Šešiuose Lietuvos miestuose, taip pat ir Ukmergėje, prasidėjo populiacinis COVID-19 infekcijos tyrimas. Apie tai papasakojo jam vadovaujantis Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Mindaugas Stankūnas bei Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka.

Laiškai su pakvietimais užsiregistruoti COVID-19 tyrimui ukmergiškius pasiekė praėjusią savaitę.

Tyrimo vykdytojų duomenimis, į mūsų rajoną išsiųsta 2 166 laiškai. Jų sulaukti gali tiek kaimų, tiek miesto gyventojai.

Prof. M. Stankūnas sakė, kad adresus atsitiktine tvarka atrinko VĮ Registrų centras. Prieš pradedant atranką, buvo prašoma atrinkti respondentus, kad jie atspindėtų gyventojų sudėtį pagal amžių ir lytį. Vykdomame tyrime dalyvauja tik suaugusieji.

Pasak prof. M. Stankūno, laiške pateikiama pagrindinė informacija apie tyrimą ir nurodoma, kur kreiptis. O atvykus į tyrimo atlikimo vietą taip pat bus galima užduoti rūpimus klausimus ir gauti visą aktualią informaciją.

Dalyvavimas savanoriškas

Profesorius patikino, kad žmogus, gavęs šį laišką, atvykti pasitikrinti tikrai neprivalo. „Jis tiesiog gali ignoruoti kvietimą ir niekam nereikia apie šį sprendimą pranešti.“ Dalyvavimas tyrime yra savanoriškas.

Net ir sutikę dalyvauti žmonės, atvykę į įstaigą turi galimybę pakeisti sprendimą.

Jeigu gyventojas nuspręstų tyrime dalyvauti, jam reikia susisiekti laiške nurodytu telefonu – bus paprašyta užpildyti sutikimo formą ir pateikti duomenis apie save. Tyrimui imamas kapiliarinis kraujas iš piršto. Procedūros trukmė apie 15 minučių.

Planuota, kad žmonės bus pradėti testuoti nuo rugpjūčio 10 d. ir testavimą baigti per mėnesį.

Į klausimą, kodėl pasirinkti AMP greitieji testai ir ar jie patikimi, profesoriaus atsakė, kad testus tikrino Vilniaus Universiteto GMC ir nustatė, kad jie tinkami atlikti seroepidemiologinius tyrimus.

Atlikti pirmieji testai

Kadangi patikros punktas Ukmergėje panaikintas, tyrimas atliekamas VšĮ Ukmergės ligoninėje. Vyriausiasis gydytojas R. Civilka informavo, kad greitieji testai į įstaigą buvo pristatyti rugpjūčio 3 d. Ukmergės ligoninė gavo 1 100 testų su kapiliarinio kraujo paėmimo priemonėmis, taip pat planšetinį kompiuterį duomenų registravimui ir persiuntimui.

R.Civilka sakė, kad, rengiantis tyrimui, buvo paruošta atskira patalpa Klinikinės diagnostikos laboratorijos skyriuje. Rugpjūčio 12-ą dieną buvo atliktas pirmasis COVID-19 antikūnų tyrimas. Penktadienio ryto duomenimis, jau buvo atliktas 21 tyrimas, o užsiregistravusiųjų kitomis dienomis atlikti tyrimus – 56.

Gavus teigiamą greitojo testo atsakymą, žmogui bus patariama kreiptis į Koronos karštąją liniją tel. 1808 dėl PGR testo. Vyriausiasis gydytojas atkreipė dėmesį, kad žmogus, paskambinęs šiuo telefonu, turi pasakyti kodą: „Teigiamas greitasis testas“.

Mokslininkai mano, kad kraujo tyrimas gali parodyti buvusią besimptomę infekciją, tačiau svarbu žinoti, ar antikūnai susidaro ir tais atvejais, kai žmogus nejautė jokių infekcijos simptomų arba jie buvo beveik nepastebimi. Pasak prof. M. Stankūno, tyrimas leis įvertinti, kokia dalis žmonių buvo užsikrėtę COVID-19 virusu.

Tai padės suprasti, kokio sergamumo galima laukti antros epidemijos bangos metu. Tai svarbu planuojant, kokių apribojimo (karantino) priemonių gali prireikti. Manoma, kad tyrimo rezultatai padės užkirsti kelią COVID-19 plitimui ir geriau pasiruošti naujų epidemijos protrūkių valdymui bei kontrolei.

Ragina pasitikrinti

Pasiteiravus, ar į neatvykusiųjų vietas bus kviečiami kiti gyventojai, profesorius atsakė, kad tai priklausys, kokia dalis neatvyks. Žmonės, kurie patys norėtų dalyvauti tyrime, bet kvietimo negavo, tokios galimybės neturi.

Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas ragina žmones, gavusius laiškus, atlikti tyrimus. „Saugu ir nieko nekainuoja ir bus gauta naudingos informacijos apie viruso paplitimą Ukmergės rajone“, – sako jis.

Testavimas taip pat vyksta Kaune, Klaipėdoje, Tauragėje, Vilniuje ir Zarasuose.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų