Spausdinti šį puslapį

Vėl grįžtama prie „greitosios“ istorijos

Nesibaigia nesutarimai tarp Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) ir vieno iš šios įstaigos padalinių – greitosios medicininės pagalbos. Praėjusią savaitę prie šios istorijos vėl bandyta grįžti savivaldybės lygmeniu.

Kartais paaštrėjanti ir vėl kiek aprimstanti konfliktinė situacija Ukmergės PSPC tęsiasi jau beveik dešimtmetį. Klausimai dėl papildomo „greitosios“ ekipažo, darbuotojų algų kėlimo, darbo sąlygų gerinimo nagrinėti ne vieną kartą.

Praėjusią savaitę savivaldybėje buvo šaukiamas Sveikatos ir socialinės paramos komiteto ir Bendruomenės sveikatos tarybos posėdis, kuriame turėjo būti nagrinėjamas 0,5 papildomo greitosios medicinos pagalbos posto steigimo Ukmergės PSPC Greitosios medicinos pagalbos skyriuje klausimas. Posėdis neįvyko, tačiau pats problemos aštrumas nuo to nė kiek neatšipo.

Nori informacijos

Praėjusiais metais taip pat rinkti gyventojų parašai, palaikantys iniciatyvą, kad Ukmergėje budėtų trys, o ne du „greitosios“ ekipažai.

Šis klausimas buvo vienas iš kelių, kuriuos svarstė ir nagrinėjo darbo grupė sveikatos paslaugų klausimams spęsti.

Dabar dar kartą grįžti prie tos pačios temos savivaldybę paskatino gautas naujas profesinės sąjungos „Solidarumas“ raštas.

Savivaldybės mero pavaduotoja Klavdija Stepanova, vadovavusi darbo grupei sveikatos problemoms spręsti, sakė, kad vasario 2 dieną numatytas susitikimas su PSPC vadove neįvyko, nes nesusirinko posėdžio dalyvių kvorumas.

„Norėjome išklausyti vadovės papildomos informacijos dėl „greitosios“ darbo intensyvumo, palyginimų su kitais rajonais, kitos statistikos“, – pasakojo K. Stepanova. Pasak jos, susitikimo tikslas buvo išklausyti ir pateikti rekomendacijas.

Be kita ko, pernai „greitosios“ profsąjunga buvo išsakiusi ir pageidavimą atsiskirti nuo Ukmergės PSPC pavaldumo ir jungtis prie kolegų sostinėje. Šį pasiūlymą mūsų rajono vadovai atmetė.

„Apie tai, kad mes palaikome vieną pusę, negali būti net kalbos“, – tikino vicemerė.

Jaučia spaudimą

Tuo tarpu Ukmergės PSPC vyriausioji gydytoja Janina Galiauskienė sako nuolat jaučianti politinį spaudimą jos vadovaujamos įstaigos klausimais. Pasak vyr. gydytojos, rajone papildomos dalies ekipažo tikrai nereikia. Mažėjant gyventojų Ukmergė jau pasiekė ribą, kai rajonui priklauso turėti 2, o ne 2,1, kaip anksčiau, greitosios pagalbos ekipažus.

Sveikatos ministro įsakymu šis skaičius nustatomas pagal gyventojų skaičių. Tiesa, rajonas gali turėti ir daugiau ekipažų, tačiau finansavimas jiems išlaikyti nenumatytas. Tai – pačios įstaigos rūpestis. Ukmergės PSPC ir šiuo metu išlaiko daugiau „greitosios“ ekipažų nei gauna finansavimą – 2,5–2,6.

„Karštuoju“ laikotarpiu, per šventes, budi trys ekipažai. Pasak įstaigos vadovės, lyginant su kitais rajonais, darbo krūviai „greitosios“ medikams tikrai nėra per dideli, nuvykimo operatyvumas taip pat yra geras – ne ilgesnis nei reikalaujama. Miesto vietovėse nustatytas nuvykimo laikas yra 12, kaime – 25 min.

J. Galiauskienė sako, kad anaiptol ne papildomas „greitosios“ ekipažas yra opiausia jų įstaigos problema. Yra ir kitų problemų, kurias reikia spręsti ir kurioms reikalingas finansavimas.

Viena tokių – blaivinimo įstaigos rajone nebuvimas. Juk dabar nemaža dalis iškvietimų – pas lauke įmigusius girtuoklius. Jų palikti negalima, bet ar tai medikų bėda?

Posėdyje, kuris praėjusią savaitę neįvyko, J. Galiauskienė buvo pasiruošusi pateikti ir „greitosios“ darbuotojų atlyginimų statistiką. Algos „greitosios“ slaugytojams esą keltos dažniau nei kitiems. Slaugytojų atlyginimų Ukmergės PSPC už etatą vidurkis popieriuje šiuo metu – 692 Eur. Slaugytojų (neįskaitant „greitosios“) atlyginimai– 665 Eur. Greitosios pagalbos slaugytojo etato atlyginimas, pasak J. Galiauskienės, siekia 839 Eur popieriuje. Papildomai apmokamas naktinis darbas, darbas švenčių dienomis. Įsteigus trečią postą, vien atlyginimams reiktų iš įstaigos biudžeto skirti 53 tūkst. Eur.

Atsiskyrimo neišsižada

Greitojoje medicininėje pagalboje dirbančią profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkę Jolantą Keburienę piktina teiginys dėl didelių šio skyriaus darbuotojų algų. Algalapyje moteris tikina pasirašiusi kaip tik praėjusią savaitę. Alga už etatą popieriuje – 610 Eur.

Esą ne ką didesni ir kitų maždaug 30 greitosios medicininės pagalbos darbuotojų atlyginimai, o tai rodo, jog išpūsta vedėjos alga ar yra kitokių neatitikimų.

Pasak J. Keburienės, profesinei sąjungai priklauso daugiau nei trečdalis „greitosios“ darbuotojų. Ir juos, ir kitus kolegas tokia neteisybė skaudina.

„Vaiko teisių pavyzdys parodė: kiek rajonų, tiek ir savų tvarkų, taip pat ir pas mus. Kiekviename rajone sava tvarka“, – sako J. Keburienė.

Ji tikina, kad su kolegomis dar anaiptol „nepalaidojo“ ir siekio atsiskirti nuo Ukmergės PSPC ir jungtis prie Vilniaus „greitosios“. Šiam tikslui pasiekti yra rašytas pakartotinis prašymas rajono vadovams, planuojamas susitikimas su Sveikatos apsaugos ministerijos atstovais. „Mes – už centralizaciją ir rankų nenuleisim“, – sakė J. Keburienė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)