Spausdinti šį puslapį

Ukmergės savivaldybė tirs į ligoninę nepatekusios senutės atvejį

Lauryna VIRELIŪNAITĖ

Ukmergės rajono savivaldybė planuoja ištirti garsiai nuskambėjusį atvejį, kuomet garbaus amžiaus pacientė mirė taip ir nepatekusi į šio miesto ligoninės reanimaciją. Ją į ligoninę vežusių ir pačios ligoninės medikų versijos apie įvykį skiriasi. Kas šioje situacijoje teisus, galėtų atskleisti stebėjimo kamerų įrašas, tačiau vyriausiasis ligoninės gydytojas Rimvydas Civilka jį paviešinti atsisako.

„Mūsų manymu, bet koks tolesnis šios situacijos eskalavimas žiniasklaidoje taip pat gali sukelti papildomų neigiamų išgyvenimų mirusios pacientės artimiesiems“, – „15min“ atsiųstame atsakyme teigė vyriausiasis gydytojas.

Sudarys darbo grupę

Apie tai, kad pirmasis Lietuvoje žmogus, miręs nuo COVID-19, galėjo negauti tinkamo gydymo ir mirė Ukmergės ligoninės prieigose, pranešė profesinė sąjunga „Solidarumas“. „15min“ vėliau skelbė vieno iš medikų pasakojimą apie tai, kad senutė nebuvo įleista į ligoninę. Laukujes duris vienam iš pacientės gelbėtojų teko atidaryti jėga, tačiau moteris, anot įvykio dalyvių, mirė gaivinama taip ir nepatekusi į reanimaciją.

Ukmergės rajono savivaldybės vadovai kurį laiką manė, kad įvykį tiria teisėsauga, tačiau „15min“ išsiaiškino, jog jokio tyrimo nėra. Vilniaus apylinkės prokuratūros 7-ojo skyriaus prokuroras Gintas Vaičiūnas paaiškino, kad buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, bet tik mirties priežasčiai nustatyti, vėliau jis nutrauktas.

Ukmergės rajono savivaldybė nusprendė, kad atliks savo tyrimą.

Kaip informavo Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas, savivaldybė, kuriai yra pavaldžios abi su incidentu susijusios gydymo įstaigos – ne tik Ukmergės ligoninė, bet ir Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras (PSPC), kurio darbuotojai gabeno blogai pasijutusią moterį, planuoja sudaryti darbo grupę ir atlikti savo tyrimą.

„Iki tol, kol vyko ikiteisminis tyrimas, kol konfliktinę situaciją nagrinėjo Darbo ginčų komisija, savivaldybė į tai nesikišo. Apie pastarojo tyrimo rezultatus galėsime informuoti ir jus“, – atsakyme „15min“ teigė D. Varnas.

Po to, kai „15min“ aprašė greitosios medikų pasakojimą, savo versiją apie įvykį pateikė ir Ukmergės ligoninės vadovybė. Tačiau ligoninės atstovų ir greitosios medikų pasakojimai skiriasi, nesutampa ne tų pačių faktų interpretavimas, bet patys faktai.

Koks pokalbis įvyko tarp greitosios ir ligoninės darbuotojų?

Pavyzdžiui, greitosios pagalbos brigados darbuotojas „15min“ pasakojo, kad, prieš vežant senolę, medikai skambino į Ukmergės ligoninę ir išgirdo, kad ligonės esą laukiama – niekas esą neužsiminė, kad jos nepriims. Tačiau R. Civilkos komentare apie tai rašoma visiškai kitaip – esą ankstų kovo 20 dienos rytą į ligoninę paskambinusiam GMP darbuotojui ligoninės darbuotoja sakė, kad Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus veikla sustabdyta, be to, pacientė, kuriai įtariamas COVID-19, turėtų būti vežama į kitą sveikatos priežiūros įstaigą.

Kaip patikrinti, kas sako tiesą? Galbūt greitosios ir ligoninės medikų pokalbiai yra įrašomi?

R.Civilka atsakydamas „15min“ teigė: „Mūsų žiniomis, ligoninės atstovės pokalbis su greitosios pagalbos medikais nebuvo įrašytas.

Tačiau atlikdami vidinį tyrimą mes paprašėme, kad mums būtų pateiktas mūsų ligoninės atstovės pokalbio su Bendruoju pagalbos centru (dispečere) įrašas. Kol kas jo negavome.“

Ruošėsi pusvalandį ar kelias minutes?

Profsąjunga „Solidarumas“ kiek anksčiau išplatino greitosios medikės pasakojimą, jog su ligone atvykus prie Ukmergės ligoninės durų, jų niekas neįsileido: „Ligoninės skubios pagalbos skyriaus darbuotoja pasakė, kad mūsų neįsileis, ir kad pacientę galime vežti kur tik norime.“ Ten pat teigta, kad GMP medikai apie gerą pusvalandį bandė gaivinti ligonę, tačiau jos gyvybės neišgelbėjo.

Tačiau ligoninės versija kitokia: „Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus slaugytoja (tuo metu skyriuje komunikavimui su pacientais ir kitais asmenimis budėjo dvi slaugytojos) skubiai iškvietė tada ligoninėje dirbusią vyr. budinčią gydytoją ir budintį gydytoją anesteziologą-reanimatologą, informuodama juos, kad atvežtas asmuo, kuriam įtariamas COVID-19.

Tiek gydytojai, tiek bendrosios praktikos slaugytojos nedelsdami ėmė ruoštis priėmimui – apsirengė specialias asmens apsaugos priemones, atliko rankų dezinfekciją. Tai užtruko keletą minučių. Jiems atskubėjus gaivinti asmens, buvo konstatuota mirtis.“

Tai pusvalandį ar keletą minučių?

Kas vyko ligoninės prieigose ir gydymo įstaigos hole, į kurį greitosios darbuotojai pateko jėga praskėtę slankiojančias duris? Teisėsaugos atstovai „15min“ yra minėję, kad tai, kas ten vyko, yra užfiksuota, nes aplinką stebi kameros. „15min“ kreipėsi į Ukmergės ligoninę su prašymu paviešinti vaizdo įrašą. R. Civilka atsakydamas pabrėžė, jog teiginiai, kad asmuo buvo neva „prieigose gaivinamas apie pusvalandį“ neatitinka tikrovės ir prieštarauja ligoninės vidinio tyrimo metu nustatytoms aplinkybėms.

Filmuotos medžiagos šiuo metu jums pateikti negalime, kadangi tai galėtų pakenkti galimiems kompetentingų institucijų ateities tyrimams bei galėtų kelti grėsmę jų objektyvumui. Be to, tokiu atveju galimai nebūtų užtikrinta paciento teisė į privatumą, kuri yra garantuojama ir po paciento mirties“, – kodėl nepaviešins vaizdo įrašo, teigė vyriausiasis gydytojas.

Kreipėsi į SAM

Jis pabrėžė, jog ligoninė mano, kad galutinius taškus sudės nuodugnus Ukmergės PSPC, GMP stoties ir kitų asmenų veiksmų įvertinimas.

„Dėl tokio vertinimo bei poreikio jį atlikti mes jau kreipėmės į SAM. Mes maksimaliai padėsime šiam vertinimui. Mūsų manymu, viešas švaistymasis kaltinimais šioje situacijoje nepadės išsiaiškinti objektyvios tiesos, todėl mes pateiksime detalesnius vertinimus tik sulaukę kompetentingų institucijų išvadų“, – teigė jis.

 Anot vyriausiojo gydytojo, vidinis tyrimas dėl įvykio tebeatliekamas, tad pateikiami vertinimai yra preliminarūs. Jis pabrėžė, kad situacija ir tyrimas yra susiję su konkretaus asmens sveikata ir kitomis jautriomis privataus gyvenimo aplinkybėmis, todėl stengiamasi atsakymus pateikti diskretiškai, siekiant sukelti kuo mažiau žalos asmens ir jo šeimos narių bei artimųjų privatumui, garbei ir orumui.

Dalį skyrių uždarė incidento išvakarėse

R.Civilka pabrėžė, kad apie neeilinę situaciją Ukmergės ligoninėje bei tai, kad buvo sustabdyta beveik visų jos skyrių veikla, žinojo ne tik Ukmergės PSPC, bet ir aukštesnės institucijos. Jis pateikė nuorodą į straipsnį „manodaktaras.lt“ svetainėje, kuriame teigiama, kad Ukmergės ligoninėje uždaryti chirurgijos, reanimacijos, traumatologijos ir priėmimo skyriai.

Straipsnis publikuotas kovo 19 dienos vakarą, pacientę į ligoninę greitosios medikai gabeno ankstyvą 20 dienos rytą. „Atkreipiame dėmesį, kad mūsų ligoninės darbuotojai net ir tokiomis ekstremaliomis aplinkybėmis dirbo labai atsakingai ir atsidavę“, – teigiama ligoninės vadovo atsakyme.

www.15min.lt

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)