Skyriuje guli žmonės su įvairiomis ligomis. Jų amžiaus vidurkis apie 80 metų.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Skyriuje guli žmonės su įvairiomis ligomis. Jų amžiaus vidurkis apie 80 metų. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Į redakciją paskambinusi Ukmergės ligoninės Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus kliente prisistačiusi moteris sakė, kad skyrių terorizuoja buvęs jo pacientas.

Pasakojo, kad asmuo, su kuriuo jai teko gulėti viename skyriuje, vogdavo maistą iš bendro naudojimo šaldytuvų, todėl jis buvo iš ligoninės išrašytas. Tačiau esą dabar kasdien ateina į skyrių, persekioja slauges, grasina siera išdeginti akis.

„Esame baimėje, skyriaus duris laikome užrakintas, – guodėsi skambinusioji. – Kodėl niekas tokio pavojingo asmens nesutramdo?“

Moteris girdėjusi, kad asmuo gąsdina slauges ir už skyriaus ribų – kabinėjasi viešajame transporte.

Patekti nėra galimybių

Susisiekus su nurodyto skyriaus vienu iš dviejų budėtojų postu, tą dieną dirbusi slaugytoja Vida sakė, jog dėl COVID-19 pandemijos plitimo prevencijos kasdien lankytojai neįleidžiami. Pridūrė, kad skyriaus durys yra su kodais, pašaliniai asmenys kodų nežino, tad bet kas į patalpas patekti negali.

Gydytoja Daiva Krikštaponienė, laikinai einanti skyriaus vedėjos pareigas, taip pat paaiškino, jog skyriaus durys rakinamos, laikantis bendros tvarkos. Pasak jos, daugumoje šiuolaikinių sveikatos priežiūros įstaigų durys atrakinamos, naudojant kodus. Išeiti galima laisvai, o patekti, nežinant kodo, nėra galimybės. Tad skyriuje gulintys ligoniai tikrai gali jaustis saugiai, jiems baimintis nėra ko.

Vis dėlto patvirtino, kad skyriuje buvo toks asmuo, kuris iš bendrų šaldytuvų ar kitų ligonių spintelių imdavo, ko jam reikėdavo. Kadangi jis nesilaikė vidaus tvarkos taisyklių, pagerėjus jo sveikatai, buvo išrašytas.  Apklaususi darbuotojus gydytoja sužinojo, kad išties vyras plūdosi autobuse. „Tačiau į skyrių patekti jis tikrai negali. Niekas skyriuje jo nematė“, – patikino D. Krikštaponienė.

Gydytoja sakė, kad šiuo metu skyriuje guli 69 žmonės, sergantys skirtingomis ligomis. Jauniausiam yra 50 metų, o vyriausiam – 96. Amžiaus vidurkis – 80 metų, daugumai jų nustatyta senatvinė demencija ar kiti psichologiniai sutrikimai.

Kai kurie pacientai net neatsimena, kiek laiko jie čia praleido. Ilgiausiai slaugomas ligonis skyriuje guli apie trejus metus, tačiau įprastai paslaugos trukmė neviršija nustatytos 120 dienų normos ir ligoniai neužsibūna ilgiau nei 4 ar ilgiausiai – 6 mėnesius.  Tiesa, dėl karantino šis terminas buvo pratęstas.

Kai kurie ilgą laiką gulintys skyriuje pacientai ligoninę ima tapatinti su namais, o tarp jų pačių užsimezga bendravimas, santykiai. Todėl nenuostabu, kad nuoširdžiai pergyvena už personalą.

Nesklandumus išsprendžia

„Kad kai kuriems mūsų ligoniams nepatinka viskas, pradedant oru, baigiant maistu – tai mūsų kasdienybė“, – sakė D. Krikštaponienė. Priekaištų skyriaus darbuotojai susilaukia kasdien – tiek skambučiais, tiek gyvai.

Didžioji dalis ligonių turi artimuosius, kurie jais rūpinasi. Pasak gydytojos, visi klausimai su artimaisiais išsprendžiami gražiai.

Pasitaiko ir tokių klientų, kurie neturi nuolatinės gyvenamosios vietos ar kurių niekas nenori pasiimti. Žmonės, kurie neturi gerų gyvenimo sąlygų, išrašyti nori sugrįžti į skyrių, ypač šaltuoju metų laiku. „Bet ligoninė – ne nakvynės namai, – sakė gydytoja, – kad žmogus butų paguldytas į ligoninę, jam turi būti nustatyta liga.“

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų