Spausdinti šį puslapį

Ligoninių bendradarbiavimas kol kas neaiškus

Ukmergės rajono savivaldybės taryba daugiau nei prieš metus nutarė reorganizuoti VšĮ Ukmergės ligoninę prijungiant prie jos Širvintų ligoninę. Tačiau Širvintų politikai šio klausimo taip ir nesvarstė. Dabar šiam klausimui nagrinėti Sveikatos apsaugos ministerijoje sudaryta darbo grupė.

Širvintų ir Ukmergės galimo jungimosi planus priminė viena mūsų laikraščio skaitytoja. Sakė pati dirbanti gydymo įstaigoje, tad norėjo sužinoti, kokia šios istorijos baigtis. 

Pasirodo, kol kas jungimosi perspektyvos nėra aiškios. Sveikatos apsaugos ministro įsakymu šią vasarą buvo  sudaryta darbo grupė Ukmergės ligoninės ir Širvintų ligoninės bendradarbiavimo projektui įgyvendinti. Joje – Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybė, atsakingi ministerijos specialistai, Vyriausybės atstovai, Širvintų r. savivaldybės bei sveikatos įstaigų vadovybė, Valstybinės ligonių kasos atstovai.

Darbo grupei pavesta „atsižvelgiant į Vyriausybės kanceliarijos liepos 11 d. pasitarimo dėl Ukmergės, Širvintų ir Molėtų ligonių perspektyvų protokolo nuostatas koordinuoti Ukmergės ir Širvintų ligoninių bendradarbiavimo projekto nuo 2020 m.  sausio 1 d. įgyvendinimą“.

Darbo grupė įpareigota kas mėnesį informuoti kanceliariją apie rezultatus.

Širvintų ligoninė jungtis kol kas neplanuoja. „Šiuo metu tiek Širvintų ligoninė, tiek Pirminės sveikatos priežiūros centras veikia“, – pasidomėjus apie situaciją lakoniškai pakomentavo Širvintų rajono savivaldybės mero patarėja Aušrinė Miliukaitė-Janovskienė.

Pernai širvintiškiai rinko parašus ir išreiškė nuomonę, kad gydymo įstaigos jiems reikia savame rajone.

Buvo surinka daugiau nei 5 000 tai patvirtinančių parašų, tad savivaldybė pasiruošusi siekti ligoninę išsaugoti. Vyriausybės ir Sveikatos apsaugos ministerijos prašyta imtis konkrečių žingsnių ir pagalbos mažiesiems rajonams. 

Darbo grupės atstovai spalio 15 d. lankėsi Širvintose, Pirminės sveikatos priežiūros centre ir ligoninėje. Merė Živilė Pinskuvienė po susitikimo džiaugėsi, jog Sveikatos apsaugos ministerija palaiko geras ir inovatyvias idėjas.

Priminsime, kad Ukmergės rajono savivaldybės taryba pernai vasarą nutarė reorganizuoti VšĮ Ukmergės ligoninę prijungiant prie jos Širvintų ligoninę.

Kaimyninio rajono savivaldybės dalininko dalis būtų perimta už esamus VšĮ Širvintų ligoninės įsiskolinimus.

Taip pat buvo pritarta abiejų rajonų savivaldybių bendradarbiavimo sutarčiai, kurioje aptarti įsipareigojimai dėl teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų širvintiškiams.

Ukmergės rajono savivaldybė įsipareigojo sudaryti galimybę širvintiškiams ir į ligoninę juos lydintiems asmenims pasinaudoti pavėžėjimo paslauga, nustatyti jos poreikį bei sudaryti tvarkaraštį.

Taip pat – užtikrinti, kad širvintiškiai galėtų gauti konsultacinės poliklinikos gydytojų paslaugas Širvintose esančiose patalpose, nemažinant teikiamų konsultacijų įvairovės ir dažnio, bei kad širvintiškiai galėtų naudotis visomis Ukmergės ligoninės teikiamomis stacionaro paslaugomis.

Širvintų ligoninės darbuotojų darbo santykiai būtų tęsiami Ukmergės ligoninėje.

Širvintų rajono savivaldybės tarybos posėdyje taip pat buvo parengti klausimai „Dėl pritarimo bendradarbiavimo sutarčiai“ ir „Dėl viešosios įstaigos Širvintų ligoninės reorganizavimo“.

Tačiau kaimyninio rajono politikai jų net nesvarstė.

VšĮ Ukmergės ligoninėje yra 235 lovos, iš jų 100 – stacionaro aktyviojo gydymo, 86 – palaikomojo gydymo ir slaugos, 6 – suaugusiųjų paliatyviosios pagalbos, 20 – dienos chirurgijos, 23 – dienos stacionaro lovos. VšĮ Ukmergės ligoninė paslaugas teikia ne tik Ukmergės rajono, bet ir aplinkinių Širvintų, Molėtų, Anykščių, Jonavos rajonų gyventojams.

Ukmergės ligoninėje dirba 441 darbuotojas: 93 gydytojai, 168 slaugytojai ir 180 kito personalo. Pagrindiniai Ukmergės ligoninės kolektyvo veiklos tikslai – darnus visų padalinių darbas ir bendradarbiavimas, nuolatinis dėmesys paslaugų kokybei ir paciento poreikiams. Tai, kas nauja ir pažangu, medicinoje mūsų ligoninėje diegiama per nenutrūkstamą darbuotojų kvalifikacijos tobulinimą, administracijos pastangas pritraukti kuo daugiau jaunų specialistų, įsigyti tobulesnę šiuolaikinę medicininę įrangą, tvarkant ir rekonstruojant patalpas, aktyviai dalyvaujant projektuose ir programose. Pastaraisiais metais rekonstruoti Ortopedijos-traumatologijos, Anesteziologijos-reanimacijos, Vidaus ligų, Radiologijos skyriai. Neįgaliesiems pritaikytas, moderniai suremontuotas pagrindinis įėjimas į ligoninę. Šiuo metu įrenginėjamas naujas operacinis blokas, remontuojami koridoriai. Pacientų patogumui skyriuose įrengtos mokamos vienvietės palatos su atskiru dušu, tualetu, televizoriumi, šaldytuvu.

Ligoninėje per metus atliekama apie 1 600 chirurginių, traumatologinių, ortopedinių ir kt. operacijų, Akušerijos skyriuje gimsta apie 300 naujagimių. Ligoninė turi Naujagimiams palankios ligoninės statusą. Tokį statusą turinčiose ligoninėse kūdikiai maitinami tik mamos pienu (jei nėra medicininių priežasčių duoti vaistus ar kitą maistą). Jokio kito maisto ar gėrimų kūdikiui personalas nesiūlys.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)