Gedimino Nemunaičio nuotr. PSPC vadovė ir vyriausioji gydytoja G. Čepienė. Gedimino Nemunaičio nuotr. PSPC vadovė ir vyriausioji gydytoja G. Čepienė.

Prieš Kalėdas Valstybinės ligonių kasos (VLK) paskelbti gydymo įstaigų reitingai ukmergiškiams trenkė kaip perkūnas iš giedro dangaus. Jų gydymo įstaiga – Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras (PSPC),  atsidūręs vos ne paskutinėje vietoje – reitinguojama tik 4 balais.

Ukmergės PSPC reitinguose lenkia net privačios Ukmergėje esančios gydymo įstaigos UAB „Vilkmergės klinika“, UAB „Teragyda“, kurios turi nepalyginamai mažiau pacientų ir, daugelio ukmergiškių nuomone, teikia mažiau sveikatos priežiūros ir gydymo paslaugų, nei centrinė poliklinika.

– Tai kaip taip atsitiko, pagal kokius rodiklius vertintas Ukmergės PSPC? – paklausėme jo vadovės, vyriausiosios gydytojos Gitanos Čepienės.

– Pirminių asmens sveikatos priežiūros įstaigų reitingavimas atliktas vertinant tam tikrus SAM įsakyme „Dėl pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo organizavimo ir šių paslaugų išlaidų apmokėjimo tvarkos aprašo tvirtinimo“ įvardytus rodiklius, – paaiškino vyr. gydytoja. – Šie rodikliai vertinami ne pirmus metus. Tiktai nebuvo viešai skelbiami.

– Kokie tai rodikliai, pagal ką vertintos gydymo įstaigos?

– Buvo vertinamas vyresnių nei 65 metų pacientų skiepijimo gripo vakcina, vaikų profilaktinių tikrinimų, prevencinių programų, tokių kaip gimdos kaklelio vėžio, storosios žarnos vėžio, krūtų vėžio, patikrų intensyvumas, antibiotikų skyrimas, CD – diabetu sergančiųjų kontrolė.

– Kitaip sakant buvo tikrinama, kaip vykdote Europos Sąjungos remiamus projektus. Ligonių kasoms rūpi, kad pinigai būtų įsisavinti ir nenuplauktų pro šalį. Tai suprantama. Gerai ir mums, pacientams, kad nemokamai patikrinate, ar nesergame gimdos kaklelio, krūtų, prostatos vėžiu. Tačiau mums labiau norisi, kad laiku diagnozuotumėte tas ligas, kuriomis mes sergame ir gautume laiku gydymą.

– Buvo vertinamas ir lėtinėmis ligomis sergančių hospitalizavimas ir konsultacijų dažnis. Tai yra buvo skaičiuojama, kiek pacientų gydome ligoninėje.

– Tai čia gerai ar blogai, kad sergančius pacientus guldote į ligoninę ir juos gydote?

– Mes nemanome, kad tai yra blogai. Ir be reikalo pacientų gydytis stacionare nesiunčiame. Į ligoninę guldomų pacientų skaičių lemia, žinoma, ne gydytojų kvalifikacija, jų geras ar blogas darbas, o pacientų sergamumas.

Tai lemia daugybė veiksnių – pacientų skaičius, jų amžius, lėtinės ligos ir netgi atsitiktinumas. Juk sergamumo dažnio nė vienas negalime pasirinkti.

Mūsų įstaigoje didžioji dalis pacientų vyresnio amžiaus, 29 procentai – nuo 65 metų ir vyresni, 27 procentai – nuo 50 iki 65 metų. Iš jų apie trečdalis serga įvairiomis lėtinėmis ligomis, kurioms paūmėjus būtina stacionari pagalba.

Nuo 2018 metų liepos iki praeitų metų birželio – tą laiką, kurio duomenimis buvo skaičiuojami reitingai, – mūsų poliklinikos gydytojai į ligoninę išsiuntė nemažai pacientų. Dažniausiai į ligoninę guldyta dėl širdies nepakankamumo, pneumonijos, pielonefrito, lėtinės obstrukcinės plaučių ligos paūmėjimo. Vaikai dažniausiai gydyti dėl plaučių ligų ir šlapimo takų infekcijų. Ir taip mūsų įstaiga dėl stacionarinio gydymo viršijo šalies vidurkį. Tai labai pablogino mūsų vietą reitingų lentelėje.

– Vadinasi, iš tokio reitingavimo galiu suprasti, kad blogai darote, kad ligonius guldote į ligoninę. O kaip dėl antibiotikų skyrimo. Irgi blogai darote, jei juos skiriate? Kaip vertintas šis rodiklis?

– Buvo vertinamas antibiotikų skyrimo dažnis.

Mes sutinkame, jog tie rodikliai, kurie buvo vertinami, įstaigos visų darbo rezultatų objektyviai neatspindi. Didžioji dalis mūsų įstaigos pacientų yra vyresnio amžiaus, sergantys ne viena lėtine liga, dažnai gydomi stacionare, dažnai konsultuojasi pas specialistus, ir tai pablogino įstaigos reitingą.

Bet žmonės suprato tiesiogiai ir vienareikšmiškai: jų gydymo įstaiga vertinama blogai. O patys jie to juk negali pasakyti, nes dauguma pasirinko centrinę polikliniką, jos gydytojus.

– Žinoma, jie turi poliklinikai priekaištų dėl eilių pas gydytojus specialistus. Ar šis rodiklis buvo vertinamas?

– Ne, šis rodiklis nebuvo vertinamas.

– Atsiprašau, bet ar tie reitingavimo rezultatai lemia gydymo įstaigos finansavimą, gydytojų atlyginimus?

– Taip, tai papildomai apmokamos paslaugos ir reitingavimas labai daug lemia – ir įstaigos finansavimą, ir gydytojų atlyginimus.

– Tai galiu daryti prielaidą, jog ateityje vengsite guldyti žmones į ligoninę?

– Kiekviena situacija individuali, ir jeigu reikia gydymo stacionare ar konsultacijos, pacientui tai bus skirta.

Ukmergės PSPC kolektyvui svarbūs pacientai ir jie neturėtų baimintis šių reitingavimo rezultatų, tai tiesiog paskata gydymo įstaigoms pasitempti, ieškant naujų sprendimų.

2020–2021 metų strateginiame veiklos plane numatėme siekti reitinguojamų rodiklių rezultatų pagerinimo. Šiuo metu jau dirba prevencinių programų koordinatoriai, kurie kviečia pacientus tikrintis sveikatą pagal programas, įdiegta ir patobulinta elektroninė sveikatos sistema, kuri primins gydytojams apie kontrolinių tyrimų atlikimą.

Nuo 2020 m. sausio įstaigoje pradeda dirbti nauja šeimos gydytoja, tai sumažins eiles ir trumpins patekimo pas šeimos gydytoją laiką, padidins suteiktų paslaugų skaičių. Tikimės, kad kitų metų vertinimo rezultatai bus geresni.

– Ačiū Jums.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)

Komentarai  

+5 # nezinau 2020-01-09 21:23
Koks personalas ir gydymo salygos, tokie ir atsiliepimai :-)
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų