Spausdinti šį puslapį

Ligonių kasos ramina: dantų protezavimo paslaugos nedings

Karantino metu uždraudus teikti nebūtinas odontologines paslaugas, nemaža dalis su dantimis susijusių  problemų turinčių gyventojų su viltimi laukia pirmadienio, kai galės praverti odontologijos klinikų duris.

Pacientų vizitams aktyviai rengiasi ir medikai – kad neišplistų infekcija, privalu laikytis ypatingų saugos taisyklių. Kol odontologinių paslaugų teikėjų veikla įgaus „pagreitį“, ligonių kasos ragina tuos, kurie sulaukė pranešimo apie atėjusią eilę protezuoti dantis PSDF lėšomis, niekur neskubėti – paslaugos tikrai nepradings. Kreiptis į vieną iš gydymo įstaigų, su kuria teritorinė ligonių kasa (TLK) yra sudariusi sutartį dėl dantų protezavimo paslaugų, ir gauti tokią paslaugą per 3 metus nuo pranešimo išrašymo dienos. Tad jaudintis pagrindo tikrai nėra. Tik elgdamiesi atsakingai pacientai gaus saugią ir patikimą paslaugą. Juolab, kad dauguma jų priklauso rizikos grupei.

Teisę į dantų protezavimo paslaugas, teikiamas PSDF lėšomis, turi žmonės, sulaukę senatvės pensijos amžiaus, asmenys, pripažinti nedarbingais arba iš dalies darbingais, vaikai iki 18 metų ir tie, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos.

Dėl protezavimo pirmiausia reikia kreiptis į poliklinikos, prie kurios apdraustasis yra prisirašęs, gydytoją odontologą. Nustatęs, kad žmogus turi teisę į dantų protezavimą PSDF lėšomis, jis sudaro paciento burnos gydymo ir priežiūros planą.

Kartu užpildomas asmens prašymas įtraukti jį į dantų protezavimo eilę, o prašymo duomenys perduodami TLK. Pagal asmens prašymo datą TLK jį įtraukia į laukiančiųjų dantų protezavimo sąrašą. Asmens  eilės numerį ir kada ateis protezavimo laikas, dviem laiškais informuoja TLK. Pirmiausia gyventojui paštu išsiunčiamas laiškas, kuriame nurodomas jo eilės numeris. Vėliau, atėjus laikui protezuoti dantis, išsiunčiamas antras pranešimas.

Vaikams ir asmenims, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ar žandikaulių onkologinės ligos, dantys protezuojami be eilės.

Gavęs pranešimą apie atėjusią eilę protezuoti dantis, asmuo per 3 metus turi kreiptis į vieną iš gydymo įstaigų, su kuria TLK yra sudariusi sutartį dėl dantų protezavimo, ir gauti šią paslaugą. Laiku nesikreipę ir dantų protezavimo paslaugos per minėtą laikotarpį negavę žmonės iš sąrašo išbraukiami. Tačiau ligonių kasos atkreipia dėmesį, kad šis 3 metų terminas bus pratęstas, nes dėl karantino odontologinių paslaugų teikimas Lietuvoje buvo sustabdytas. 

Norėdamas greičiau gauti dantų protezavimo paslaugas nei ateis eilė, pacientas už jas gali sumokėti pats. Šiuo atveju gydymo įstaigą, teikiančią odontologines paslaugas, galima pasirinkti pačiam. Vėliau reikia kreiptis į TLK dėl kompensacijos. Tačiau ji bus išmokėta tik atėjus asmens eilei pagal protezuoti dantis laukiančiųjų sąrašą.

UŽ inf.


Reklama: evadenta.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)