Spausdinti šį puslapį

Chromas yra naudingas diabeto prevencijai

Dėl nesveikos mitybos ir sveikos gyvensenos nepaisymo vis daugiau Vakarų šalių gyventojų suserga antrojo tipo diabetu.

Ši ligos forma paprastai susijusi su atsparumu insulino poveikiui. Gydytojai ir mokslininkai nerimauja dėl diabeto epideminio lygio paplitimo, tačiau tyrimų rezultatai rodo, kad mikroelementas chromas gali šiek tiek apsaugoti nuo šios ligos. Remiantis dviejų neseniai paskelbtų Amerikos tyrimų rezultatais, kasdien vartojant chromo papildus pavojus susirgti diabetu gali sumažėti 20–30 proc.

Vieno tyrimo metu, kuriame dalyvavo 28 539 tiriamieji, beveik 29 proc. jų vartojo papildus, kurių sudėtyje buvo chromo. Pastebėjo, kad pavojus susirgti diabetu jiems buvo 27 proc. mažesnis.

Kito tyrimo metu grupė tyrėjų iš Indianos universiteto apžiūrėjo 3 648 asmenų, kurių amžius 20–32 metai. Ištyrus kojų nagų nuokarpas (tai yra patvirtintas būdas chromo kiekiui organizme nustatyti) ir, praėjus 23 metams, nustatyta, kad tiriamieji, kurių organizmuose chromo buvo daugiausia, buvo 20 proc. mažiau linkę susirgti metaboliniu sindromu, kuris vadinamas ankstyvąja diabeto stadija, pasireiškianti nutukimu, hipertenzija, prasta cukraus kiekio reguliacija kraujyje ir atsparumu insulino poveikiui.

Jau anksčiau čekų mokslininkai nustatė, kad sergant antro tipo diabetu ir vartojant natūralias chromo mieles („ChromoPrecise“), kur kas geriau reguliuojamas cukraus kiekis kraujyje. Ženkliai pagerėjo įvairius chromo papildus vartojusių tiriamųjų diabeto žymenys. Vis dėlto, praėjus aštuonioms savaitėms nevartojant chromo mielių, sugrįžo anksčiau buvę rodikliai.

Chromas galimai apsaugo ir nuo reiškinio, vadinamo „oksidaciniu stresu“, kai potencialiai kenksmingos molekulės – laisvieji radikalai, užpuola sveikas ląsteles ir negrįžtamai jas pažeidžia. Mokslininkai mano, kad oksidacinis stresas susijęs su keletu diabeto komplikacijų, kurios ilguoju laikotarpiu gali rimtai pakenkti sveikatai.

Chromas yra būtinas mikroelementas ir mineralas. Jis padeda paversti riebalus, angliavandenius ir baltymus organizmo energija ir dėl to yra svarbus normaliam svoriui išsaugoti. Be to, chromas padeda insulinui pernešti gliukozę į ląsteles.

Chromas yra chromodulinu vadinamo, iš chromo ir keleto aminorūgščių sudaryto komplekso dalis.  Chromodulinas yra tarsi raktas, iš vidaus atrakinantis kiekvieną ląstelę, kad į ją patektų daugiau cukraus. Jei trūksta chromo, insulinas sunkiau kontroliuoja cukraus kiekį ląstelėse. Dėl to gali susidaryti atsparumas insulinui, kai organizmas išskiria pakankamą insulino kiekį, tačiau netinkamai į jį reaguoja.

Maistinis chromas ir plačiausiai papilduose aptinkamos jo formos, du sintetinio chromo šaltiniai – chromo pikolinatas ir chromo chloridas – labai prastai įsisavinami – organizmas veiksmingai įsisavina vos 0,5–2,0 proc. jų.

Danų farmacijos bendrovės „Pharma Nord“ sukurtos natūralios chromo mielės „ChromoPrecise“ įsisavinamos iki 10 kartų geriau. Šio chromo šaltinio biologinį įsisavinimą ir saugumą pripažino Europos maisto saugos tarnyba.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)