Gedimino Nemunaičio nuotr. Iniciatyvos Ukmergėje kurti pagalbos onkologiniams ligoniams organizaciją ėmėsi Aldona Piestinienė. Gedimino Nemunaičio nuotr. Iniciatyvos Ukmergėje kurti pagalbos onkologiniams ligoniams organizaciją ėmėsi Aldona Piestinienė.

Ukmergėje jau greitai bus įkurta pagalbos onkologiniams ligoniams organizacija. Rengiami tam reikalingi dokumentai, o artimiausiu metu numatomas steigiamasis susirinkimas.

Praėjusią savaitę su visais, kam aktuali ši problema, bendravo Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) atstovai. Jie taip pat susitiko su rajono meru Rolandu Janicku, kalbėjo apie galimą pagalbą ligoniams mūsų rajone.

Susitikimo, vykusio rajono visuomenės sveikatos biure, metu būsimą veiklą trumpai pristatė organizacijos mūsų mieste įkūrimu besirūpinanti Aldona Piestinienė.

Apie organizacijos veiklą Lietuvoje papasakojo ilgametis POLA viceprezidentas Gediminas Žižys. Pažymėjo, kad susidūrus su šia liga žmonėms kyla daugybė klausimų, būnant bendruomenėje atsakymus į juos gauti paprasčiau.

Lietuvoje per šimtas tūkstančių žmonių gyvena su vėžio diagnoze. Šis skaičius iš dalies liūdnas. Kita vertus, įrodo, kad liga nėra nuosprendis – ji išgydoma.

Pažymėjo, kad šiandieninė onkologinių ligonių gydymo kokybė yra labai pažangi, o Lietuvoje ji niekuo neatsiliekanti nuo išsivysčiusių šalių.

Apie POLA kortelės naudojimosi galimybes pasakojo šios kortelės projekto vadovė Jolita Vyšniauskienė.

Vėžiu sergantiems žmonėms nemokamai išduodama POLA kortelė suteikia galimybę gauti nemokamas teisines ir psichologines konsultacijas, galimų gydymo alternatyvų įvertinimą, pasinaudoti nuolaidomis įvairioms prekėms ir paslaugoms, gauti kvietimus į organizuojamus seminarus, mokymus ir renginius pacientams bei jų artimiesiems, taip pat kvietimus nemokamai apsilankyti kultūros renginiuose.

Šiuo metu POLA yra pasirašiusi sutartis su daugiau nei 100 verslo partnerių, kurie suteikia nuolaidas iki 75 proc., o keletas teikia paslaugas nemokamai.

Turint ligos išrašą su diagnoze šią kortelę galima įsigyti ir Ukmergėje.

Kai organizacija bus įkurta mūsų mieste, bus stengiamasi ir čia pritraukti kuo daugiau partnerių bei išrūpinti platesnį spektrą nuolaidų. Net svarstoma apie galimybę nemokamai lankytis miesto baseine ar keliauti miesto viešuoju transportu. Tai – organizacijos ateities siekiai.

Asmenine sėkmės patirtimi kovojant su vėžiu renginio metu dalijosi POLA organizacijos projektų vadovas Virginijus Šaulys. Jis įsitikinęs, kad susirgo nuo didžiulio jį užgriuvusio ilgalaikio streso.

Vyrui 2013 m. buvo diagnozuotas ketvirtos stadijos neoperuojamas kasos vėžys su metastazėmis kepenyse.

Nuo tada buvęs inžinierius visą savo laiką paskyrė ligos studijai. Ligos pradžioje vyras buvo gydomas biologine terapija, vėliau – chemoterapija. Kartu su ja taikė ir naują mitybos planą. Įsitikino, kad keičiant mitybą galima sumažinti auglį ir pagerinti kraujo rodiklius.

Jo kasos auglys ir metastazės stulbinamai sumažėjo, todėl mano, kad įtakos pirmiausia tam turėjo iš raciono visai išbrauktas cukrus. Studijuodamas literatūrą sužinojo, kad skrandyje virškinant angliavandenius išsiskiria pieno rūgštis, kuria minta vėžio ląstelė. Kadangi vėžio ląstelė absorbuoja medžiagas keliasdešimt kartų greičiau, tai ir visos jos augimą skatinančios medžiagos pasiekia jas greičiau.

Svečias sako pakeitęs požiūrį ir į gyvenimą, suprato, kad tikrasis jo džiaugsmas telpa kasdienybės smulkmenose. Vėžys išmokė iš naujo sudėlioti prioritetus – sveikata šokteli į šio sąrašo viršų.

Šiandien V. Šaulys dalijasi patirtimi su kitais, kuriuos užklumpa ši rimta liga. Sako, kad maistas, savitvarda, mąstysena – dalykai, kurie jam padeda valdyti vėžį.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų