Ukmergėje – meningokokinė infekcija

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamento Ukmergės skyrius informuoja, kad rugsėjo 12 d. iš gydymo įstaigos gautas pranešimas apie įtariamą meningokokinės infekcijos atvejį.

Rugsėjo 13 d. šis faktas buvo patvirtintas.

Pranešama, kad susirgo ikimokyklinę ugdymo įstaigą lankantis vaikas.

Ukmergės skyriaus specialistai skubiai ėmėsi visų šios užkrečiamosios ligos valdymo priemonių.

Vyriausioji specialistė, laikinai vykdanti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Ukmergės skyriaus vedėjo funkcijas, Vitalija Motiejūnienė primena, kad meningokokinės infekcijos simptomai yra karščiavimas, sloga, kaklo sustingimas, gerklės skausmas, silpnumas, pykinimas, jautrumas šviesai ir garsams, galimas sąmonės netekimas.

Pažengusios ligos stadijos požymis – odos bėrimas.

Infekcija plinta lašiniu būdu per orą, artimai bendraujant su sergančiuoju ar sveiku bakterijų nešiotoju. Simptomai gali pasireikšti nuo 1 iki 10 dienų. Liga pavojinga įvairaus amžiaus asmenims, bet labiausiai ja serga vaikai iki 5 m. amžiaus.

Lietuvoje kasmet vidutiniškai registruojama apie 70 meningokokinės infekcijos atvejų. Šiemet registruota per 30 atvejų.

Efektyviausia apsisaugojimo priemonė – skiepai.

Skiepyti nuo meningokokinės B tipo infekcijos Lietuvoje pradėta 2014 metais.

Nuo liepos 1 dienos nuo meningokokinės infekcijos valstybės biudžeto lėšomis yra skiepijami vaikai, kuriems sukako du mėnesiai. Norintiems pasiskiepyti asmenims rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Siekiant apsisaugoti nuo meningokokinės infekcijos, NVSC specialistai rekomenduoja imtis ir kitų prevencijos priemonių – dažnai plauti rankas, nuolat valyti ir vėdinti patalpas, vengti kontakto su sergančiais asmenimis.

Pasireiškus meningokokinės infekcijos atvejui vaikų darželyje ar mokykloje, svarbu nepanikuoti, žinoti, kad ši infekcija plinta tik artimo sąlyčio su sergančiuoju metu (bučiuojantis, valgant iš tų pačių indų, per seiles ar nosies išskyras).

Pirmiausia, privaloma informuoti kolektyvo narius ir nustatyti, su kuo sergantis asmuo turėjo artimiausią sąlytį.

Ukmergės skyrius kartu su įstaigos vadovybe sudarė artimiausią sąlytį turėjusių vaikų ir darbuotojų sąrašą.

Šiuos asmenis su siuntimais nukreipė pas šeimos gydytojus, kad būtų paskirta vienkartinė antibiotikų dozė, kitaip vadinama skubi chemoprofilaktika.

Chemoprofilaktika turi būti pradėta ne vėliau kaip per 7 paras po buvusio kontakto. Ji rekomenduojama tik artimiausią sąlytį su ligoniu turėjusiems asmenims – šeimos nariams, grupės draugams, personalui ir kitiems artimiausiai bendravusiems.

Kolektyvo nariai turi stebėti savo sveikatą 10 dienų.

Prasidėjus karščiavimui ar atsiradus kitiems būdingiems ligos požymiams (stiprus galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, odos bėrimai, sprando raumenų sustingimas), patariama nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Meningokokinės infekcijos sukėlėjas labai neatsparus saulės ir aplinkos poveikiui, todėl pakanka atitraukti nuo langų užuolaidas, o patalpas dažnai vėdinti bei valyti drėgnuoju būdu.

Daugiau informacijos apie meningokokinę infekciją www.nvsc.lt ir www.ulac.lt.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų