Gyventojus ragina pasitikrinti, kiek kainavo jų gydymas

Valstybinė ligonių kasa (VLK) daugiau nei milijonui šalies gyventojų per „Sodros“ asmenines paskyras išsiuntė kvietimus pasitikrinti, kiek per metus kainavo iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų apmokėtos sveikatos paslaugos ar vaistai.

Imtis šios iniciatyvos VLK paskatino žmonių domėjimasis, ką jie gauna kas mėnesį mokėdami privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas.

„Šia iniciatyva siekiame, kad pacientai būtų geriau informuoti. Kitas svarbus tikslas – atsiskaityti PSD įmokų mokėtojams: jų sumokėti į PSDF pinigai buvo panaudoti konkrečių pacientų gydymui. Galiausiai,  informacija apie gydymo kainas padeda išvengti situacijų, kai prašoma susimokėti už paslaugą, kuri jau buvo apmokėta ligonių kasų, –  sako VLK direktorius Gintaras Kacevičius.

Ne vieną nustebins pakankamai didelės iš PSDF  šiam tikslui skiriamos sumos. Pavyzdžiui, kataraktos operacijos su lęšiuku kaina siekia 400 eurų, apendicito – nuo 850 iki 1 500 eurų, tulžies pūslės akmenų pašalinimas laparoskopu – nuo 1100 iki 2200 eurų.

Štai širdies operacijos kaina gali siekti nuo 5 600 iki kone 13 000  eurų, insulto ir kitų galvos smegenų sutrikimų gydymas iki 11 000 eurų, inksto transplantacija ir gydymas atsieina beveik 22 000 eurų, širdies transplantacija – per 125 300 eurų.

 Tuo metu gydantis krūties vėžį vien vaistų kaina vienai pacientei per metus gali siekti nuo 22 000 iki beveik  70 000 eurų. Onkohematologinių vaistų kaina vienam ligoniui gali svyruoti nuo 60 000 iki 70 000 eurų per metus.

Sužinoti, kiek kainavo paciento gydymas ar vaistai galima pateikus prašymą teritorinei ligonių kasai (TLK) ar atstovui savivaldybėje – tuomet išduodama popierinė ataskaita. Antras –  per „Elektroninius valdžios vartus“.

Jei žmogus laiku nesumokėjo PSD įmokų ir nėra apsidraudęs, už kiekvieną suteiktą konsultaciją, procedūrą, operaciją, tyrimus, reabilitaciją ir kitas paslaugas, išskyrus būtinąją pagalbą, visą kainą turi sumokėti iš savo lėšų.

Šiemet PSDF sudaro 2,3 mlrd. eurų. Pagrindinė jo dalis – apmokėti sveikatos priežiūros paslaugų išlaidas – beveik 1 mlrd. 510 mln. eurų, vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms skirta apie 359 mln. eurų, medicininei reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui – beveik 64 mln. eurų, ortopedijos techninėms priemonėms – daugiau nei 13,5 mln. eurų, sveikatos programoms ir kitoms išlaidoms – daugiau kaip 132 mln. eurų.

Pernai vidutinė vieno dirbančiojo įmoka buvo 998 eurai, savarankiškai įmokas mokančio asmens – 432 eurai, už pensininkus, vaikus ir kitus valstybės draudžiamuosius į PSDF vidutiniškai įmokėtas 321 euras. Pavyzdžiui, už valstybės draudžiamuosius gautos valstybės biudžeto įmokos užpernai iš viso sudarė 499 mln. eurų, o faktinės išlaidos už šiuos apdraustuosius per tą patį laikotarpį siekė 1 mlrd. 240 mln. eurų arba net du su puse karto daugiau, nei buvo įmokėta.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Komentarai  

+3 # neurofiziologas 2020-02-09 01:31
da lba jobai , ispirmo kainas daro kosmines, paskui sako ziurekit kiek mums kainoja jums teikti paslaugas uz mokesciu moketoju pinigus.

baltarusioje uztenka 200 mln euru per 3 milijonus gyventoju... lietuvoje 2.8 milijonu gyventoju..ir neuztenka daugiau nei 2 milijardu euru, tai yra 10 kart daugiau.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+4 # neurofiziologas 2020-02-09 01:31
ispirmo kainas daro kosmines, paskui sako ziurekit kiek mums kainoja jums teikti paslaugas uz mokesciu moketoju pinigus.

baltarusioje uztenka 200 mln euru per 3 milijonus gyventoju... lietuvoje 2.8 milijonu gyventoju..ir neuztenka daugiau nei 2 milijardu euru, tai yra 10 kart daugiau.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+1 # Rimtai 2020-02-10 15:54
Per 3 metus mano gydimas kainavo 31 eura :o per menesi daugiau sumoku :lol:
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų