Spausdinti šį puslapį

Dėl seleno trūkumo gali būti kalta klimato kaita

Mokslininkai perspėja, kad klimato ir dirvožemio pokyčiai gali būti seleno – mūsų sveikatai būtino mikroelemento – kiekio sumažėjimo dirvožemyje priežastis. Šį poveikį ypač turėtų pajusti Europos gyventojai. Tyrimai atskleidė, kad išlikti sveikam gali padėti organinio seleno mielės...

Manoma, kad milijardui pasaulio gyventojų stinga seleno. Šveicarijos mokslininkai įspėja, kad situacija gali dar blogėti. Šias prielaidas jie grindžia klimato kaitos modeliais, rodančiai, kaip klimato ir dirvožemio pokyčiai gali sumažinti seleno kiekį grūdinėse kultūrose.

 

Šveicarijos federalinio vandens mokslų ir technologijų instituto mokslininkų komanda atliko dirvožemio mėginių, paimtų 1994–2016 metais, tyrimą, norėdami sužinoti, kaip laikui bėgant keitėsi seleno kiekis dirvožemio paviršiniame sluoksnyje.

Atsižvelgiant į kintamus aplinkos veiksnius išsiaiškinta, kaip seleno kiekis pasikeis iki amžiaus pabaigos.

Nustatyta, kad seleno trūkumas gali didėti dėl klimato pokyčių, kurie sumažino jo kiekį dirvožemyje. Ataskaitoje nurodoma, kad apie 66 proc. pasėlių neteks seleno, ir bandoma numatyti, kuriuos žemės ūkio paskirties plotus Europoje ir kai kuriose Jungtinių Valstijų dalyse tai paveiks labiausiai. Tai gerokai pablogintų dabartinę situaciją, kai vienas iš septynių žmonių pasaulyje negauna pakankamai šios svarbios maistinės medžiagos.

 

Dar devintojo dešimtmečio viduryje Suomijos vyriausybė pristatė privalomą trąšų praturtinimo selenu programą, taip siekdama padidinti jo kiekį grūdinėse kultūrose. Dėl šios strategijos situacija pagerėjo, tačiau esama šio metodo trūkumų, nes ne visą seleną, kuris dedamas į trąšas, augalai absorbuoja.

Kadangi selenas yra retai pasitaikantis elementas, manoma, kad jo atsargos pasaulyje pasibaigs greičiau nei per 40 metų, tad svarbu kuo tinkamiau panaudoti šiuos ribotus resursus.

 

Tinkamesnis būdas galėtų būti tabletės su organinio seleno mielėmis, kurias žmogaus organizmas absorbuoja ir panaudoja geriausiai. 88,7 proc. „Pharma Nord“ organinio seleno mielėse („SelenoPrecise“) esančio seleno yra absorbuojama ir 74 proc. pasilieka žmogaus organizme.

Švedijos mokslininkų atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad „SelenoPrecise“ kartu su papildu „Bio-Quinone Q10“ kasdien vartojusiems vyresnio amžiaus žmonėms pavyko išlikti sveikiems lengviau nei tyrimo metu gavusiems placebą.

 

Žmogaus organizme yra nuo 25 iki 30 nuo seleno priklausomų fermentų, vadinamų seleno baltymais, kurie negali tinkamai funkcionuoti be šios medžiagos. Šie baltymai yra atsakingi už tokias organizmo funkcijas kaip imuninė apsauga, skydliaukės funkcija (metabolizmas), ląstelių apsauga, vaisingumas.

Tam tikras kiekis seleno reikalingas kasdien. Nuolat diskutuojama, koks tikslus kiekis yra reikalingas, kad pavyktų likti sveikam. Didžioji dalis ekspertų sutinka, kad tai yra apytiksliai 70–100 mikrogramų per dieną ar kiek daugiau.

Daugiau informacijos www.pharmanord.com.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)