Spausdinti šį puslapį

Jungtuvėms kelias jau nutiestas

Širvintų ligoninė taptų Ukmergės ligoninės filialu. Širvintų ligoninė taptų Ukmergės ligoninės filialu.

Jei Ukmergės ir Širvintų politikai priims galutinį sprendimą ir palaimins šių dviejų rajonų ligoninių jungtuves, tai bus pirmasis pavyzdys šalyje, jungiant rajonų gydymo įstaigas.

Širvintų rajono savivaldybė skelbia apie pirmadienį vykusį pasitarimą dėl jų ligoninės reorganizavimo jungiant ją prie Ukmergės ligoninės. Pasitarime dalyvavo Širvintų rajono vadovai, tarybos nariai, Vilniaus teritorinės ligonių kasos direktorius, abiejų ligoninių vadovai.

Studiją dėl įstaigų jungimo, kurią parengė ekonomikos ekspertės Rūta Vainienė ir Ilma Žilienė, pristatė Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas.

Ukmergės ligoninės vyr. gydytojas Rimvydas Civilka kalbėjo, kad sujungimas būtų nemaža našta Ukmergės ligoninei, nes filialu tapsianti įstaiga turi nemažų skolų.

Vis dėlto perspektyva išgyventi dviem yra geresnė – ir dėl paslaugų paskirstymo, ir dėl pacientų padaugėjimo, ir dėl gydytojų pritraukimo galimybių.

Pasak Vilniaus teritorinės ligonių kasos direktoriaus Vytauto Mockaus, Lietuvos mažųjų ligoninių padėtis nėra optimistinė – mažėja pacientų, mažėja ir gydytojų, jauni specialistai išvyksta. Mažosioms ligoninėms tenka kovoti už išlikimą, todėl rekomenduojama optimizuoti ligoninių tinklą, jungtis į stambesnius darinius.

Širvintų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Irena Vasiliauskienė pažymėjo, kad galimybės sujungti Širvintų ir Ukmergės ligonines yra svarstomos jau nuo 2009 m. Tačiau dabar imtasi išsamiai derinti įvairius aspektus.

Vienas iš gyventojams aktualiausių – kad Širvintų ligoninė išliks – ji taps Ukmergės ligoninės filialu. Gyventojams ir toliau bus teikiamos konsultacinės poliklinikos paslaugos (gydytojai konsultantai atvažiuos dažniau), veiks priėmimo skyrius, laboratorija, išliks slaugos skyrius.

Širvintose nebeliks vidaus ligų ir reanimacijos skyrių. Dėl to tikimasi Sveikatos apsaugos ministerijos paramos plečiant greitosios medicinos pagalbos paslaugas, didinant budinčių ekipažų skaičių. Vilniaus teritorinės ligonių kasos direktorius teikė pasiūlymą Sveikatos apsaugos ministerijai dėl papildomo „greitosios“ ekipažo, aptarnausiančio Širvintų rajono gyventojus.

Į Ukmergės ligoninę širvintiškiai galės važiuoti gydytis vidaus ligų, kardiologijos, neurologijos, chirurgijos, ginekologijos-akušerijos, vaikų ligų skyriuose. Pasak Ukmergės ligoninės vyr. gydytojo, tikimasi išlaikyti jaunus specialistus, pritraukti naujų gydytojų, pasiūlant jiems didesnes algas.

Pasitarime teigta, jog Ukmergės gydymo įstaiga Širvintų ligoninę perimtų su visais įsipareigojimais, visiems darbuotojams būtų pasiūlytos darbo vietos. Nesutikusiems ar pensinio amžiaus sulaukusiems darbuotojams būtų išmokėtos šešių mėnesių kompensacijos.

R. Janickas patikino, kad širvintiškių patogumui pasiekti mūsų ligoninę, aplankyti joje gulinčius artimuosius bus pasiūlyti viešojo transporto papildomi maršrutai.

Antradienį ligoninių sujungimo galimybių studija buvo pristatyta ir Ukmergės rajono savivaldybėje.

Ekspertų parengta analizė dar bus svarstoma abiejų rajonų savivaldybių tarybų komitetuose. Tarybos nariai spręs dėl pritarimo ligoninių sujungimui, o pritarus, būtų rengiamos reorganizavimo sąlygos.

Klausimas dėl viešosios įstaigos Ukmergės ligoninės reorganizavimo bus svarstomas gegužės 29 d. vyksiančiame Ukmergės rajono tarybos posėdyje.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)