Spausdinti šį puslapį

Dantų protezavimo paslaugų tenka laukti

Kompensuojamų paslaugų ukmergiškiams tenka laukti apie 4 metus. Kompensuojamų paslaugų ukmergiškiams tenka laukti apie 4 metus.

Pernai dantų protezavimo paslaugos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto kompensuotos 42 tūkst. žmonių. Tai 10 tūkst. daugiau, palyginti su užpernai. Nepaisant to, šių paslaugų gyventojams vis dar tenka laukti.

Mūsų šalyje teisę į dantų protezavimo paslaugas, teikiamas PSDF biudžeto lėšomis, turi žmonės, sulaukę senatvės pensijos amžiaus, pripažinti nedarbingais arba iš dalies darbingais ir vaikai iki 18 metų.

Šiuo metu žmonių, laukiančių dantų protezavimo, eilė po truputį mažėja: jei praėjusių metų pradžioje šių paslaugų laukė 192 tūkst. gyventojų, tai metų pabaigoje – apie 186 tūkst. žmonių.

Skelbiama, kad trumpiausia dantų protezavimo paslaugų laukimo eilė šiuo metu yra Kauno, Marijampolės, Neringos, Šakių rajono savivaldybėse – apie 2 metus. Ilgiausia laukimo eilė yra Panevėžio miesto savivaldybėje – čia minėtų paslaugų laukiama apie 8 metus.

Ukmergės ligoninės Odontologijos paslaugų skyriaus vedėja Laura Petrova sako, kad Ukmergės rajone šių paslaugų pensininkams dabar tenka laukti apie 4 metus.

Tiesa, šią eilę reguliuoja ligonių kasos. Ukmergiškiai pensininkai naudodamiesi lengvata dantis gali protezuoti nebūtinai ligoninėje. Sutartis su ligonių kasa yra pasirašiusios ir dar bent keturios mūsų rajone veikiančios privačios odontologijos klinikos.

Dantų protezavimo paslaugų išlaidos žmonėms kompensuojamos pagal faktines išlaidas. Pensininkams, nedarbingiems arba iš dalies darbingiems asmenims šiuo metu kompensuojama iki 413,51 euro. Kai kuriais išskirtiniais atvejais kompensuojama iki 1 273,31 euro.

Vaikams, kurių kramtymo sistema dar vystosi, kompensuojama iki 211,04 euro, o kurių kramtymo sistema iš esmės susiformavo – iki 1 273,41 euro. Kai neužtenka iš PSDF biudžeto skiriamos kompensacijos šioms paslaugoms, pacientui tenka primokėti.

Savivaldybės gali remti savo teritorijos gyventojų dantų protezavimą jį papildomai finansuodamos iš savivaldybių biudžetų lėšų. Nors tai daryti savivaldybes įpareigoja Sveikatos sistemos įstatymas, pernai tik 19 savivaldybių iš 60 finansavo minėtas paslaugas.

Iš viso pernai savivaldybių biudžeto lėšomis dantų protezavimo paslaugas gavo 636 žmonės.

Ukmergės ligoninės Odontologijos paslaugų skyriaus vedėja patikino, kad papildomą finansavimą skiria ir mūsų rajono savivaldybė. Ši suma pernai siekė iki 3 tūkst. eurų.

Pagal dabar galiojančią tvarką, esant reikalui protezuoti dantis, žmogus pirmiausiai kreipiasi į savo odontologą. Jei pensininkas pageidauja, jis įrašomas į eilę dantims protezuoti. Gali į eilę ir nestoti – protezuoti savo lėšomis, be jokios eilės, tačiau tada kompensacija nebus skiriama.


Domina dantų protezavimas ir jo kaina? – apsilankykite Juozas.dental odontologijos klinikoje Kaune!

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)