Spausdinti šį puslapį

Į Ukmergę ateina gripas

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento Ukmergės padalinio duomenimis, mūsų rajoną jau pasiekė gripas – praeitą savaitę įregistruoti 3 susirgimai. Padaugėjo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų (ŪVKTI).

Pirmąją sausio savaitę gripo Ukmergės rajone dar nebuvo, o štai praėjusią įregistruoti pirmieji atvejai. Visais trim atvejais serga suaugusieji, gripo sukeltų komplikacijų kol kas nėra.

Pranešama, kad Vilniaus apskrityje gripu serga 90 asmenų, iš jų 35 – vaikai ir nepilnamečiai.

Kaip matyti iš NVSC Ukmergės padalinio laikinosios direktorės Kotrynos Žigaitės pranešimo „Ukmergės žinioms“, mūsų rajone praeitą savaitę padaugėjo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcinių susirgimų (ŪVKTI): pirmąją sausio savaitę buvo įregistruoti 89 atvejai, iš jų 38 – vaikų bei nepilnamečių, o praeitą jau – 143, iš jų 43 sergantys – vaikai ir nepilnamečiai.

Kol kas sergamumas šiomis ligomis Ukmergės rajone nėra labai aukštas – 10 tūkst. gyventojų – 43,40 susirgimo. Vilniaus apskrityje jis didesnis – 10 tūkst. – 62,09 susirgimo.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, bendras sergamumo gripu ir peršalimo ligomis rodiklis Lietuvoje siekia 57,1 atvejo 10 tūkst. gyventojų, ankstesniąją savaitę – 43 atvejus 10 tūkst. gyventojų.

Pastarąją savaitę gripas diagnozuotas 380 Lietuvos gyventojų, ankstesniąją savaitę – 221 asmeniui.

Dėl gripo praeitą savaitę į ligonines paguldyti 47 asmenys, tarp jų – 33 vaikai ir 1 nėščioji, 2 asmenys buvo gydomi intensyvios terapijos skyriuje.

1-ąją šių metų savaitę į ligonines buvo paguldyti 32 asmenys. Vienas atvejis Kupiškio rajone buvo mirtinas. Tai pirmasis mirties nuo gripo atvejis šį gripo sezoną. Praėjusio (2018–2019 m.) gripo sezono metu buvo įregistruoti 26 mirties atvejai.

Bendras sergamumas gripu ir ŪVKTI rodiklis pirmąją šių metų savaitę šalyje siekė 43 atvejus 10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu (1-ąją metų savaitę) bendras Lietuvos gyventojų sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 93,3 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Pernai tokiu laiku trečdalyje šalies rajonų jau buvo paskelbta gripo epidemija. Ukmergės rajone pernai ji buvo paskelbta sausio 21- ąją, tuomet sergamumo rodiklis 10 tūkst. gyventojų pasiekė 218.

Sergamumas gripu ir ŪVKTI gali būti laikomas epideminiu, kai jo rodiklis yra ne mažesnis nei 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų šių susirgimų atvejų.

Gripo epidemiją vertindamos sergamumą kaip epideminį teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos taip pat atsižvelgia į atitinkamus administracinei teritorijai būdingus neepideminio laikotarpio sergamumo rodiklius, jo dinamiką ir kitus ypatumus, skelbia savivaldybės.

Ar šįmet sergamumas gripu gali pasiekti epideminį lygį, visuomenės sveikatos priežiūros specialistai dar nesiima prognozuoti, tačiau šiemet dominuoja A tipo virusas, kuris sukelia sunkesnę gripo formą.

Gydytojai primena, kad sausis ir vasaris laikomi gripo piko mėnesiais ir šiuo metu reikėtų vengti didesnių žmonių susibūrimų. Esantiems rizikos grupėje geriausia šiuo laiku nesilankyti prekybos centruose, renginiuose, dažnai plauti rankas, vėdinti patalpas, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo higienos. Pajutusieji pirmuosius gripo simptomus raginami nedelsiant susisiekti su gydytoju.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)