Spausdinti šį puslapį

Ar Lietuvos moterims reikia daugiau vitamino D?

Naujas tyrimas atskleidė, kad Lietuvos moterims trūksta vitamino D – maistinės medžiagos, būtinos normaliai sveikatos būklei palaikyti. Ištyrus 100 metaboliniu sindromu sergančių moterų, kurioms jau prasidėjo menopauzė, nustatyta, kad daugeliui jų ypač žiemą trūksta vitamino D.

Žurnale „Advanced Medical Science“ rugsėjį publikuotas tyrimas patvirtina ir kitų tyrimų duomenis, rodančius, jog per mažai šio vitamino nustatyta visų Europos šalių gyventojų kraujyje. Tokie rezultatai gauti net ir tose šalyse, kuriose yra gerokai daugiau saulėtų dienų nei Baltijos regione.

Palaiko imuninės sistemos veiklą

Yra daug priežasčių, kodėl vertėtų kraujyje palaikyti tinkamą vitamino D koncentraciją. Ši maistinė medžiaga padeda normaliai funkcionuoti imuninei sistemai, stiprina kaulus ir dantis, palaiko normalią raumenų funkciją, padeda normalizuoti įvairias kitas organizmo funkcijas.

Kaip gauti pakankamą kiekį

Vitaminu D organizmą galima aprūpinti iš įvairių šaltinių. Geriausias šaltinis, žinoma, – saulė, tačiau gauti pakankamai vitamino D tokiu būdu yra įmanoma tik nuo gegužės iki rugsėjo.

Likusią metų dalį saulė yra per žemai, todėl žmonės negali pajusti jos spindulių naudos.

Kai kuriuose maisto produktuose, ypač žuvų, yra vitamino D, tačiau vien tinkama mityba negali užtikrinti, kad į organizmą pateks reikiamas kiekis šio vitamino.

Norėdami išvengti trūkumo, vis daugiau žmonių vartoja papildus. Pavyzdžiui, preparato „D–Pearls“ sudėtyje yra biologiškai aktyvaus vitamino D3 augalinio aliejaus tirpale, kurį puikiai įsisavina virškinimo sistema.

Biologinį gaminio įsisavinimą patikrino Oslo universiteto Norvegijoje mokslininkai. Jie ištyrė dvi „D–Pearls“ formules (mažų ir didelių dozių kapsules) sportininkų grupėje ir nustatė, kad abi dozės gerai absorbuojasi organizme.

***

Vitaminu D pakankamai apsirūpinti užtektų 10 minučių pabūti saulėje, tačiau toliau nuo pusiaujo esančiose pasaulio šalyse to padaryti neišeina, dėl to rekomenduojama vartoti 5 mikrogramus vitamino per dieną papildomai.

Nėščioms ir žindančioms vitamino reikia dvigubai daugiau. Taip pat daugiau vitamino reikia sergant kai kuriomis kepenų ir inkstų ligomis, rachito profilaktikai.

***

Nuo saulės saugantis kremas, kurio apsaugos faktorius didesnis kaip 8, blokuoja vitamino D sintezę odoje.

***

Vitaminas D kaupiasi riebaliniame audinyje. Nutukusiems žmonėms dažniausiai trūksta šio vitamino, nes ši maistinė medžiaga nepatenka į kraują.

***

Vitamino D (25-OH) kraujo tyrimas leidžia nustatyti tiek augalinės kilmės (D2), tiek gyvulinės kilmės (D3) vitaminą. Jo norma, būdinga žmogui, yra nuo 30 ng/ml iki 100 ng/ml. Per 100 ng/ml yra toksiškas lygis, o mažiau negu 30 ng/ml yra stoka. Jei rodmenys yra žemiau 20 ng/ml, tai jau žymus deficitas, galintis sukelti daugelį ligų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)