Tymų atvejis – ir Ukmergėje

Lietuvoje plinta nauja grėsmė – tymai. Liga diagnozuota ir vienai ukmergiškei, o paaiškėjus šiam faktui nuo tymų buvo paskiepyta daugiau kaip 30 su ligone sąlytį turėjusių asmenų.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus laikinoji vedėja Vitalija Motiejūnienė pasakojo, kad pirmasis faktas apie tymus šiemet Ukmergėje užfiksuotas dar vasarį. Tuomet į Ukmergės ligoninės priėmimo skyrių buvo atvykusi šia liga serganti Širvintų rajono gyventoja. 

Kovo 12 d. į savo šeimos gydytoją Ukmergėje kreipėsi ukmergiškė, kuriai buvo diagnozuoti tymai. Ligonė ir pati dirba gydymo įstaigoje. Ji buvo paguldyta į sostinėje esantį infekcinių ligų centrą.

Nustatyta, kad su sirgusia ir į mūsų ligoninę atvykusia širvintiške ši moteris jokio sąlyčio neturėjo.

Pažymima, kad susirgusios ukmergiškės ligos forma nėra sunki. Greičiausiai dėl to, kad vaikystėje kartą buvo skiepyta nuo tymų.

Tačiau vienas skiepas padėti visiškai išvengti ligos negali. Po pirmo skiepo imunitetas nebūna susiformavęs visiškai, tad lieka tikimybė susirgti.

Medikai įspėja: vakcina yra ilgalaikė, bet susirgti gali ir tie, kurie kažkada buvo skiepyti du kartus. Tai priklauso nuo individualaus imuniteto ir sveikatos būklės, amžiaus, vakcinos rūšies. Net ir ligą persirgus, natūraliai daugelio infekcijų atvejų imunitetas nėra suformuojamas visam gyvenimui, tad praėjus tam tikram laikotarpiui galima vėl sirgti.

  1. Motiejūnienė pasakojo, kad nustačius, su kuo tymais susirgusi ukmergiškė turėjo sąlytį, buvo sudarytas sąrašas žmonių, kuriems rekomenduota nuo šios ligos pasiskiepyti.

Maždaug trisdešimčiai žmonių parašyti siuntimai pas šeimos gydytoją dėl skiepo.

Inkubacinis tymų periodas trunka net iki 21 dienos. Taigi, jei nuo kovo 12-osios praėjus šiam laikui niekas nesusirgs, vadinasi, židinys neišsiplėtė.

Pati tymais susirgusi ligonė, pasak V. Motiejūnienės, sakė nežinanti, nuo ko galėjo užsikrėsti, – niekur išvykusi nebuvo. Tikėtina, kad užkratą galėjo parsinešti iš darbo.

Beje, aiškiai matomas tymų požymis – kūno bėrimas – iš karto neatsiranda. Specifinis į visą kūną plintantis bėras atsiranda po 4 dienų. Pirmieji bėrimo elementai atsiranda ausų, veido, kaklo srityse. Vėliau plinta į liemenį, rankas, šlaunis, blauzdas, pėdas.

Asmuo gali platinti infekciją vidutiniškai 4 d. iki bėrimo atsiradimo ir po jo.

Kol nėra aiškių požymių, kurie vėliau dar tikslinami, atliekant kraujo tyrimą, liga gali būti sėkmingai platinama.

Vienintelė patikima apsauga – skiepai. Tačiau pastaruoju metu tarp tėvų plinta mada jų atsisakyti, esą, dėl šalutinio poveikio ar net atžalai gresiančio autizmo.

Statistika skelbia, pernai paskiepytų vaikų šalyje buvo 92,2 proc.

Pasak V. Motiejūnienės, mūsų rajone šie rodikliai geresni ir siekia iki 96,7 proc. Mano, kad tai – didelis atsakingų medikų nuopelnas, o ir tėvelių sąmoningumas. „Nėra nė vieno tyrimo, kuris patvirtintų bent kokią skiepo nuo tymų ir autizmo sąsają. „Neįsivaizduoju, kaip galima atsisakyti skiepo savo vaikui ir neapsaugoti jo nuo ligos“, – svarsto medikė.

Imlumą tymams parodo kraujo tyrimas. Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Gitana Čepienė sako, kad jų įstaigoje šie tyrimai atliekami. Tiesa, jie yra mokami.

Juos galima atlikti kiekvienam asmeniui, norinčiam žinoti imuniteto būklę dėl tymų infekcijos.

Dėl galimybės atlikti kraujo tyrimą patartina kreiptis į savo šeimos gydytoją.

  1. Čepienė taip pat atkreipė dėmesį, jog vakcinos nuo tymų resursai riboti, galimybės kiekvienam panorusiam ateiti ir pasiskiepyti, net ir susimokėjus už skiepą, jų įstaigoje nėra.

Tokios vakcinos šiuo metu neturi ir „Antėja“ laboratorija, esanti Anykščių gatvėje.

Nemokamai skiepijami tik vaikai, atsižvelgiant į skiepų kalendoriaus terminus ir su ligoniu sąlytį turėję asmenys.

***

Skiepyti pradėta 1964-aisiais. Iki to laiko dauguma vaikų liga buvo persirgę ir imunitetą įgavo tokiu būdu.

***

Nuo 1964 iki 1988 metų nuo tymų vaikai buvo skiepijama tik kartą – to neužtenka, kad susiformuotų visavertis imunitetas.

***

1993-iaisiais vaikai nuo tymų ir raudoniukės skiepyti 15–16,5 mėnesio ir 12 metų.

***

Šiuo metu nuo tymų vaikai skiepijami du kartus – 15 mėnesių ir 6–7 metų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų