Kodėl būtina pranešti apie įtariamą šalutinį vaistų poveikį?

Kiekvienas vaistas gali sukelti nepageidaujamą reakciją. Kiekvienas vaistas gali sukelti nepageidaujamą reakciją.

1 739 pranešimai apie įtariamą nepageidaujamą reakciją į vaistą (NRV). Tiek jų Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) sulaukė per 2019-uosius metus. Nors gautų pranešimų skaičius kasmet auga, visgi tiek pacientai, tiek sveikatos priežiūros specialistai raginami būti aktyvesniais, mat kiekvienas pranešimas apie NRV prisideda prie saugesnio vaistų vartojimo.

Kodėl kyla šalutinių poveikių?

Daugybė nepageidaujamų reakcijų į vaistus (NRV) yra tiesiogiai susiję su tuo, kaip vaistai veikia, patekę į žmogaus organizmą. NRV pasireiškimo tikimybė priklauso nuo daugelio veiksnių, tokių kaip paciento amžius, lytis, gretutinės ligos, kiti tuo pačiu metu vartojami vaistai.

Pavyzdžiui, vaistai kraujo spaudimui mažinti, kurių pavadinimas baigiasi galūne „prilis“, perindoprilis, ramiprilis ir kiti, mažindami tam tikrų hormonų kiekį kraujyje, lėtai ir užtikrintai mažina kraujo spaudimą. Tačiau dėl poveikio plaučiuose esančiai medžiagai kai kuriems pacientams šie vaistai sukelia kosulį. Šiuo atveju kosulys bus NRV, o vaistų vartojimą reikės nutraukti.

Kai kurios NRV nėra nuspėjamos. Iš anksto numatyti, ar pacientas patirs kokią nors NRV, yra neįmanoma.

Kodėl vaistas parduodamas?

Prieš užregistruojant vaistą, jis yra tiriamas daugybėje klinikinių tyrimų, tačiau visi jie yra atliekami griežtomis sąlygomis su palyginti nedaug pacientų. Kasdieniniame gyvenime vaistai nėra vartojami klinikinių tyrimų sąlygomis, pacientai ne taip griežtai laikosi nurodyto režimo, o svarbiausia, vaistus vartoja milijonai įvairaus amžiaus pacientų, kurių gyvenimo būdas skiriasi, jie vartoja kitus vaistus, valgo įvairų maistą, kartais išgeria per didelę ar per mažą vaisto dozę.

Klinikinių tyrimų metu paprastai nustatomos dažnesnės ir nuspėjamos NRV, retesnės NRV gali būti nustatytos tik tada, kai vaistą vartoja daug daugiau pacientų kasdieninėmis sąlygomis. Kai kurios NRV gali būti nenustatytos, kol vaisto nepavartojo daug žmonių tam tikrą laiką. Taip pat kai kurios NRV gali pasireikšti jau nustojus vartoti vaistą ar po daugelio metų.

Ar nė vienas vaistas nėra saugus?

Kiekvienas vaistas gali sukelti NRV, tačiau dauguma jų nėra labai dažnos. Daugybė žmonių, kurie vartoja tam tikrą vaistą, nepatiria jokios sunkios NRV. Netgi tos, kurios yra apibūdinamos kaip dažnos, gali pasireikšti tik keliems žmonėms iš 100, kurie vartoja tuos pačius vaistus.

Kiekvienas pacientas, kaskart, kai gydytojas skiria vienokių ar kitokių vaistų, turėtų atsižvelgti ne tik į riziką, bet ir į naudą, kurią gaus iš vartojamų vaistų. Kitaip tariant, visada reikia įvertinti, kad galbūt geriau patirti NRV, nei leisti dar labiau pablogėti sveikatai nevartojant vaistų, vien dėl to, jog baugu patirti šalutinį pastarųjų poveikį.

Svarbu atminti ir tai, kad prieš registruojant vaistą, visada yra atliekamas vaisto naudos ir rizikos vertinimas. Remiantis tyrimais, vertinama galima šalutinio poveikio, kurį gali sukelti vaistas, rizika, taip pat rizika pacientui, jei liga negydoma. Vaistas registruojamas tik tuo atveju, jei įrodoma, jog vaisto nauda yra didesnė už jo riziką.

Koks gali būti šalutinis vaistų poveikis?

Šalutinis vaistų poveikis gali būti labai įvairus: tiek aiškiai juntamas galvos ar skrandžio skausmas, odos bėrimas, į gripą panašūs simptomai, tiek pojūtis, kad organizmui tiesiog kažkas yra ne taip. Deja, ne visi žmonės, net ir patyrę vaistų šalutinį poveikį, apie tai praneša. Kodėl? Priežasčių greičiausiai yra kelios: vieni galbūt pamiršta tai padaryti, kiti nemano tai esant svarbiu dalyku, treti net nepagalvoja, kad nemalonią savijautą galėjo sąlygoti vartoti vaistai.

Kiekvienas pranešimas apie NRV yra labai svarbus, kadangi žmogus, pranešdamas NRV, padeda gauti daugiau informacijos apie vaistus ir prisideda prie saugesnio jų vartojimo. Pranešti reikia ir apie tas NRV, kurios yra nurodytos vaisto pakuotės lapelyje.

Pakuotės lapelis yra įdėtas į kiekvieno vaisto pakuotę, jį taip pat galima rasti Valstybinės vaistų kontrolės Tarnybos interneto svetainėje. Jei vaistinėje perkama ne visa vaisto pakuotė, o tik viena lizdinė vaistų plokštelė, vaistininkas privalo pateikti pakuotės lapelį lietuvių kalba.  

Kaip pateikti informaciją?

Reikia tiesiog apsilankyti VVKT interneto svetainėje ir užpildyti specialią formą. Tai užtruks vos kelias minutes.  Taip pat galima pranešti el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. bei nemokamu tel. 8 800 735 68.

Ar reikia pateikti asmeninius savo duomenis?

Teikiant pranešimą prašoma pateikti kontaktinę informaciją, kad reikalui esant, būtų galima susisiekti. Jei pacientas nenori pranešimo apie patirtą NRV pateikti pats, visada galima paprašyti, kad tai už jį padarytų sveikatos priežiūros specialistas ar vaistininkas.

Tačiau VVKT būtina žinoti asmens, patyrusio NRV, amžių ir lytį, nes ši informacija yra svarbi tiriant ir vertinant veiksnius, dėl kurių kai kurie pacientai gali patirti tam tikras NRV.

Visa gauta informacija yra vertinama, nes būtina nustatyti, ar tai nauja NRV ar tik papildoma. Kiekvienas pranešimas yra analizuojamas individualiai, taip pat kartu vertinama visa iki konkretaus pranešimo dienos gauta informacija, žiūrima, ar anksčiau nebuvo pateikta tokio pobūdžio pranešimų. Visa gauta informacija yra persiunčiama į specialią duomenų bazę, kurioje kaupiami duomenys apie visas NRV iš visų ES valstybių.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų