Spausdinti šį puslapį

Vaistų poveikį sustiprina natūralus papildas

Nors statinai mažina kenksmingą cholesterolio kiekį kraujyje, šios grupės sintetiniai vaistai turi ir tamsiąją pusę – gali sukelti nepageidaujamų reiškinių raumenims. Kai kuriais atvejais šie reiškiniai būna tokie stiprūs, kad priverčia žmones nustoti vartoti vaistus.

Nustatyta, kad lygiagrečiai vartojant populiaraus energijos suteikiančio į vitaminą panašaus junginio kofermento Q10 papildus, nepageidaujamus simptomus galima sušvelninti.

Atlikdami analizę 294 tiriamiesiems greta įprastų statinų buvo paskirta vartoti kofermento Q10, o 281 – atitinkama placebo dozė.

Pastebėta, kad kofermento Q10 ir statinų derinys palengvino įvairius nepageidaujamus simptomus, pavyzdžiui, raumenų skausmą, silpnumą, spazmus ir nuovargį.

Mokslininkai pastebėjo, kad nuolat vartojant statinus, kofermento Q10 kiekis širdies ir skeleto raumenyse sumažėjo 16–54 proc.

Kofermento Q10 poveikis širdies raumens veiklai aptartas keleto tyrimų išvadose.

420 lėtiniu širdies nepakankamumu sergantiems tiriamiesiems greta įprastų vaistų širdžiai buvo skiriama 300 mg kofermento Q10 per dieną arba atitinkama placebo dozė. Vartojusiųjų kofermentą Q10 grupėje rizika numirti dėl širdies ligos buvo 43 proc. mažesnė, be to, papildas ženkliai pagerino šių tiriamųjų širdies veiklą.

Kitas tyrimas atliktas su 443 pagyvenusiais tiriamaisiais. Pusei jų buvo paskirta vartoti 200 miligramų kofermento Q10 ir 200 mikrogramų natūralių seleno mielių, o kitai pusei – placebo.

Kofermentą Q10 ir seleną vartojusių tiriamųjų grupėje pasitaikė 54 proc. mažiau mirčių dėl širdies ir kraujagyslių ligų ir ženkliai pagerėjo šių tiriamųjų širdies raumens veikla.

Taigi, galima teigti, kad kofermentas Q10 vaidina svarbų vaidmenį visų raumenų, taip pat širdies raumens sveikatai.

Minėti papildai gali būti ypač naudingi kaip priemonė statinų sukeliamam gyvybiškai svarbaus kofermento Q10 kiekio mažėjimui kompensuoti.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)