Spausdinti šį puslapį

Jodo tabletės nėra panacėja, tačiau – svarbios

Praėjusią savaitę gyventojams pradėtos dalyti kalio jodido tabletės, padėsiančios apsisaugoti nuo radiacijos grėsmės Astravo elektrinės sprogimo atveju. Prie tablečių pateikiamos ir instrukcijos, kada, kaip ir kokiais kiekiais jas vartoti. Ukmergės gyventojai preparatus atsiima nesudarydami grūsčių.

Ukmergės rajono savivaldybės gydytoja Inga Pračkailė informavo, kad gyventojų eilės, atsiimant tabletes, susidarė tik pirmosiomis dienomis. „Žmonės eina atsiimti vaistų, tačiau gausiau jų buvo tik iš pradžių, dabar grūsčių ar apgulties nėra“, – sakė ji. 

Aktualiausia kalio jodido tabletes gauti asmenims, gyvenantiems 30 kilometrų spinduliu nuo Astravo atominės elektrinės. Ukmergės rajonas nuo elektrinės yra nutolęs tokiu atstumu, jog patenka į ribinę rizikos zoną, kurioje radiacija dar gali būti jaučiama. Galimo poveikio spindulio riba baigiasi ties Užupio mikrorajonu. Tačiau tabletės dalijamos visame mūsų rajone, o su jomis žmonės gauna ir vartojimo aprašą, patvirtintą Sveikatos ministerijos.

Kodėl reikia šių tablečių?

Branduolinio reaktoriaus avarijos atvejais vyksta radioaktyviojo jodo išmetimas. Jam pasklidus ore ir įkvėpus užterštą orą arba nurijus užterštą maistą (pieną, geriamąjį vandenį, lauke augančias daržoves, uogas ir kt.), radioaktyvusis jodas kauptųsi skydliaukėje ir ją žalotų, o po kelerių metų galėtų atsirasti skydliaukės vėžinių susirgimų.

Nuo radioaktyviojo jodo patekimo į skydliaukę apsisaugoma vartojant neradioaktyvųjį jodą kalio jodido pavidalu. Kaip tai veikia? Skydliaukė nesugeba atskirti radioaktyviojo jodo nuo stabiliojo jodo, todėl kaupia juos abu. Išgėrus vienkartinę kalio jodido dozę, skydliaukė prisotinama stabiliojo jodo ir per ateinančias 24 valandas nebeįsisavina nei stabiliojo, nei radioaktyviojo jodo.

Sveikatos specialistai įspėja, kad iš anksto kalio jodido vartoti tikrai nereikia. Tai nėra profilaktinė priemonė. Vaistas vartojamas tik atominio įvykio arba branduolinio reaktoriaus avarijos atvejais. Jodo tabletes galima vartoti tik po aiškaus vyriausybės kreipimosi per radiją, televiziją ar gavus įspėjamąsias žinutes.

Tinka ne visiems

Tabletės yra dalijamos visiems rajono gyventojams, tačiau jos tinka tikrai ne visiems. Yra sveikatos sutrikimų bei ligų, pavyzdžiui, skydliaukės, autoimuninės sistemos, kai kurios kraujagyslių bei kitos ligos, kuriomis sergant, šių tablečių geriau nevartoti. Todėl, gavę tabletes, gyventojai dar turėtų individualiai pasitarti su savo šeimos gydytojais, ar kalio jodido vartojimas suderinamas su kitais jiems skirtais vaistais nuo lėtinių ligų.

Nelaimės atveju siekiant apsisaugoti, tabletes svarbu išgerti kaip įmanoma anksčiau – 2 valandų laikotarpiu po pranešimo, kad išsiskyrė radioaktyvusis jodas. Skydliaukės blokavimas jodu dar veiksmingas praėjus 8 valandoms nuo apšvitos pradžios, tačiau po 12 valandų preparato vartojimas nebenaudingas, nes per tą laiką skydliaukė spėja sukaupti radioaktyvųjį jodą.

Ateities veiksmai nenumatyti

Vaikams ir suaugusiesiems rekomenduojamos skirtingos dozės. Tabletės dalijamos pagal dabartinį rajono gyventojų amžių, tačiau vaikai po kurio laiko suaugs, turės savo vaikų. Be to, rajone žmonės migruoja – vieni išsikelia, kiti atvyksta ir įsikuria čia. Kiek šie pokyčiai, galimi per dešimt, dvidešimt ir daugiau metų, numatyti dalijant tabletes dabar? Pasak savivaldybės gydytojos, tabletės Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymu išdalytos pagal esamus registrų centro duomenis. Kaip ateityje bus reaguojama į gimstamumo, mirštamumo ir kitus pokyčius, informacijos dar nėra.   

Vaistai galioja 4 metus. Nurodytam tinkamumo laikui pasibaigus, jo vartoti negalima, taip pat negalima išmesti į kanalizaciją arba su buitinėmis atliekomis. Kaip nepanaudotos pasibaigusio galiojimo tabletės bus surenkamos ir utilizuojamos? Ar vietoje jų bus dalijamos naujos tabletės? Šie klausimai taip pat dar neatsakyti.

I.Pračkailė sakė, kad rajono savivaldybė vadovausis ministerijos nurodymais, kurie greičiausiai bus parengti ateityje, stebint ir vertinant Astravo elektrinės veiklą. Scenarijų gali būti įvairių – galbūt gyventojams periodiškai bus dalijamos naujos tabletės, gal bus sudarytos sąlygos jų įsigyti vaistinėse, o gal vaisto iš viso nebereikės. Kokie sprendimai bus priimti, priklausys nuo ministerijos.

Tabletės – ne panacėja

Sveikatos ministerija įspėja, kad branduolinės avarijos atveju apsisaugoti padeda tik stabilusis jodas, bet ne jodo lašai, spiritinis jodas ar maisto papildai su jodu. Taip pat, kad kalio jodido tabletės apsaugo tik nuo radioaktyviojo jodo, tačiau ne nuo kitų radioaktyviųjų medžiagų, kurios pasklinda aplinkoje branduolinės avarijos atveju. Todėl, net ir suvartojus rekomenduojamą dozę, svarbu atsižvelgti į kitas rekomendacijas bei imtis visų apsaugos priemonių – nebūti lauke, užverti langus, duris, sekti informaciją, ruoštis galimai evakuacijai, vykdyti kitus gaunamus nurodymus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)