Spausdinti šį puslapį

Tyrimas atskleidė: daugiau seleno galėtų sumažinti diabeto riziką

Tyrimas atskleidė: daugiau seleno galėtų sumažinti diabeto riziką Tyrimas atskleidė: daugiau seleno galėtų sumažinti diabeto riziką

Naujas tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 7000 amerikiečių vyrų ir moterų, parodė, kad žmonėms, kurių organizme buvo rasti didžiausi kiekiai seleno, pavojus susirgti 2 tipo diabetu buvo 24 proc. mažesnis.

Vis daugiau tyrimų įrodo, kad mikroelementas selenas – viena svarbiausių maistingųjų medžiagų, saugančių sveikatą.

Švedų mokslininkai nustatė, kad selenas labai pagerina širdies sveikatos būklę, o štai dabar Harvardo tyrėjų kartu su Korėjos Jengnamo universiteto mokslininkais atliktas tyrimas parodė, kad selenas sumažina riziką susirgti 2 tipo diabetu. Šis bendras tyrimas paskelbtas žurnale „Diabetes Care“.

Tyrimo pradžioje nė vienas asmuo iš dviejų atskirų grupių (3630 moterų ir 3535 vyrų) nesirgo diabetu. Tyrimo laikotarpiu 2 tipo diabetu susirgo gerokai daugiau žmonių, kurių organizme buvo rastas mažas seleno kiekis, palyginti su diabeto atvejais, nustatytais žmonėms, kurių organizme buvo daugiau seleno. Didžiausias vidutinis seleno kiekis buvo susijęs su 24 proc. mažesne rizika susirgti diabetu.

Seleno santykio su diabetu tyrimas aktualesnis europiečiams, nes vidutinis seleno suvartojimas Europoje yra gerokai mažesnis nei Jungtinėse Valstijose.

Mokslinių tyrimų apžvalgoje pabrėžiamas faktas, kad Europos gyventojai gali gauti daugiau naudos iš seleno, padidindami jo suvartojimo kiekį, o tai padaryti būtų paprasčiausia vartojant papildus.

Seleno yra riešutuose, pilno grūdo produktuose, jo turi žuvis ir mėsa. Šis mikroelementas palaiko daugybės organizmo apsauginių baltymų (selenoproteinų) funkcijas, iš kurių kelios susijusios net su apsauga nuo vėžio.

Selenas dirvožemyje  – neorganinis. Augalams įsiurbus šį mikroelementą, jis tampa organiniu, kurį gali vartoti žmonės ir gyvūnai. Mes organinio seleno gauname iš augalų ir žolėdžių gyvūnų.

Parduodami seleno papildai taip pat būna abiejų formų. Tie, kurių sudėtyje yra neorganinio seleno, paprastai būna nebrangūs ir pasižymi prastu biologinio įsisavinimo laipsniu. Kita vertus, organinio seleno papildų gamyba brangesnė, bet juos organizmas įsisavina daug geriau.

Danijos farmacijos bendrovė „Pharma Nord“ sukūrė organinio seleno mieles „SelenoPrecise®“, kurios išsiskiria aukštu biologinio įsisavinimo laipsniu (88,7 proc.). Šiose mielėse taip pat yra didelis ir stabilus kiekis l-selenometionino – organinio seleno šaltinio, kuris yra veiklesnis nei kiti šaltiniai.

Šaltinis: žurnalas „Diabetes Care“

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)