Ukmergės ligoninė tapo viruso židiniu

Ukmergės ligoninės situacija – dramatiška. Čia užsikrėtė ir medikai, ir pacientai.

Pateiksime respublikiniuose leidiniuose šią savaitę publikuotus straipsnius ir mūsų laikraščio skaitytojų papasakotas istorijas, susijusias su mūsų uždarytos ligoninės veikla.

Pirmadienį į redakciją paskambinusi ukmergiškė pasakojo, kad dėl koronaviruso antrą parą negali atsiimti šioje gydymo įstaigoje mirusios savo anytos.

Pasakojo, kad garbaus amžiaus jos anyta buvo gydyta Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje. Buvo ištikta insulto, suparalyžiuota, ilgai slaugyta. Mirė šeštadienį.

Nuėjus mirties liudijimo buvo paaiškinta, kad jo negali išduoti – velionei darys skrodimą, aiškinsis, ar mirė ne nuo koronaviruso. Tačiau pirmadienį, susiskambinus telefonu, buvo paaiškinta, kad kūnas tyrimui dar vis neišvežtas.

„Mes sakėme, kad kūną kremuosime“, – bet mums aiškino, kad vis tiek jo negalime pasiimti, turime laukti.

***

Pirmadienį išgirdome ir dar vieną liūdną liudijimą apie situaciją mūsų ligoninėje. Paskambinusi moteris papasakojo, kad į Vilniaus Santaros klinikas gabenama koronavirusu užsikrėtusi ligoninės skyriuje dirbusi slaugytoja. Lengvesne  forma serga ir du slaugytojos artimieji.

Moteris pasakojo, kad nei šeštadienį, nei sekmadienį, kai jau buvo žinoma apie pirmąją nuo koronaviruso mirusią ukmergiškę, medikai neturėjo galimybės išsitirti, nors ne kartą skambino telefonu 1808 ir reikalavo tyrimo.

Buvo nurodyta tiesiog izoliuotis ir laukti. Pirmadienį su mirusia paciente tiesiogiai kontaktavusi slaugytoja pagaliau išsireikalavo tyrimo sau ir artimiesiems. Buvo nurodyta, kelintą valandą atvykti į punktą Vilniuje.

Nuvyko. Grįžo į Ukmergę. Po pusdienio sužinojo  – visiems trims atsakymai teigiami.

Kadangi slaugytoja dirbančios moters būklė jau blogėjo – kosulys stiprėjo – kvietėsi greitąją pagalbą ir  buvo išvežta į Santaros klinikas.

Tačiau antradienį tarp šalyje skelbiamų duomenų apie naujus užsikrėtimus COVID-19 su Ukmerge susijusios informacijos nebuvo.

Sveikatos apsaugos ministerija patvirtino – informacijos apie užsikrėtusiuosius nuo šiol sulauksime mažiau, nes Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai nebespėja.

***

Sekmadienį į portalą alfa.lt kreipėsi Ukmergės PSPC darbuotojas, papasakojęs apie situaciją, kai į Ukmergės ligoninę atvežus nuo koronaviruso vėliau mirusią 83 metų moterį, medikai šios tiesiog neįsileido.

Greitosios medicinos pagalbos (GMP) darbuotojas sakė, kad jo kolegos 40 minučių laukė prie Ukmergės ligoninės su mirštančia moterimi, kurios ligoninė nepriėmė, o į pagalbą gaivinant moterį buvo pasikviestas antrasis GMP ekipažas.

Reaguodama į šią istoriją, Ukmergės rajono savivaldybės administracija atsiuntė komentarą: 

(...) „Ukmergės ligoninėje uždarius Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrių pacientai nukreipiami į gretimų rajonų gydymo įstaigas, o būtinąją medicinos pagalbą ir toliau visą parą teikia tiek Ukmergės PSPC šeimos gydytojai, tiek ir Greitosios medicinos pagalbos medikai.

Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus darbuotojai sužinoję, kad yra įtarimas COVID-19, rengėsi apsaugos priemones ir tik jas dėvėdami galėjo įsileisti personalą. GMP darbuotojai gaivinimą pagal algoritmą turėjo atlikti automobilyje ir paciento net neturėjo iškelti iš automobilio. Dėl šio įvykio bus atliekamas vidaus medicininis auditas“, – teigia Ukmergės PSPC vyriausioji gydytoja G. Čepienė.“

***

„Buvo toje pačioje ligoninėje, bet jos netiria“, – pirmadienį apie tai skelbė portalas diena.lt.

„Skambinau numeriu 1808, nes išsigandau dėl savo sveikatos. Mano šeimoje – sudėtinga situacija – mamai atliekamos dializės, turiu ją nuvežti ir parvežti bei kitaip padėti. Nežinau, man yra peršalimas ar koronavirusas, nes pasireiškia kai kurie šiai infekcijai būdingi simptomai – graužia gerklę, yra temperatūros, viduriuoju. Kvėpavimo sutrikimų kol kas nejaučiu“, – pasakojo šeštadienį portalo žurnalistų kalbinta Raimonda.

Moteris užsiminė, jog ji negaluoja jau trečią dieną. O kovo 12 dieną lankėsi Ukmergės ligoninėje ir komunikavo su daugeliu ten buvusių medikų.

„Nežinau, kuris iš jų sirgo, todėl paskambinau trumpuoju numeriu norėdama nuvykti į mobilųjį punktą pasitikrinti, ar nesu užsikrėtusi, nes, kaip jau minėjau, jei užkrėsčiau mamą, jai šis virusas galėtų būti mirtinas. Atsiliepusiai konsultantei pasakiau, kad esu iš Ukmergės, jog norėčiau būti užregistruota ir pasitikrinti, bet ji atsakė, kad manęs registruoti negali, nes aš nesu grįžusi iš užsienio ir neturiu kvėpavimo sutrikimų“, – detalizavo pašnekovė.

Raimondai buvo pasiūlyta kviestis greitąją medicinos pagalbą ir vykti į ligoninę, tačiau moteris teigė atsisakiusi, nes važiuoti į infekcinę ligoninę, tai – tas pats, kas maksimaliai rizikuoti užsikrėsti koronavirusu, jei infekcijos testas ir neparodytų teigiamo rezultato – juk ten šiuo metu gydomi visi infekuotieji.

***

Straipsnį „Iš Norvegijos grįžęs pirmosios koronaviruso aukos sūnus: laikausi izoliacijos, bet testo man nedarė“ apie galimą užkrato Ukmergės ligoninėje versiją kovo 23 d. išspausdino LRT Tyrimų skyriaus žurnalistė Indrė Makaraitytė.

(...) „Mes darome prielaidą, kad didžiausia tikimybė, jog gydytoja galėjo užsikrėsti nuo savo kolegos – kito Ukmergės ligoninės gydytojo. Jis nejautė ir nejaučia jokių simptomų, tačiau atlikus laboratorinius tyrimus jo testas buvo teigiamas. Šis gydytojas keliavo po Šiaurės Italiją, tačiau nesiizoliavo ir, kaip minėjau, nieko nejautė“, – LRT sakė Rolanda Lingienė iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro.

Anot R. Lingienės, visuomenės sveikatos centro specialistai patikrino visus kontaktus, atliko tyrimus ir nerado daugiau nė vieno užsikrėtusio gydytojo. „Dabar svarbiausia, kad jie yra identifikuoti ir izoliuoti“, – sakė LRT R. Lingienė.

Tuo tarpu moteris, kuriai po mirties diagnozuotas COVID-19, virusu galėjo užsikrėsti keliais būdais.

„Mes manome, kad šaltinis galėjo būti ligoninė, nes ten buvo diagnozuoti atvejai. Arba kalti artimi giminaičiai. Šitai mes dabar kaip tik ir tikriname“, – aiškino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė.

Šeštadienį specialistus pasiekė žinios, kad vasario 28–ąją iš Norvegijos buvo grįžęs mirusios moters sūnus. Atgal į Norvegiją jis išvyko kovo 8–ąją. Su mama jis matėsi prieš pat išvykimą, o po kelių dienų sunegalavusi senolė buvo išvežta į Ukmergės ligoninę.

Toliau neramios naujienos, kaip žinia, sekė viena kitą. Praėjusią savaitę koronavirusas buvo patvirtintas Ukmergės gydytojai, skyriaus vedėjai, kuri prastai jaustis pradėjo maždaug apie kovo 13 dieną. Dar vis negaluojanti senolė iš ligoninės buvo išrašyta kovo 19 d., po dienos mirė.

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas teigė, kad savivaldybė sulaukė neramių skambučių iš gyventojų, kad po motinos mirties grįžęs senolės sūnus lankosi tame pačiame daugiabutyje, kur gyveno mama, ir galbūt nesilaiko karantino.

„Esame gavę pranešimų, kad minėtos moteriškės sūnus grįžęs vaikšto po daugiabutį ir miestą. Mes perspėjome Visuomenės sveikatos centro specialistus, prašėme, kad susisiektų su vyru. Du kartus dezinfekavome visą namą. Pirmą kartą – kai mirė moteris, antrą kartą – nes prašė žmonės“, – LRT sakė D. Varnas.

Tuo tarpu mirusios moters sūnus sako, kad jis pats labai norėtų sužinoti, kaip Ukmergėje pasklido koronavirusas, pražudęs jo mamą.

Vyriškis patvirtino, kad su mama matėsi ir tada, kai grįžo, vasario 28 d., ir išvykimo atgal į Norvegiją dieną – kovo 8–ąją.

„Bet vasario 28 d. dar nebuvo Lietuvoje jokių reikalavimų saviizoliuotis grįžus iš Norvegijos, aš juk bendravau ne tik su mama, bendravau su visa šeima, su artimaisiais. Iš viso turbūt būtų dešimt žmonių, su kuriais intensyviai bendravau. Nei man, nei kam nors iš jų nepasireiškė jokie simptomai“, – LRT sakė vyriškis.

„Su mama nuolat bendravau, žinojau, kad ji apsirgo, nes balkone nusprendė gėlyčių pasodinti. Išėjo plonai apsirengusi, su liemene. Dar bariau ją, kad taip nesisaugo. Ir mums jokių įtarimų nebuvo, nes tikrai ji balkone galėjo peršalti“, – pasakojo vyras.

Iš Norvegijos jis sakosi grįžęs, sužinojęs apie motinos mirtį, šį šeštadienį.

Vyriškis sakė, kad jam jau skambino policija, esą aplinkiniai gyventojai jį matė tame daugiabutyje, kuriame gyveno jo mama.

„Taip, nes aš čia dabar gyvenu. Laikausi visų nurodymų, kelte viską susakė, kaip elgtis. Tiesiai automobiliu grįžau į šitą butą ir būnu čia. Su niekuo nesimačiau ir nebuvau susitikęs. Jei mane kas galėjo matyti lauke, tai tik tiek, kol susinešiau visus daiktus iš automobilio“, – LRT sakė vyriškis.

Kuomet LRT kalbėjosi su vyriškiu, tyrimas dėl koronaviruso jam atliktas dar nebuvo.

„Aš skambinausi ir norėjau pasitikrinti, tačiau man pasakė, kad, jei jokių simptomų nejaučiu, tikrintis nėra ko. Tai dabar tiesiog laukiu“, – sako mirusios moters sūnus.

***

Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, kad nuo šiol tiriami dėl galimos infekcijos bus visi sveikatos priežiūros specialistai ir visi, vyresni nei 65 metų amžiaus žmonės, kuriems pasireiškia ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai. Toliau bus tiriami visi susirgę, kurie keliavo užsienyje, bei turėję kontaktą su patvirtintu Covid-19 atveju Lietuvoje.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų