Spausdinti šį puslapį

Kaip apsaugoti širdį nuo pažeidimų

Nors gydytojai paprastai rekomenduoja užsiimti fizine veikla, kad išliktume sveiki, persistengus galima sulaukti visiškai priešingo poveikio ir rimtai pažeisti širdį.

Priešingo poveikio galima išvengti vartojant į vitaminą panašų junginį, vadinamą kofermentu Q10. Nemažai sportininkų jau žino, kad jis natūraliai pagerina energijos apykaitą ląstelėse ir padidina ištvermę.

Britų mitybos žurnale paskelbto tyrimo metu mokslininkai įrodė, kad 14 dienų vartojamas kofermento Q10 maisto papildas padeda plaukikams vyrams išvengti nepageidaujamo poveikio širdies raumeniui per itin sunkias treniruotes. Šio raumens audinių pažeidimus sukelia reiškinys, kurio metu itin reaktyvios ir galimai kenksmingos molekulės, vadinamieji laisvieji radikalai, puola ir naikina ląsteles.

Tyrime, kurio metu mokslininkai stebėjo maisto papildą vartojančių ir nevartojančių tiriamųjų širdies pažeidimo ir oksidacinio streso požymius, dalyvavo 36 plaukikai.

Jiems teko vykdyti vienodai sunkią dviejų treniruočių per dieną plaukimo programą, sudarytą iš skirtingų ištvermei ir greičiui gerinti skirtų užsiėmimų.

Tirdami plaukikų kraujo mėginius, paimtus prieš treniruotes ir po jų, mokslininkai ieškojo įvairių oksidacinį stresą ir širdies audinių pažeidimus rodančių biologinių žymenų.

Kofermentą Q10 vartojusių tiriamųjų mėginiuose nei audinių pažeidimo, nei padidėjusio oksidacinio streso požymių nerasta. Tai rodo, kad šis junginys apsaugo nuo galimo kenksmingo intensyvių treniruočių poveikio.

Kofermentas Q10 yra į vitaminą panaši medžiaga, reguliuojanti ląstelių energijos apykaitą mikroskopinėse ląstelių „jėgainėse“ (mitochondrijose).

Ji padeda paversti riebalus, angliavandenius ir baltymus į ATP (adenozino trifosfatas), t. y. į molekulę, kurioje saugoma paruošta naudoti energija.

Šiek tiek kofermento Q10 gauname su maistu, tačiau šio organizmui reikalingo junginio didžiąją dalį susintetina mūsų pačių kepenys. Iki maždaug 25 metų amžiaus organizmas pajėgia pasigaminti pakankamą kiekį Q10. Vėliau mūsų organizmas jo susintetina vis mažiau.

Q10 yra ne tik energijos katalizatorius, jis taip pat pažaboja laisvuosius radikalus ir neleidžia jiems pažeisti organizmo.

Renkantis maisto papildą labai svarbu, kad organizmas sugebėtų įsisavinti reikalingą medžiagą. Tik nedaugeliui gamintojų pavyko sukurti veiksmingo papildo formules. Vienas Skandinavijos prekės ženklas tapo Q10 preparatų kokybės etalonu. Šio ženklo produktas buvo pasirinktas atlikti novatoriškam tyrimui, kurio duomenys paskelbti tarptautiniame kardiologijos žurnale.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)