Tyrimą padarė, bet rezultatų neatiduoda

Į redakciją kreipėsi moteris, besiskundžianti VšĮ Ukmergės ligoninės darbuotojų darbu.

Jau keletą metų ji serga širdies liga. Gavusi kardiologės siuntimą, vyko į Vilniaus Santaros klinikas  gydytis. Ten pacientei rekomendavo po gydymo atlikti širdies ritmo tyrimą Holterio aparatu. Šeimos gydytoja siuntimą išrašė ir moteris suskubo registruotis tyrimui.

Visa tai vyko praėjusių metų pabaigoje. Registratūroje jai pasakė, kad vietų nebėra ir užregistravo šių metų kovo 16 dienai.

Šalyje paskelbus karantiną ir sustabdžius Ukmergės ligoninės veiklą, moteris nuotoliniu būdu buvo perregistruota iš pradžių balandžio 9, paskui – birželio 11 dienai.

Galiausiai pacientę priėmė ir parą laiko ji buvo su prijungtu aparatu. Tačiau kitą dienai ukmergiškei pasakė, kad tyrimo rezultatų ji negaus – gydytoja nedarys analizės, nes jos siuntimas nebegalioja. Dar pridūrė, kad ligonių kasos neapmokės praėjusių metų siuntimo. Liepė iš naujo registruotis. Moteris sakė, kad yra įskaudinta, nes kabineto darbuotoja su ja bendravo grubiai. Ji nežino, tai buvo gydytoja ar seselė.

Moteris  klausia,  kodėl registruojantis jos niekas neinformavo, kad 2019 metų siuntimas 2020 metais nebegalios, nors pirmą kartą ji registravosi gyvai, ir registratorė siuntimą matė: „Jeigu būčiau žinojusi, kad pernykštis siuntimas negalioja, būčiau prieš eidama į procedūrą išsiėmusi naują.“

Nieko, pasak moters, nesakė ir darbuotoja, kuri prijungė aparatą, nors jai taip pat buvo pateiktas siuntimas. „Kam iš viso priėmė ir darė tą procedūrą, jeigu matė, kad siuntimas negalioja. Procedūra nėra maloni, nenorėčiau jos kartoti. Esu po insulto, lapkritį man buvo prijungtas širdies stimuliatorius, tad vaikščioti po įstaigas man sunku“, – guodėsi moteris.

Holterio monitoravimas – širdies ritmo tyrimas (elektrokardiogramos registravimas) ir analizė per parą. Pacientui ant krūtinės užklijuojami elektrodai. Jie plonais laidais sujungiami su aparačiuku, kuris pritvirtinamas prie elastinio diržo, apjuosiamo per liemenį. Pacientas gali vaikščioti, dirbti, bet negalima liesti elektrodų, praustis duše ar vonioje. Širdies ritmas įrašomas į aparato atmintį. Po paros aparatas nuimamas, sujungiamas su kompiuteriu, kuriame yra specialios programos ir vykdoma analizė. Kartais ji  užsitęsia kelias valandas, nes visas kompiuterio padarytas išvadas turi peržiūrėti kardiologas.

VšĮ Ukmergės ligoninės vyr. gydytojo pavaduotoja medicinai Marija Švedienė sakė, kad nežino tikslių duomenų: paciento, jo siuntimo, paslaugą atsisakiusio suteikti gydytojo, tad situaciją komentuoti sunku.

M.Švedienė patikino, kad dėl karantino perkeltoms paslaugoms siuntimai galioja. „Gavus siuntimą specialisto konsultacijai ar tyrimui, registracija turi būti atlikta per 30 dienų, suteikta gali būti ir vėliau.

Dėl siuntimo galiojimo informaciją paprastai pasako siuntimą išduodantis gydytojas. Bendrai žiūrint – praeitų metų siuntimai tikrai negalioja. Galimai slaugytoja, pamačiusi praėjusių metų datą, taip ir pasakė. Reikėtų žiūrėti, kada pacientė buvo užregistruota“, – sakė pavaduotoja.

Ji atsiprašė už nesklandumus ir galimai netinkamą bendravimą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų