraštis, sudarytas pagal išsamią anamnezę (pagal amžių, sveikatos būklę, lytį, organizmo poreikius ir naudingiausius paciento sveikatai maisto produktus, fizinio aktyvumo lygį, pomėgius bei individualius įpročius). Tai daug laiko reikalaujantis darbas, taigi konsultacijų metu tokių planų nesudarinėju“, – paaiškino dietologė.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)