Į patalus guldo žiemiškos ligos

Geriausia apsauga nuo gripo – skiepai. Gedimino Nemunaičio nuotr. Geriausia apsauga nuo gripo – skiepai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Žiemiški permainingi orai – puiki terpė kvėpavimo takų infekcijoms ir gripo virusui plisti.

 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyrius informuoja, kad antrąją metų savaitę šių susirgimų Ukmergės rajone gerokai padaugėjo ir jau siekia epideminį slenkstį.

Mūsų rajono gydymo įtaigose, šios savaitės duomenimis, registruoti 57 gripo atvejai. Iš jų vaikų ir moksleivių – 9. Ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų atvejų – gerokai daugiau – 338. Iš jų vaikų ir moksleivių – 141.

Gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų atvejų rodiklis  šiuo metu – 114 atv. 10 tūkst. gyventojų.

Laikinoji Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus vedėja Vitalija Motiejūnienė primena, kad šis rodiklis labai aukštas – pasiekė epideminį lygį.

Tačiau epidemijos skelbti kol kas nerekomenduojama, nes gripo atvejų procentas palyginti mažas – nesiekia nė 20 proc. Dažniausiai epidemiją rekomenduojama skelbti, kai gripo atvejai sudaro per 30 proc.

Pasak V. Motiejūnienės, ilgamečiai stebėjimai byloja, kad atsparesni gripui – suaugusieji, o pirmiausiai virusas įsisuka į mokyklas ir vaikų darželius. Vaikai gripui mažiau atsparūs, spėjama, todėl, kad nėra skiepijami, o dideli kolektyvai puikiai pasitarnauja ligai sparčiai plisti.

Tarp kitų Vilniaus apskrities savivaldybių, lyginant sergamumo rodiklius, Ukmergė atrodo prasčiau. Gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų atvejų  rodiklis dar neperžengė 100 ribos  10 tūkst. gyventojų Širvintų, Švenčionių, Trakų rajonuose, Vilniuje.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai informuoja, kad sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis didėja visoje Lietuvoje.

Mažiausias sergamumo rodiklis dabar registruotas Utenos, didžiausias – Kauno apskrityje.

Šią savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę buvo paguldyta 114 asmenų, iš kurių – 12 vaikų iki 2 m., 55 vaikai 2–17 m. amžiaus grupėje ir 47 suaugusieji.

Ligoninėje gydytos dvi nėščiosios. Septyni asmenys gydyti intensyviosios terapijos skyriuje.

Pasaulio sveikatos organizacija skiepus pripažįsta veiksmingiausia gripo specifine profilaktikos priemone.

Skiepai apsaugo nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Skiepijimasis būtent tam gripo sezonui skirtomis vakcinomis yra pati veiksmingiausia gripo profilaktikos priemonė.

Gripo vakcina rekomenduojama pasiskiepyti rudenį ar žiemą, nes reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūnai kovai su virusu.

65-erių metų ir vyresniems asmenims, nėščiosioms, socialinės globos ir slaugos įstaigų gyventojams, asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais, bei sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams rekomenduojama skiepytis kiekvieną gripo sezoną.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų