Po susitikimo nustatyti nauji TBC atvejai

„Ukmergės žiniose“ esame rašę apie neseniai vykusį Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro socialinių darbuotojų susitikimą su Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausiąja gydytoja Gitana Čepiene ir Ukmergės ligoninės pulmonologe Daiva Krikštaponiene.

Susitikime viešinta tuberkuliozės kontrolės problema. D. Krikštaponienė socialiniams darbuotojams pasakojo, kad būtent šiam tikslui susivieniję Ukmergės medikai atidarė DOTC kabinetą, dirbantį kiekvieną darbo dieną, esantį Ukmergės PSPC.

Ten slaugytoja prižiūri, kad sergantieji vartotų vaistus, skatina gyventojus pasitikrinti, ar neužsikrėtę tuberkulioze.

Po susitikimo su socialiniais darbuotojais praėjus kelioms savaitėms Ukmergės PSPC vyr. gydytoja G. Čepienė papasakojo, kad rezultatai, kurių sulaukta po šio susitikimo, verčia labai rimtai susimąstyti.

Pasirodo, socialinių darbuotojų dėka sveikatos patikrinimui buvo atrinkta 11 žmonių, kurie sutiko būti atvežti į gydymo įstaigą ir patikrinti.

Atlikus jų plaučių rentgeno nuotraukas paaiškėjo, kad iš jų net 9 turi sveikatos problemų. Tarp jų nustatyta ir sergančių tuberkulioze.

Pasak G. Čepienės, Ukmergės rajono savivaldybė finansuoja projektą, kai sveikatos draudimo neturintys asmenys gali būti atvežti į Ukmergės PSPC ir peršviesti nemokamai, jei tik jaučia panašius į tuberkuliozę simptomus.

Programa suteikia galimybę teikti ne tik nemokamo patikrinimo, bet ir atvežimo paslaugas.

Tuberkulioze sergančių pacientų ambulatorinio gydymo, organizavimo ir gydymo tvarką mūsų šalyje reglamentuoja Tiesiogiai stebimo trumpo gydymo kurso paslaugų teikimo tvarkos aprašas.

Deja, susirūpinti yra ko: Lietuva pasaulyje – tarp 18 šalių, kuriose sergamumas tuberkulioze didžiausias. Tarp ES šalių Lietuva antra nuo galo pagal sergamumą šia liga.

D.Krikštaponienė pasakojo, kad Ukmergėje šiemet nustatyta 10 naujų tuberkuliozės atvejų, iš jų vienas – vaikui.

Pasak medikės, didžiausią riziką susirgti tuberkulioze turi asmenys, turėję artimą sąlytį su sergančiuoju atvira plaučių tuberkulioze, infekuotieji ŽIV, turintieji priklausomybių alkoholiui ar narkotikams, taip pat – vaikai bei imigrantai iš šalių, kuriose didelis sergamumas šia liga.

Daugumos žmonių, kurie įkvepia tuberkuliozės bakterijų ir užsikrečia, organizmas pajėgia kovoti su jomis ir sustabdyti jų dauginimąsi.

Tačiau bakterijos lieka gyventi organizme ir gali vėl suaktyvėti vėliau. Daugelis infekuotų tuberkuliozės bakterijomis žmonių niekada nesuserga plaučių tuberkulioze. Jų organizme tuberkuliozės bakterijos išlieka neaktyvios visą gyvenimą ir ligos nesukelia. Tačiau kai kurių žmonių organizme, ypač jei jų imuninė sistema silpna, bakterijos tampa aktyvios, dauginasi ir sukelia tuberkuliozę.

Tuberkuliozė plinta oru iš vieno asmens kitam.  Bakterijos patenka į orą, kai sergantis asmuo kosėja, čiaudi, kalba, dainuoja.

Žmogui įkvėpus tuberkuliozės bakterijų, jos nusėda plaučiuose ir pradeda daugintis. Iš plaučių per kraują jos gali patekti į kitus organus, pavyzdžiui, inkstus, stuburo ir galvos smegenis.

Plaučių ar gerklų tuberkuliozė gali būti užkrečiama.

Tuberkuliozė kitose kūno dalyse, pavyzdžiui, inkstuose ar stubure, paprastai yra neužkrečiama.

Tuberkuliozės simptomai pasireiškia, kai šios bakterijos pradeda organizme  daugintis. Plaučių tuberkuliozė gali sukelti kosulį, trunkantį tris ar daugiau savaičių, kosėjimą su skrepliais ar su krauju. Ligonis gali skųstis silpnumu ar nuovargiu, apetito nebuvimu, karščiavimu, prakaitavimu naktį, skausmu krūtinėje.

***

Tuberkuliozė yra viena labiausiai paplitusių infekcinių ligų pasaulyje. Sergančiųjų žemėje yra apie 20 mln., kasmet suserga 8 mln., o 3 mln. miršta.

***

Nustatyta, kad kiekvieno kosulio metu sergantis atvira tuberkulioze asmuo iškosti apie 3 tūkst. lašelių su užkratu, iš kurių 10, patekę į plaučius, gali sukelti tuberkuliozę. Pažymėtina, kad piktybiškai vengiantis gydytis asmuo, sergantis aktyvia tuberkuliozės forma, kelia grėsmę visuomenei, nes kiekvienas sergantis atvirąja plaučių tuberkulioze ir nesilaikantis higienos reikalavimų asmuo gali užkrėsti 15–20 žmonių per metus.

***

Tuberkuliozė yra žinoma nuo priešistorinių laikų. Džiova buvo žinoma Kinijoje XIV a. prieš Kristų, Egipto mumijų kauluose tuberkuliozinių pakitimų rasta 2000 m. prieš Kristų. Ligos sukėlėjas – 1,5–3,5 mikrono ilgio lazdelės formos bakterija, atrasta tik kiek daugiau nei prieš 130 metų. Ją 1882 metais kovo 24d. atrado vokiečių mokslininkas Robertas Kochas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų