Epidemijos metu – apribojimai įstaigose

Tarp nurodymų medikams – priimti daugiau ligonių. Gedimino Nemunaičio nuotr. Tarp nurodymų medikams – priimti daugiau ligonių. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Nuo šios savaitės Ukmergės rajone paskelbus gripo epidemiją, rajono įstaigos, įmonės ir organizacijos įpareigotos vykdyti priemones, numatytas jos metu. Tarp jų – apribojimai, taikomi ligoninėje ir kitose gydymo įstaigose.

 

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jackūnas įsakymą „Dėl gripo epidemijos paskelbimo“ pasirašė pirmadienį. Atsižvelgta į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus rekomendaciją bei siekiant užtikrinti gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų profilaktikos ir kontrolės priemonių taikymą ir medicinos pagalbos teikimą rajono gyventojams.

Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu 2017 m. gegužės 19 d. patvirtintas Gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų profilaktikos ir priešepideminių priemonių Ukmergės rajone planas. Jame – gripo ir šių infekcijų profilaktikos ir kontrolės priemonės, kurias numatyta įgyvendinti tarpepideminiu gripo plitimo metu bei gripo epidemijos metu.

Vadovaujantis planu, ugdymo, sveikatos priežiūros, socialinės globos ir priežiūros, kultūros įstaigų vadovams, savivaldybės Švietimo ir sporto, Kultūros ir turizmo, Socialinės paramos skyrių vedėjams pavesta vykdyti įvairias profilaktikos ir kontrolės priemones. Tarp jų – vesti asmenų, susirgusių gripu ir ŪVKTI, registraciją ir apskaitą, skiepyti rizikos grupių asmenis gripo sezonine vakcina, įsigyta už valstybės  lėšas, vykdyti paskiepytų asmenų apskaitą ir pan.

Gripo epidemijos metu nurodyta įstaigų, įmonių darbuotojams laikytis kosulio etiketo, rankų higienos taisyklių, saugaus atstumo nuo sergančio gripu asmens (daugiau nei 1 m). Įstaigose – prie kriauklių (praustuvų) turėti rankų plovimo priemonių, darbo vietose – rankų dezinfekcijos priemonių. Rekomenduojama laikytis nuostatos: darbuotojai, kuriems pasireiškė gripo ar ŪVKTI simptomai, negali dirbti, kol nebus visiškai sveiki.

 

Įpareigoti dirbti ilgiau

 

Daug įpareigojimų – asmens sveikatos priežiūros įstaigų vadovams. Jie kas savaitę, pradėjus registruoti pirmus gripo susirgimus, turi teikti gripo ir ŪVKTI duomenis. Nurodyta šių įstaigų darbuotojams, turintiems sąlytį su sergančiais gripu pacientais, naudotis asmens apsaugos priemonėmis (respiratoriai, medicininės kaukės), laikytis rankų higienos reikalavimų.

Dar viena priemonė – sudaryti sąlygas didesniam sergančių gripu ligonių skaičiui priimti. Turi būti užtikrintas paslaugų teikimas ne tik darbo, bet ir savaitgalio bei šventinėmis dienomis. Medikai įpareigoti ilginti savo darbo laiką, užtikrinant optimalų paslaugų teikimą prie įstaigos prisirašiusiems gyventojams. Taip pat reikia organizuoti ir užtikrinti prieinamą prie įstaigos prisirašiusių gyventojų konsultavimą telefonu, skiriant daugiau telefonų iškvietimams į namus priimti.

Nurodyta užtikrinti šeimos gydytojo (vaikų ligų gydytojo) vizitus pas vaikus iki 10 m. į namus, karščiuojant 38,5 ir daugiau, aprūpinant juos transportu ir asmens apsaugos priemonėmis. Gydytojai savo darbą turėtų organizuoti taip, kad kuo daugiau karščiuojančių pacientų (ypač sergančių lėtinėmis ligomis, neįgalių) būtų lankomi namuose.

 

Apribotas lankymas

 

VšĮ Ukmergės ligoninės pareiga – teikti informaciją apie dėl gripo hospitalizuotus asmenis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Ukmergės skyriui. Taip pat – informuoti apie kiekvieną nustatytą ar įtariamą mirties nuo gripo ar ŪVKTI atvejį.

Epidemijos metu raginama uždrausti ligonių lankymą ligoninėje, apriboti planinių operacijų skaičių. Nurodyta gripu sergančius ligonius, kuriuos reikia guldyti, siųsti į atitinkamas Vilniaus ligonines, o iki hospitalizacijos juos paguldyti izoliacijos palatoje.

 

Dėl renginių

 

Minėtame profilaktikos bei priemonių plane yra ir nurodymas gripo epidemijos metu neplanuoti masinių renginių, neišduoti leidimų naujiems renginiams rengti. Vykdant anksčiau suplanuotus ir suorganizuotus renginius, jei jų neįmanoma atšaukti, patariama įvertinti galimą riziką, apie tai informuoti renginių dalyvius ir lankytojus, laikytis rekomenduojamų asmens apsaugos priemonių. Už tai atsakingi asmenys – rajono savivaldybės administracijos direktorius ir įstaigų, įmonių vadovai.

 

Tarp rekomendacijų – ir kaukės

 

Paskelbus epidemiją visiems būtina laikytis gripo plitimą ribojančių priemonių. Būtina dažnai plauti rankas arba valyti jas drėgnomis servetėlėmis, sveikintis nepaduodant rankos, nesibučiuoti, kosėjant ar čiaudant nusisukti nuo kitų žmonių, burną prisidengti ne delnais, o vienkartine nosine, alkūne, šaliku, drabužio skvernu. Panaudotas vienkartines nosines tuojau pat išmesti, o rankas nusiplauti.

Įstaigoje, darbo vietoje ar didesniame žmonių susibūrime rekomenduojama dėvėti vienkartines medicinines kaukes. Patariama dažnai vėdinti patalpas, drėgnai valyti grindis ir aplinkos paviršius, dažnai liečiamus daiktus, tokius kaip durų rankenos, laiptų turėklai, kompiuterių klaviatūros ir pelės, vandens nupylimo sistemų rankenėlės, mygtukai tualetuose.

Susirgus – neiti į darbą ar pamokas, kad neužkrėstų aplinkinių, vengti viešumos, netgi su medikais bendrauti, jei įmanoma, telefonu.

 

Viena pirmųjų

 

Ukmergės rajono savivaldybė – viena pirmųjų šalyje, paskelbusi gripo epidemiją. Pirmadienį tą padarė ir Prienai. Antradienį epidemiją paskelbė Panevėžio, Kauno miesto, Ignalinos, Kėdainių ir Jonavos rajonų savivaldybės.

Gripo epideminis laikotarpis skelbiamas, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Trečiąją šių metų savaitę (sausio 14–20 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 127,7 atv./10 tūkst. gyventojų, informuoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras. Pernai tuo pačiu metu sergančiųjų buvo mažiau – 98,4 atvejo.

Centro duomenimis, mažiausias sergamumo rodiklis tą savaitę registruotas Šiaulių administracinėje teritorijoje, didžiausias – Alytaus.

Trečiąją šių metų savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę buvo paguldytas 171 asmuo.

 

Mirtis

 

Deja, aukų neišvengta. Antradienį nuo gripo Šiauliuose mirė moteris. Tai pirmoji gripo auka šį sezoną. Garbaus amžiaus pacientei sausio 15 d. buvo nustatyta gripo ir plaučių uždegimo diagnozė. Moteris sirgo lėtinėmis ligomis, nevaikščiojo, tačiau skiepyta nuo gripo nebuvo. Manoma, kad ji užsikrėtė nuo šeimos narių.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro teigimu, pagal socialinius ir ekonominius nuostolius gripas ir kitos ūminės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos pirmauja tarp užkrečiamųjų ligų. Per gripo epidemijas mirtingumas didėja dėl komplikacijų ir paūmėjusių lėtinių ligų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų