Gali apsaugoti vyresnio amžiaus žmonių širdis

Švedijos mokslininkai patvirtino, kad kofermentas Q10 padeda apsaugoti vyresnio amžiaus žmonių širdis.

Mums senstant, kraujyje padaugėja medžiagos, vadinamos fruktozaminu. Jis naudojamas ilgalaikei gliukozės kiekio kraujyje stebėsenai, o padidėjęs jo kiekis gali būti diabeto požymis. Didelis fruktozamino kiekis taip pat susijęs su padidėjusiu širdies ir kraujagyslių ligų pavojumi.

Mokslininkai atrado būdą tai sustabdyti – patvirtino, kad, kasdien vartojant seleno mielių ir kofermento Q10 papildus, galima išvengti su amžiumi susijusio fruktozamino kiekio padidėjimo, kartu sumažinant širdies ir kraujagyslių ligų riziką bei ankstyvos mirties pavojų.

Tyrime dalyvavo 219 vyrų ir moterų. Pusė dalyvių kasdien vartojo 200 mikrogramų seleno mielių ir 200 miligramų kokybiško kofermento Q10, o dar pusė dalyvių – atitinkamus placebo kiekius. Fruktozamino kiekis kraujyje buvo matuojamas praėjus 6 ir 42 mėnesiams.

Fruktozamino kiekiai aktyvaus gydymo grupės tiriamųjų kraujyje išliko beveik nepakitę, o placebo grupės tiriamųjų kraujyje ženkliai padidėjo.

Selenas yra būtinasis mikroelementas, apsaugantis organizmą nuo uždegimų ir oksidacinės pažaidos. Jis taip pat svarbus gerai imuninės sistemos ir skydliaukės veiklai.

Kofermentas Q10 – vitaminą primenantis junginys, svarbus ląstelių energijos apykaitos procesui, ir veikia kaip apsauginis antioksidantas. Be to, selenas ir kofermentas Q10 sinergiškai veikia vienas kitą, todėl, norint pasiekti geriausių rezultatų, svarbu juos abu vartoti vienu metu. 

Tai jau nebe pirmas tyrimas, kurio metu patvirtintas apsauginis seleno ir kofermento Q10 poveikis.

2013 m. buvo paskelbtas tyrimas „KiSel-10“, nuskambėjęs viso pasaulio spaudos antraštėse. Jo metu 443 sveikiems vyresnio amžiaus vyrams ir moterims buvo paskirta penkerius metus kasdien suvartoti 200 mikrogramų seleno mielių ir 200 miligramų kofermento Q10 arba atitinkamą placebo kiekį.

Papildus vartojusių tiriamųjų grupėje 54 proc. sumažėjo mirčių dėl širdies ir kraujagyslių ligų, palyginus su kontroline grupe. Prieš pradedant vartoti papildus, juos vartojant ir nustojus vartoti buvo paimta ir išsaugota daugiau negu 55 000 tiriamųjų kraujo mėginių.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų