Saulės trūkumas žiemą turi įtakos vitamino D kiekiui organizme

Remdamasi Lietuvoje neseniai atlikto tyrimo duomenimis, devyniems iš dešimties lietuvių trūksta organizmui itin svarbios maistinės medžiagos – vitamino D.

Neįtikėtinai daug lietuvių gauna nepakankamą vitamino D kiekį.

Didžiausias šio vitamino trūkumas nustatomas nuo spalio iki gegužės, nes per vasarą sukauptos atsargos organizme išlieka apie mėnesį. Net jei vasara buvo saulėta, sukaupto vitamino D neužteks visam šaltajam laikotarpiui.

Anksčiau tradiciškai buvo manoma, kad ši maistinė medžiaga itin reikalinga dantims ir kaulams, tačiau šių dienų mokslininkai atskleidė daugybę kitų jos funkcijų. Pavyzdžiui, įrodyta, kad vitaminas D turi įtakos normaliai imuninės sistemos veiklai ir padeda palaikyti normalią raumenų veiklą.

Lietuva – ne vienintelė Europos valstybė, kurios gyventojai gauna per mažai vitamino D. Per pastaruosius keletą metų paskelbtų tyrimų rezultatai rodo, kad net tokiose saulėto klimato šalyse kaip Italija, Portugalija ir Vengrija nemažai daliai gyventojų jo taip pat trūksta. Kai kurių specialistų nuomone, tai iš dalies susiję su saulės poveikio informacijos sklaidos kampanijomis, atgrasančiomis žmones nuo lepinimosi saulės spinduliais vidurdienį.

Dėl paminėtų priežasčių vis daugiau žmonių ima vartoti vitamino papildus. Vartojant „D-Pearls“ ir panašius preparatus ištisus metus kasdien galima aprūpinti organizmą pakankamu vitamino D kiekiu. Dėl ypatingos produkto sudėties (vitaminas D3 ypatingo alyvuogių aliejaus matricoje) minkštose želatinos kapsulėse veiklioji medžiaga puikiai įsisavinama.

Norėdami ištirti vitamino D poveikį sportininkų raumenų veiklai Oslo universiteto (Norvegija) mokslininkai panaudojo „D-Pearls“ ir nustatė, kad šis preparatas itin gerai įsisavinamas biologiškai. Tas pats pastebėta ir kitame tyrime, tiriant abiejų lyčių jaunuolių organizme vitamino D kiekio ryšį su socialiniu elgesiu bei psichine veikla.

Kito tyrimo su daugiau negu 4 000 širdies ligomis sergančių vyrų ir moterų metu nustatyta, kad pakankamas vitamino D kiekis organizme neabejotinai padeda išsaugoti sveikatą. Šio tyrimo rezultatai skelbiami klinikinės endokrinologijos ir medžiagų apykaitos žurnale.

Apie šiuos produktus daugiau pasiskaityti galima www.pharmanord.lt.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų