Spausdinti šį puslapį

Beveik visiems Lietuvos gyventojams reikia daugiau vitamino D

Remiantis laboratorijos „Antėja“ pateiktais kraujo mėginių duomenimis, beveik 90 proc. vyresnių nei 19 metų Lietuvos gyventojų vitamino D kiekis kraujyje yra per mažas.

Panaši situacija yra ir Latvijoje bei Estijoje.

Tyrimas atskleidė, kad 17,7 proc. vyresnių nei 19 metų Lietuvos gyventojų trūksta vitamino D, o net 72,4 proc. tos pačios amžiaus grupės tiriamųjų turi nepakankamą jo kiekį. Kraujo mėginiai buvo imami iš 724 savanorių vyrų ir moterų nuo praėjusių metų gruodžio iki šių metų vasario.

Panašios išvados buvo padarytos kiek anksčiau Latvijoje. Tyrimas, kurį atliko Rygos Stradinio universitetas ir Latvijos Osteoporozės bei kaulų metabolinių ligų asociacija, parodė, jog 82 proc. Latvijos gyventojų kraujyje vitamino D kiekis buvo per mažas.

2009 m. atlikto tyrimo metu nustatyta, kad 73 proc. Estijos gyventojų stokoja vitamino D žiemos mėnesiais, o vasarą per mažą šios maistinės medžiagos kiekį turi 29 proc. estų.

Akivaizdu, kad vitamino D nepakankamumas – problema, su kuria susiduria visas Baltijos šalių regionas.

***

Vitaminas D yra maistinė medžiaga, kuri turi didžiulę reikšmę žmogaus sveikatai. Jis padeda išlaikyti stiprią imuninę sistemą.

***

Mokslininkai pastebėjo, kad mažas vitamino D kiekis yra susijęs su padidėjusia išsėtinės sklerozės ir vėžio rizika. Be to, panašu, kad ši maistinė medžiaga daro poveikį mūsų nuotaikai ir psichinei sveikatai.

***

Organizmą vitaminu D galima aprūpinti įvairiais būdais. Geriausias jo šaltinis, žinoma, yra saulė, tačiau gauti pakankamai vitamino tokiu būdu įmanoma tik nuo gegužės iki rugsėjo. Likusią metų dalį saulė danguje yra per žemai, todėl jos spindulių naudos pajusti nebegalime.

***

Kai kuriuose maisto produktuose, ypač žuvų, vitamino D taip pat yra, tačiau vien tinkama mityba reikiamo šios medžiagos kiekio organizmui užtikrinti negali.

***

Vis daugiau žmonių, norėdami išvengti vitamino D trūkumo, vartoja papildus.

„D-Pearls“. Jo sudėtyje yra biologiškai aktyvaus vitamino D3 augalinio aliejaus tirpale, kurį puikiai įsisavina virškinimo sistema. Biologinis įsisavinimas buvo patvirtintas atlikus keletą klinikinių tyrimų. Oslo universitete mokslininkai tyrė sportininkus, vartojusius mažų ir didelių dozių kapsules, ir nustatė, kad abi dozės efektyviai absorbuojamos organizme.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)