Spausdinti šį puslapį

Atrastas junginys, galintis padėti išvengti migrenos

Uždegiminiai procesai, manoma, yra viena iš galimų migrenos priežasčių. Uždegiminiai procesai, manoma, yra viena iš galimų migrenos priežasčių.

Į vitaminą panaši maistinė medžiaga, visų ląstelių energijos apykaitos variklis, kofermentas Q10 gali padėti pasikartojančių migrenos tipo galvos skausmų varginamiems žmonėms.

Žurnale „Nutritional Neuroscience“ paskelbto tyrimo rezultatai rodo, kad tris mėnesius kasdien kofermento Q10 papildus vartojusiems migrenos varginamiems tiriamiesiems pasitaikė mažiau ir ne tokių stiprių migrenos atvejų, palyginus su vartojusiais placebą.

Anot tyrėjų, kofermentas Q10 migrenos varginamiems asmenims susilpnino uždegiminius procesus. Kaip manoma, jie yra viena iš galimų migrenos priežasčių. Mokslininkų nuomone, uždegiminiai procesai smegenyse susiję su CGRP (su kalcitonino genu susijusio peptido) išskyrimu migreninių galvos skausmų atvejais.

Tyrime dalyvavo 45 moterys, kurių amžius nuo 18 iki 50 metų ir kurioms diagnozuota epizodinė migrena. Greta migrenos prevencijai skirtų vaistų 23 iš jų kasdien buvo duodama 400 mg kofermento Q10, o kitoms 22 – placebo, vadinamųjų netikrų tablečių.

Tyrimo pradžioje ir pabaigoje buvo matuojami kofermento Q10, CGRP ir uždegimo žymens kiekiai tiriamųjų organizme.

Stebėtas migrenos intensyvumas, trukmė ir jos pasikartojimų dažnis per mėnesį. Nustatyta, kad Q10 vartojusioms moterims migrenos atvejų sumažėjo ir jie tapo silpnesni. Uždegiminio žymens kiekiai organizme taip pat sumažėjo, o tai rodo uždegiminių procesų silpnėjimą.

Šio tyrimo rezultatai patvirtina ankstesnio tyrimo, kurio metu mokslininkai domėjosi kofermento Q10 ir vaistų migrenai gydyti arba vien vaistų migrenai gydyti poveikiu 80-iai nuo migreninių galvos skausmų kenčiančių tiriamųjų.

Kofermentą Q10 vartojusių grupei priskirtiems tiriamiesiems migrenos atvejų skaičius sumažėjo ir galvos skausmai reikšmingai susilpnėjo.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)