Spausdinti šį puslapį

Darželinukams maistas – iš ekologinių ūkių

Vaikai bus skatinami maitintis sveikiau. Gedimino Nemunaičio nuotr. Vaikai bus skatinami maitintis sveikiau. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Žemės ūkio ministerija informuoja apie nuo rugsėjo startuojantį projektą, kurio pionieriai šalyje – du Ukmergės vaikų darželiai.

Šį rugsėjį Ukmergės lopšeliai-darželiai „Žiogelis“ ir „Nykštukas“ pradeda unikalią maitinimosi programą, kai vaikams maistas bus gaminamas iš produktų, užaugintų vietiniuose ekologiniuose ūkiuose.

Šis Žemės ūkio ministerijos inicijuotas projektas truks bent metus. Skelbiama, kad 360 darželinukų kasdien gaus šviežią ir ekologišką maistą. Specialistai skaičiuoja, jog maisto kaina darželinukui per dieną padidės 70 euro centų – nuo 2,26 euro per dieną iki 3,01 euro.  Žemės ūkio ministerija ketina šį skirtumą kompensuoti.

Skaičiuojama, jog ateityje dėl kasdienio maisto tiekimo atsiradusias papildomas sąnaudas būtų galima kiek sumažinti, įsigijus papildomų šaldytuvų ir kitos įrangos.

„Tai bandomasis projektas. Šią praktiką bus galima pritaikyti visose šalies ugdymo įstaigose“, – sakė žemės ūkio viceministrė Ausma Miškinienė.

Anot jos, sveikesnės, ekologiškos mitybos idėjas ketinama skleisti visoje šalyje. Pirmieji žingsniai žengiami Ukmergėje, radus sutarimą tarp ekologinių ūkių, savivaldybės, darželių, vaikų tėvų ir ministerijos.

Įvertinus bandomojo projekto rezultatus, sveikesnio ekologiško maisto bus galima tikėtis ne tik darželiuose, mokyklose, bet ir ligoninėse, kareivinėse.

Ukmergės vaikų lopšelio-darželio „Nykštukas“ direktorė Angelė Liausienė džiaugiasi, kad jų įstaiga buvo atrinkta tapti viena iš pirmųjų, kurioje vaikai bus maitinami ekologiškuose ūkiuose užaugintais maisto produktais. Tiekėjų, tikisi, tikrai atsiras, o įvairių naujoje veikloje laukiančių sunkumų, sako, nesibaiminama. Juolab kad darželis jau ne kartą žengė įvairių naujovių keliu ir yra sveikatą stiprinanti ikimokyklinio ugdymo įstaiga.

Pasak direktorės, ekologiškas maistas yra bent kelis kartus brangesnis, tačiau per visus metus atsiradusį skirtumą dotuos ministerija. Kaip bus vėliau, kol kas nežinia.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)